Ce tipuri de cancere îi pot afecta pe bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de cancer creşte odată cu vârsta
Riscul de cancer creşte odată cu vârsta

Cancerul de prostată, de colon, de plămâni şi de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancere care îi afectează pe bărbaţi. Informaţiile corecte pot ajuta la prevenirea sau diagnosticarea lor precoce a lor, şi, în consecinţă, la tratamente mai uşor de urmat, cu prognostic mai bun.

Riscul de cancer creşte odată cu vârsta. Potrivit site-ului de informaţii medicale cancer.org, patronat de Societatea Americană pentru Studiul Cancerului, cancerul de prostată este în topul clasamentului tipurilor de cancere care îi afectează pe bărbaţi.

Acest tip de cancer este mai frecvent la bărbaţii trecuţi de 65 de ani. Ce se ştie până acum este faptul că existenţa în familie a unei rude apropiate cu acest tip de cancer creşte riscul pentru ceilalţi de a dezvolta boala.

Potrivit sursei mai sus citate, după vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat ar trebui să ţină legătura cu medicul său în ideea consilierii medicale celei mai adecvate şi a testelor celor mai potrivite care trebuie urmate. În cazul în care decideţi să fiţi testaţi, markerul PSA din sânge trebuie făcut împreună sau în lipsa examinării rectale. Cât de des trebuie efectuat testul depinde de nivelul PSA.

Cancerul de colon apare mai des după 50 de ani

Cancerele de colon şi de rect sunt mai frecvente la persoanele de 50 de ani şi peste. Bărbaţii care o istorie de familie în care acest tip de cancer a fost prezent sau au polipi în colon sau rect, inflamaţii ale intestinului au un risc mai mare de a dezvolta boala. În plus, persoanele supraponderale, cu o dietă bogată în carne şi grăsimi, care fumează şi nu fac sport sunt mai predispuse.

Cele mai multe cancere de colon debutează ca polipi. Testarea este esenţială şi poate salva viaţa dacă polipii sunt descoperiţi înainte de a se transforma în cancer. Dacă un polip precancerous este eliminate, cancerul de colon poate fi prevenit. Pentru persoanele la risc recomandarea este ca testele să înceapă de la vârsta de 50 de ani.

8 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt cauzate de la fumat

Cancerul de plămâni. 8 din 10 cazuri apar din cauza fumatului, însă şi persoanele care nu fumează pot face cancer la plămâni. Persoanele care au fumat câte un pachet pe zi, timp de 30 de anis au 2 pachete pe zi, timp de 15 ani au riscul cel mai mare şi ar trebui să meargă la medic pentru testare CT.

Cancerul de piele poate afecta orice persoană se expune la soare. Cei cu piele foarte albă, păr blond sau roşcat sunt mai predispuşi, comparativ cu persoanele brunete sau cu pielea închisă la culoare. Riscul creşte şi pentru persoanele care au avut în familie un istoric de melanoma sau au suferit arsuri pe piele în copilărie.

Multe tipuri de cancere de piele pot fi evitate prin limitarea expunerii la razele ultraviolete fie că sunt de la soare, fie că sunt de la lămpile de bronzat. Dacă sunteţi afară şi e vară, staţi la umbră, ami ales în orele amiezii. