Video Cum poate fi depășit fizic și emoțional cel de al patrulea trimestru, perioada critică pentru femeile care au născut
0Al patrulea trimestru este recunoscut medical ca fiind perioada critică pentru femeile care au născut. Ce înseamnă și cum se acordă sprijinul multidisciplinar pentru proaspetele mămici

Lăuzia, sau primele 6 săptămâni, este o perioadă normală în care au loc modificări apărute în viața femeii după naștere. Această etapă poate să dureze până la chiar 4 sau mai multe luni și este definită de spcialiști ca al patrulea trimestru. Transformările hormonale care au loc acum sunt exteriorizate de femeie prin manifestări diferite și complicate.
Adesea, acestea sunt trecute cu vederea iar consecințele înseamnă complicații severe, probleme de vindecare după naștere, dureri persistente, afecțiuni endocrine, dificultăți în alăptare sau tulburări emoționale. Iată de ce recuperarea în al patrulea trimestru este esențială pentru sănătatea mamei.
Jocul hormonal o face pe femeia care a născut să se simtă ca la menopauză
În al patrulea trimestru, estrogenul și progesteronul, cei doi hormoni pe care femeia îi secretă în mod nomal, își încetează activitatea odată cu nașterea și cu alăptarea. Medicii ginecologi spun că lipsa acestora o fac pe femeie să simtă ca la menopauză. În joc mai intră și hormonii care susțin alăptarea, prolactina și oxitocina.
” În al patrulea trimestru, implicațiile hormale sunt mult mai largi, pentru că aflată în această etapă din viață, femeia este una muncită, epuizată de grija pentru copil, alăptare, nopți nedormite, presiunile de acasă. Este perioada în care se descărcă foarte mult cortizol, cunoscutul hormon de stres. Se modifică funcția hormonilor tiroidieni, apar tulburările asupra metabolismului și echilibrului emoțional” explică Dr. Oana Zaharia, medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Regina Maria Băneasa.

Medicul specialist subliniază că tabloul manifestărilor este extrem de de variat și nu vizează doar partea psihologică. Femeia aflată în al patrulea trimestru nu doarme bine, are bufeuri, o poftă exagerată de mâncare, de carbohidrați, de cele mai multe ori pusă pe seama alăptării.
”La extrema cealaltă sunt pacientele care nu mănâncă, nu dorm, se izolează.Dar, toate femeile care nasc trec prin acest al patrulea trimestru, dar diferă foarte mult. Nicio mamă nu seamănă cu cealaltă, cum nici un copil nu seamănă unul cu celălalt. Unul poate să doarmă bine, altul poat să îți facă nopțile albe. Gândiți-vă, de exemplu, că o femeie are o naștere foarte ușoară, iar alta a avut o groază de probleme, de complicații, de patologii cât timp a fost gravidă și ulterior nașterii. Este din start mai copleșită, mai acoperită de situații grele” subliniază medicul ginecolog Oana Zaharia.
În România, peste 80% dintre femei experimentează „baby blues”și doar 20% merg la consult post natal
Denumit „baby blues”, specialiștii îl definesc ca fiind un ritual de trecere de la perioada de sarcină, la naștere și la ținerea bebelușului în brațe. ”Și cum s-ar putea face această trecere de la un statut la altul? Cu sensibilitate, emoționalitate, cu vulnerabilitate. Așa marcăm aceste treceri de la stadiul de femeie la cel de mamă, fiind un lucru normal. Adaptarea se așteaptă să fie undeva între 10 zile și/sau maxim 2 săptămâni când femeia trece prin stările acestea emoționale, oscilante” definește starea Andreea Maican, psihoterapeut în cadrul Regina Maria

