Cum se manifestă infecţia cu Omicron şi cine riscă să dezvolte forme severe. Explicaţiile managerului Institutului „Marius Nasta” din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti atrage atenţia că Omicron poate provoca forme severe de boală, chiar dacă este o variantă aparent mai blândă. Partea bună este că Omicron pare să afecteze mai mult căile respiratorii superioare, fără să atace plămânii, ca în cazul variantei Delta.

Totuşi, distincţia între variantele Delta şi Omicron nu se poate face doar după simptome.  Dar şi în România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca şi în străinătate, infecţiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului, cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane, a explicat sâmbătă, la Digi24, dr Beatrice Mahler.

„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecţie prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a adăugat medicul.

Omicron nu atacă ţesutul pulmonar, dar se transmite foarte uşor

„De ce face Omicron ăsta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutaţiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască ţesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta şi cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler.

Pe de altă parte, noua tulpină a coronavirusului a căpătat o altă proprietate: se transmite mult mai repede, prin urmare ce avem de făcut este să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă,  atrage medicul atenţia. „Însă din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potenţiale pe care o poate produce Omicron, putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta”, a menţionat dr. Mahler.

Beatrice Mahler a precizat că la Institutului „Marius Nasta” din Capitală cazurile de infectare cu varianta Omicron sunt puţine. În general, pacienţii care au această tulpină reuşesc să fie trataţi la domiciliu, pentru că nu fac forme care să impună spitalizarea. „La Marius Nasta sunt puţini pacienţi în acest moment şi în terapie intensivă, şi pe secţie şi acesta este un lucru care ne bucură”, a declarat managerul.

Pierderea gustului şi mirosului apare mai rar la Omicron

Unul din simptomele bine cunoscute specifice COVID-19 este pierderea gustului şi a mirosului, însă la Omicron, acesta apare mult mai rar.

„Pierderea gustului şi mirosului rămâne un simptom caracteristic tulpinii-mamă, cea pe care am cunoscut-o iniţial, însă simptomatologia diferă uşor de la un tip de tulpină la cealaltă”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Vârstnicii riscă în continuare spitalizarea, mai ales dacă sunt neimunizaţi

Persoanele peste 65 de ani pot dezvolta simptomatologie chiar şi în cazul infecţiei cu Omicron, dacă nu sunt imunizate, pentru că majoritatea acestor persoane au o afecţiune cronică, explică medicul.

„Ce este mai trist şi ce am constatat din experienţa ca medic este că persoane vârstnice, chiar dacă au un tratament cronic, de exemplu medicaţie pentru hiptertensiune arterială, ele spun că sunt perfect sănătoase. În momentul în care începi să reiei anamneza constaţi că de fapt au o groază de medicamente, dar ei nu conştientizează starea de boală. Probabil că mesajele noastre nu sunt înţelese sau nu explicăm suficient de clar că orice persoană care ia un tratament cronic - asta însemnând că se întinde pe mai mulţi ani - este un bolnav cronic şi are un risc de infecţie cu SARS-CoV-2. Aceste persoane trebuie să se vaccineze, au un risc de a ajunge în spital, în condiţiile în care nu sunt protejate de un vaccin. Asta, chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă. La cei vaccinaţi această tulpină dă forme uşoare de afectare, însă pentru cei nevaccinaţi riscul de a ajunge în terapie intensivă este mare”, a punctat dr. Mahler.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva variantei Omicron

„Oricare tip de vaccin ar alege, o persoană vaccinată este mult mai protejată decât una nevaccinată”, spune dr. Beatrice Mahler. Medicul recomandă totodată şi doza booster, pentru că ea asigură un număr de anticorpi care poate să facă diferenţa între a contracta şi a nu contracta infecţia Omicron.

„Şi la Omicron există o protecţie importantă dacă eşti vaccinat şi, cumulat cu masca, chiar şi chirurgicală, poate să te ferească de o formă de boală care, chiar dacă nu te duce la spital, te ţine o săptămână acasă cu o simptomatologie neplăcută”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite