De ce turele de noapte ar trebui evitate de femei
0Femeile care obișnuiesc să lucreze în schimburi de noapte au un risc dublu de apariție a cancerului de sân, comparativ cu cele care merg la serviciu pe timp de zi, arată un studiu recent.
Cercetarea efectuată de Societatea Daneză pentru Cancer a inclus peste 18.500 de femei, care au lucrat în cadrul armatei daneze timp de 35 de ani. Pentru a vedea dacă lucrul în ture de noapte crește riscul de cancer de sân, subiectele au completat un chestionar detaliat. Femeile au fost întrebate, printre altele, dacă lucrau în schimburi de noapte, dacă foloseau pilule anticoncepționale sau urmau terapie de substituţie hormonală, factori care pot crește riscurile de apariție a cancerului de sân.
Citește și...
VIDEO Atenţie, cancerul mamar este mult mai periculos la bărbaţi!
Cancerul de sân schimbă tot mai multe destine
Conform specialiștilor, munca în schimburi de noapte crește de două ori riscul de apariție a cancerului de sân. În cazul femeilor care au declarat că au lucrat în ture de noapte de cel puţin trei ori pe săptămână timp de şase ani, riscurile au fost de patru ori mai mari.
Nivelul scăzut de melatonină, riscant
Specialiștii afirmă că expunerea la lumină pe timp de noapte inhibă producția de melatonină, numită propriul somnifer natural al corpului, hormon care este produs de glanda pineală din creier între orele 21 şi 08. Conform cercetătorilor danezi, nivelurile neobişnuit de scăzute de melatonină, care sunt observate la persoanele expuse la lumină în timpul nopţii, explică procesul de apariția a cancerului de sân.
Riscurile, cumulate
„Este posibil ca lucrul de noapte să crească riscul de apariție a cancerului, dar nu este singurul factor. Pentru prevenirea acestei afecțiuni, femeile ar trebui să evite consumul exagerat de alcool, să aibă o dietă sănătoasă și să practice o activitate fizică", spune dr. Rachel Greig, membră a unei fundaţii britanice de prevenire a cancerului de sân.