Cele mai mari neliniști prin care trece o femeie sunt strâns legate de întrebarea dacă va fi o mamă bună pentru bebelușui ei, dacă va reuși să se descurce. Fiecare femeie poartă o imagine idealizată a maternității care apare imediat după nașterea copilului. Este un proces gradual de adaptare la multiplele responsabilități și roluri parentale în care sunt antrenate și sentimente de vulnerabilitate și o hipersensibilitate. În perioada aceasta femeia trebuie observată și monitorizată. Dacă în a 4-a săptămână stările nu se ameliorează, sentimentele se acutizează, familia trebuie să o susțină pe mămică prin ajutor specializat”, atenționează psihoterapeutul Andreea Maican.
Cu toate acestea, puține femei mărturisesc starea prin care trec și foarte puține dintre ele primesc sprijin medical adecvat, ceea ce poate avea complicații severe. Mai puțin de 20% dintre mame merg la un consult postnatal dedicat.
Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat primul pachet medical din România dedicat al patrulea trimestru
Pentru femeile din România, al patrulea trimestru, problemele de recuperară fizică și despresia post partum sau etapa de ”baby blues” au o soluție concretă. Rețeaua de Sănătate Regina Maria a creat un pachet medical special prin care oferă mamelor acces la o echipă multidisciplinară de specialiști: medici ginecologi, endocrinologi, psihologi, consultanți în alăptare și kinetoterapeuți.
”Programul se întindere pe mai multe luni și cuprinde servicii de care o femeie care a născut are nevoie în scopul de profilaxie, de control, dar și investigații, analize, consultații pe care le poate accesa atunci când intervine o situație de urgență. Niciodată managementul femeii însărcinate, sau care a născut nu este realizat de către un singur specialist. Toată lumea își îndreaptă privirea către ginecolog pentru că el este cel care o cunoaște cel mai bine. Nouă luni de zile au comunicat, i-a cunoscut toate stările fizice și emoționale pe care le oferă sarcina. Nici după naștere drumul nu este atât de lin. Și atunci, în acest ansamblu, lucrurile trebuie privite prin prisma faptului că acolo contribuția este din partea mai multor specialiști” spune Dr. Oana Zaharia, medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Regina Maria Băneasa
Acest pachet este un plan de monitorizare, atât pentru femeia care nu are nicio problemă și care trebuie să treacă periodic după ce a născut, prin controalele de rutină, dar să fie și un ajutor extrem de calificat, prompt și organizat pentru situațiile care pot apărea pe parcursul acestor luni de după naștere.
Această inițiativă vine să acopere un gol important în îngrijirea medicală postnatală și să ofere mamelor sprijinul de care au nevoie pentru a se recupera complet după naștere.Pe zona de psihoterapie, pachetul oferă un nr. de ședințe personalizat pentru fiecare mămică în parte, în funcție de nevoile ei, după o analiză realizată de un psihoterapeut.
”Analizăm cu atenție gândurile, temerile mămici și oferim soluții comportamentale și punem la punct un plan de acțiune. Apoi mai avem disponibile terapia de cuplu, de familie, acolo unde poate sunt interferențe cu stările emoționale ale mamei. Este important să înțelegem că parcurgerea acestei perioade trebuie făcută într-un mod uman, emoțional și vulnerabil. Femeia este ajutată să limiteze presiunea pe care o pune asupra ei, cea de a fi o mamă perfectă. La noi în psihoterapie este denumirea de mama suficient de bună, tatăl suficient de bun, adică în sensul că aceștia nu vor avea conduite perfecte în fiecare moment al îngrijirii bebelușului. Femeia are nevoie de o echipă lângă ea, de specialiști, de oameni suport, de comunități, de familie, de prieteni.”, detaliază Andreea Maican, psihoterapeut în cadrul Regina Maria.
Toate detaliile despre al patrulea trimestru sunt la Adevărul Live explicate de profesioniștii Spitalului Regina Maria-Băneasa, dr. Oana Zaharia , medic primar obstetrică-ginecologie și Andreea Maican, psihoterapeut.
Urmărește integral ediția și află și mai multe informații oferite de speciliaștii invitați despre al patrulea trimestru – tot ce trebuie să știe mamele despre recuperarea fizică și emoțională după naștere.
Articol susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria