Despre dentistul modern: fără durere şi cu tratamente laser, la Adevărul Live
0Medicul stomatolog Adriana Celebidache ne explică, la Adevărul Live, ce înseamnă tratamente stomatologice minim invazive sau chiar noninvazive, cum se face sigilarea danturii şi de ce sunt utile faţetele ceramice în prevenirea cariilor.
Principalele idei:
Informarea pentru prevenţie trebuie să înceapă de pe băncile şcolii, inclusiv prin mass-media.
Stilul de viaţă poate şi el un tip de prevenţie şi ar trebui să includă şi informaţii de igienă orală.
Ţigara este inamicul nostru numărul 1. Recomandăm pacienţilor să se lase de fumat după tratamentele orale pentru păstrarea beneficiilor.
S-ar putea face şi voluntariat la cabinetele de la sate care ar trebui puse la punct însă.
Cancerul oral depinde foarte mult de conduita noastră zilnic, dincolo de factorii predispozanţi. Apare la cei cu boli cronice, cu imunitatea scăzută, la fumători ( un pachet-două pe zi) pentru că sunt prezenţi factorii favorizanţi colonizării bacteriilor şi a leziunilor de lungă durată.
Şi stresul e un factor de risc.
Modelul copiilor sunt părinţii. Dacă părinţii acordă atenţie igienei bucale, la fel vor face şi cei mici. Se creează reflexul de la 2,6 ani.
Periuţele electrice la vârste mici produc microleziuni la nivelul gingiei. Simpla periuţă de dinţi este foarte potrivită.
Părinţii ar trebui să-şi ia copiii cu ei când îşi fac tratamentele stomatologice pentru a se obişnui cu ideea. La vârsta de 3-4 ani părinţii îi aduc atunci când au diferenţe de culoare pe dinţi.
Laserele cu apă sunt de mare ajutor în tratamentul oral al celor mici.
Stomatologia minim invazivă a aparut de 2 ani. Primul meu laser îl am de 10 ani. Laserul evită efectele turbinei – cea care e foarte zgomotoasă din cauza turaţiei foarte mare.
Durerea la dentista apre când ai vibraţie şi ai căldură, se încălzeşte ţesutul. Tehnologia laser cu lungimi de undă speciale care funcţionează cu apă nu mai încălzeşte ţesutul şi elimină căldura, iar mecanismul de curăţare a cariei este unul de evaporare a conţinutului cariei.
Al treilea beneficiu este acela că facem economie de substanţă. Turbina antrenează şi ţesut sănătos, însă cu laserul cu apă scoatem ţesutul carios şi rămâne dentina curată. Pacientul nu simte. Nu mai folosim anestezia la tratamentul cariei.
În plus, se sterilizează şi zona. Energia laser e o lumină cu o anumită lungime de undă care e absorbită de molecula de apă care se dilată instantaneu şi pocneşte. Atunci când pocneşte antrenează în jurul ei tot ce este moale, ţesut, bacterie.
Când se descompune molecula de apă sunt puse în libertate grupări oxidril care grupări au rol de sterilizare, omoară bacteriile.
Laserul evită recidiva de carie pentru că nu mai rămâne infiltrat în dintele tratat.
Laserul se foloseşte şi pentru îndepărtarea granulomului – punguţa cu puroi de la capătul rădăcinii – laserul intră pe canal, sterilizează, inclusiv canaliculele dentinare. Deci, acolo nu mai rămân bacterii. Sunt protocoale de 4-5 şedinţe pentru tratament de sterilizare, de câte 10 minute.
Laserul mai e folosit în ortodonţie, implantologie, extracţii.
În boala parodontală există un protocol de 4-5 şedinţe. Se face o fişă parodontală - un detrartraj/periaj şi o biostimulare cu laser special (pregăteşte ţesutul pentru următoarea etapă). A doua şedinţă specialistul măsoară dintele cu o sondă - şanţul gingival. Se mai face un test parodontal iniţial pentru a vedea încărcătura bacteriană. La a treia şedinţă se fac chiuretajele cu laserul. Apoi, se face o compresiune pe toată gura. La o săptămână se face iar o biostimulare.