Cele mai populare medicamente folosite pentru arsuri la stomac ar putea crește riscul de demență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizarea pe termen lung a unor medicamente împotriva refluxului gastric a fost asociată cu un risc mai mare de demență, potrivit unui nou studiu publicat miercuri. Cercetarea a vizat persoane cărora li s-a prescris inhibitori ai pompei de protoni pentru refluxul acid.

Medicamentele pentru arsuri la stomac ar putea crește riscul de demență FOTO Shutterstock
Medicamentele pentru arsuri la stomac ar putea crește riscul de demență FOTO Shutterstock

Cei care au luat medicamentele o perioadă îndelungată, mai mult de 4,4 ani au avut o probabilitate cu 33% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu au luat tabletele, potrivit unui studiu publicat miercuri în jurnalul medical „Neurology”, relatează news.yahoo.com. Este vorba despre medicamente precum omeprazolul sau pantoprazolul(Omez, Nexium, Losec, Nolpaza, Controloc) pe care le folosesc multe persoane și care, conform studiului, sunt mult mai expuse acestei boli.

Refluxul acid apare atunci când acidul din stomac ajunge în esofag, de multe ori după masă sau seara, când mergeți la culcare. Afecțiunea comună poate provoca boala de reflux gastroesofagian, care poate deteriora esofagul și poate crește riscul de cancer. Inhibitorii pompei de protoni reduc aciditatea gastrică prin țintirea enzimelor producătoare de acid din mucoasa stomacului.  

Inhibitorii pompei de protoni sunt un instrument util pentru a ajuta la controlul refluxului acid, însă utilizarea pe termen lung a fost asociată în studii anterioare cu un risc mai mare de accident vascular cerebral (AVC), fracturi osoase și boli cronice de rinichi”, a declarat autorul studiului, Kamakshi Lakshminarayan, de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Minnesota, din Statele Unite, membru al Academiei Americane de Neurologie.

Există un pericol

Unii oameni iau aceste medicamente în mod regulat, iar în recentul studiu cercetătorii au examinat dacă acestea sunt legate de un risc mai mare de demență.

Deși nu am găsit o legătură cu utilizarea pe termen scurt, am descoperit un risc mai mare de demență asociat cu utilizarea pe termen lung a acestor medicamente”, a precizat cercetătorul.

Studiul a inclus 5.712 persoane, cu vârsta de 45 de ani și peste, care nu aveau demență la începutul studiului. Vârsta medie a fost de 75 de ani.

Cercetătorii au determinat dacă participanții au luat medicamente pentru refluxul acid în timpul vizitelor de studiu și prin apelurilor telefonice anuale. Dintre participanți, 1.490 de persoane, adică 26%, au luat aceste medicamente.

Participanții au fost apoi împărțiți în patru grupe, în funcție dacă au luat sau nu medicamentele și pentru cât timp, după cum urmează: persoanele care nu au luat medicamente; cei care au luat medicamente timp de până la 2,8 ani; cei care le-au luat între 2,8 și 4,4 ani; și persoanele care le-au luat timp de peste 4,4 ani.

Participanții au fost apoi urmăriți pentru o durată medie de 5,5 ani.

10% dintre participanții la studiu au dezvoltat demnță

În perioada de monitorizare, 585 de persoane, ceea ce reprezintă un procent de 10% dintre participanții la studiu, au dezvoltat demență.

Dintre cele 4.222 de persoane care nu au luat medicamente, 415 persoane au dezvoltat demență, adică 19 cazuri la 1.000 de persoane-an. Anii-persoană reprezintă atât numărul de persoane din studiu, cât și perioada de timp petrecută de fiecare persoană în cadrul studiului.

Dintre cele 497 de persoane care au luat medicamentele timp de peste 4,4 ani, 58 de persoane au dezvoltat demență, adică 24 de cazuri la 1.000 de persoane-an.

După ajustarea unor factori precum vârsta, sexul și rasa, precum și a unor factori legați de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat medicamente pentru refluxul acid timp de mai mult de 4,4 ani au avut un risc cu 33% mai mare de a dezvolta demență decât persoanele care nu au luat niciodată aceste medicamente.

Cercetătorii nu au constatat un risc mai mare de demență în cazul persoanelor care au luat medicamentele timp de mai puțin de 4,4 ani.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma constatările noastre și pentru a explora motivele posibilei legături dintre utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni și un risc mai mare de demență”, a declarat Lakshminarayan.

Pacienții, sfătuiți să nu ia medicamente "după ureche"

Deși există diverse modalități de a trata refluxul acid, cum ar fi administrarea de antiacide, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea meselor târzii și a anumitor alimente, este posibil ca diferitele abordări să nu funcționeze pentru toată lumea, spun specialiștii.

Ei recomandă ca persoanele care iau aceste medicamente să vorbească cu medicul lor înainte de a face orice schimbare, pentru a discuta varianta cea mai bună de tratament pentru ele, un motiv fiind și faptul că oprirea bruscă a acestor medicamente poate duce la agravarea simptomelor.

Acest studiu nu dovedește că medicamentele pentru refluxul acid cauzează demență, ci indică doar o asociere, au avertizat autorii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite