Criză de vaccin Infanrix Hexa pentru bebeluşi. Ce riscuri pot apărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anumite zone din ţară, copiii cu vârste până într-un an nu mai pot fi imunizaţi pentru că lipseşte un vaccin hexavalent care protejează faţă de difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatită B, poliomielită şi Haemophilus Influenzae de tip b (bacteria care provoacă meningita).

Prima doză din acest vaccin hexavalent trebuie administrată bebeluşilor la vârsta de două luni, prin schema obligatorie de imunizare şi protejează în faţa difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi Haemophilus Influenzae de tip b (bacteria care provoacă meningita).Urmează două rapeluri: la 4 luni şi la 11 luni.

Criză la producător?

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, vaccinul lipseşte de pe piaţă ca urmare a unor probleme pe care producătorul le-a avut la linia de producţie. Acest lucru a întârziat distribuirea vaccinului în România, dar şi în alte ţări europene, potrivit aceleiaşi surse. Cel mai probabil, către finalul acestei luni vaccinul va ajunge la medicii de familie, mai spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. O altă criză în distribuirea vaccinului gratuit pe piaţă a fost înregistrată la începutul acestui an.

Ce riscă bebeluşii nevaccinaţi

Potrivit medicului pediatru Monica Luminos, şef de secţie la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, cei mai expuşi riscului sunt bebeluşii care nu au fpcut nici măcar o doză din acest vaccin. „Vaccinul determină organismul să fabrice anticorpi împotriva bolii respective, iar rapelurile reamintesc organismului şi îi dau un imbold să fabrice în continuare“, a explicat medicul.

Difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, hepatita B şi Haemophilus Influenzae de tip b  sunt extrem de periculoase pentru copiii mici, având o rată de mortalitate foarte mare în cazul îmbolnăvirii. Poliomileita, de exemplu este o boală mortală sau invalidantă în proporţie de 100% în lipsa imunizării, avertizează medicii în timp ce tetanosul ucide în proporţie de 70-90%.

Un rapel întârziat nu are foarte mari riscuri, însă nu e indicat să treacă 5-6 luni de la prima doză. Cei mai expuşi pericolului sunt prematurii pentru că în cazul lor nu s-a făcut transferul anticorpilor de la mamă la făt. Acest transfer are loc în ultima lună de sarcină şi poate fi, pentru o perioadă scurtă de timp, o barieră împotriva anumitor boli.

În opinia medicului pediatru, cele mai importante vaccinuri din schema de vaccinare obligatorie sunt cele împotriva tuberculozei, tetanosului, difteriei, poliomielitei, tusei convulsive, hepatitelor, Haemophilus Influenzae de tip b şi rujeolei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au promis că, în cursul zilei de mâine, vor veni cu un comunicat pentru clarificarea situaţiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite