Dezbatere: Este menstruaţia chiar necesară? Răspuns: menstruaţia este cât se poate de normală. Ce înseamnă absenţa acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta influenţează starea de sănătate şi echilibrul hormonal. Femeile obeze sau subnutrite cel mai adesea au şi dereglări ale ciclurilor menstruale, situaţie numită în limbaj medical amenoree.

O nouă bizarerie face valuri în mediul virtual. Se spune că menstruaţia femeilor nu ar fi un lucru normal, ba, dimpotrivă. O bloggeriţă, Ligia Pop pe numele ei, care se recomandă pe propriul site drept „liderul documentat în materie de alimentaţie sănătoasă şi raw food din România, preocupată de o viaţă sănătoasă şi nutriţie“, afirmă că femeile nu ar mai avea menstruaţie dacă ar mânca vegan.

E drept că dieta influenţează starea de sănătate şi echilibrul hormonal, astfel că în cazul în care eşti obeză sau dimpotrivă subnutrită s-ar putea să ai dereglări ale ciclului menstrual – amenoree, în limbaj medical – însă această situaţie nu are nicio legătură cu felul în care funcţionează organismul unei femei.

Cum se produc sângerările

Astfel, pentru cele care mai au vreo îndoială, să le spunem că menstruaţia este produsă de o serie de schimbări hormonale care au loc în corpul femeii pentru a o pregăti pe aceasta pentru o posibilă sarcină.

Cum are loc menstruaţia? Păi, în fiecare lună, pe pereţii uterini se formează un strat, cu o anumită grosime – endometru– de care se fixează ovului, doar dacă este fecundat. Această producere şi proliferare a endometrului are loc sub acţiunea a doi hormoni – estrogen şi progestreron.

Dacă nu este fecundat, acest strat este eliminat sub forma mult discutatei menstruaţii, în fapt o sângerare lunară prezentă la femei din perioada adolescenţei şi până  la menopauză.

Durata ciclului menstrual se măsoară din ziua 1 de apariţie a sângerării şi până la următoarea menstruaţie. În mod normal, femeile pierd cam 40 de mililitri de sânge la fiecare menstruaţie.

Atunci când femeile alăptează sau se apropie de menopauză este perfect normal ca aceste cicluri menstruale să se oprească. Dar, dacă acestea se opresc în orice alt moment, înseamnă că respectiva femeie suferă de amenoree – adică de lipsa acestor cicluri menstruale.

Două tipuri de amenoree - lipsa ciclurilor menstruale

Două sunt tipurile de amenoree descrise în literatura medicală de specialitate; cea primară şi cea secundară.

Amenoreea primară se produce atunci când ciclurile menstruale ale unei fete nu încep înainte de vârsta de 12 ani, iar cauza principală este lipsa grăsimii corporale. Organismul unei fete trebuie să conţină 17% grăsime corporală pentru ca menstruaţia să înceapă fiindcă grăsimea furnizează factorii care dau naştere estrogenului în timpul fiecărui ciclu menstrual.

Amenoreea secundară apare atunci când ciclul menstrual al unei fete începe normal, dar se opreşte după câteva luni. Amenoreea secundară se află în strânsă legătură cu echilibrul hormonal.

Dacă ciclul lipseşte mai mult de 3 luni este indicat să consultaţi un medic ginecolog. Menstruaţia se poate opri fie din pricina unei sarcini, fie din cauza unei tiroide hipoactive sau hiperactive, fie din cauza sindromului ovarului polichistic, a nivelurilor ridicate de prolactină în cazul femeilor care alăptează sau a unei menopauze timpurii. Cauza amenoreei trebuie investigată medical!

Dacă sunteţi supraponderală (sau dimpotrivă, prea slabă) ciclul menstrual se poate opri pentru că cu cât aveţi mai multă grăsime corporală, cu atât organismul produce mai mult estrogen. În timp ce unele grăsimi sunt esenţiale pentru ovulaţie, nivelurile excesive o pot inhiba. Dacă sunteţi subponderală sau pierdeţi rapid 15% din greutate, organismul începe să presupună că este un moment de foamete. Pe cale de consecinţă el îşi va închide sistemele care nu sunt esenţiale pentru supravieţuirea imediată, iar organele reproductive se află printre acestea, portivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină din Marea Britanie.

Alte motive pentru care menstruaţia nu mai apare pot fi exerciţiile fizice în exces şi stresul. Deoarece organismul are nevoie să fie într-o formă sănătoasă pentru ca ciclurile să se reia, pe lângă dieta de echilibrare hormonală prescrisă de medic este nevoie şi de suplimente de minerale şi vitamine printre care compexul B, magneziu, zinc şi acizi graşi omega-3.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite