De ce gravidele trebuie să se ferească de cosmetice. Cum este afectat bebeluşul de parabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea produselor cosmetice conţin parabeni. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că aceste substanţe pot ajunge la făt prin cordonul ombilical. Urme de parabeni au fost descoperite în eşantioanele de sânge din cordonul ombilical, potrivit unor cercetări efectuate în America.

Parabenii sunt substanţe conservante aflate în compoziţia multor cosmetice cu rolul de a distruge dezvoltarea germenilor. Problema este că, potrivit studiilor, parabenii ajung în circulaţia sangvină şi devin perturbatori endocrini, adică provoacă dereglări hormonale. Mai nou, s-a demonstrat că, în cazul gravidelor, parabenii ajung până la nivelul sângelui din cordonul ombilical, de unde pot trece la făt şi i-ar putea afecta dezvoltarea. Cercetătorii de la SUNY Downstate Medical Center şi de la University Arizona au efectuat un studiu pe un lot de 185 de femei însărcinate caraibiene şi afro-americane, originare din Brooklyn.

După analizarea eşantioanelor de sânge din cordonul ombilical şi de urină, autorii studiului şi-au dat seama că aceste femei aveau nivelul cel mai ridicat din lume de metil-parabeni şi de propil-parabeni. În al doilea rând, aceşti parabeni pot fi transmişi fătului prin sângele din cordonul ombilical. Specialiştii spun că, deşi studiul s-a realizat ţintit pe un eşantion redus de femei, totuşi, el provoacă îngrijorare.

Alte studii efectuate pe rozătoare susţin că parabenii sunt perturbatori endocrini şi pot provoca inclusiv tulburări de reproducere. Efectele nocive ale parabenilor ar putea acţiona în timpul sarcinii, împiedicând dezvoltarea normală a fătului. Mai mult, efectele parabenilor se menţin şi după naşterea copilului, afectând creşterea acestuia până la 12 luni, perioada în care sistemul de dezintoxicare naturală a organismului este încă neconsolidat.

În schimb, reprezentanţi ai Agenţiei Americane a Medicamentului (FDA) sunt de părere că parabenii prezenţi în cosmetice de zeci de ani nu ar reprezenta nici un risc major pentru sănătate. „Chiar dacă nu ştim exact cum şi de la ce nivel parabenii sunt periculoşi pentru sistemul de reproducere al omului, totuşi ştim că aceste substanţe cu potenţial periculos la care sunt expuse femeile sunt transmise fătului în timpul sarcinii“, explică profesorul Laura A. Geer, co-autor al studiului.

De altfel, Comisia Europeană a limitat concentraţia de parabeni în produsele cosmetice. În septembrie 2014, Comisia Europeană a cerut scăderea concentraţiei unor parabeni din cosmetice şi eliminarea acestora din compoziţia cremelor pentru copii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite