Circa nouă milioane de infecţii se înregistrează anual, în Europa. 18 noiembrie, Ziua europeană a informării despre antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţiile intraspitaliceşti afectează nouă milioane de europeni
Infecţiile intraspitaliceşti afectează nouă milioane de europeni

Aproape nouă milioane de persoane contractează anual infecţii în spitale şi centre de îngrijire din Europa, a anunţat Centru European de Prevenire şi Control al Bolilor, de pe lângă Uniunea Europeană.

Concluziile au fost publicate cu ocazia Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor  - European Antibiotic Awareness Day - EAAD.

Potrivit estimărilor, în fiecare zi circa unu din cincisprezece pacienţi din spitalele din Europa şi una din douăzeci şi şase de persoane aflate în centre de îngrijire au cel puţin o infecţie asociată îngrijirilor medicale. Bacteriile multidrog rezistente provoacă numeroase dintre aceste infecţii, conform ECDC.

Agenţia a avertizat de asemenea cu privire la riscul utilizării excesive a antibioticelor susţinând că acest lucru poate contribui la bacteriile multidrog rezistente.

În unităţile de îngrijire pe termen lung substanţele antimicrobiene sunt uneori administrate pentru prevenirea infecţiilor, cum ar fi infecţii ale tractului urinar. Raportul sugerează că „nu există dovezi privind eficacitatea acestei practici când este aplicată pe scară largă pacienţilor vârstnici“.

Andrea Ammon, directoare a ECDC, instituţie cu sediul în Stockholm, a declarat că este nevoie de utilizarea mai prudentă a antibioticelor şi de asigurarea „măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor“.

Infecţiile cu superbacterii omoară 33.000 de europeni, în fiecare an

La începutul acestei luni, ECDC a publicat un studiu potrivit căruia infecţiile provocate de superbacteriile rezistente la antibiotice ucid circa 33.000 de persoane anual în Europa, iar povara acestor afecţiuni este comparabilă cu cea provocată de totalitatea cazurilor de gripă, tuberculoză şi HIV combinate.

Conform unei analize realizate de ECDC, impactul infecţiilor rezistente la tratament s-a amplificat din 2007, cu creşteri îngrijorătoare în cazul bacteriilor rezistente la cele mai puternice antibiotice.

Specialiştii estimează că circa 70% din bacteriile care produc infecţii manifestă deja rezistenţă la cel puţin un antibiotic folosit în mod obişnuit în tratamentul acestora.

Din acest motiv, evoluţia superbacteriilor rezistente la unul sau mai multe medicamente, reprezintă una dintre cele mai mai ameninţări în domeniul sănătăţii la ora actuală.

„Putem evita multe dintre aceste decese prin stoparea utilizării inutile a antimicrobienelor în sistemul sanitar şi în agricultură“, a declarat într-un comunicat comisarul pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, citat de agerpres.ro.

ECDC a notat că utilizarea cu prudenţă a medicamentelor presupune administrarea acestora doar atunci când acest lucru este necesar, respectând dozele, intervalele şi duratele corecte.

Ziua europeană a informării despre antibiotice este marcată la 18 noiembrie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite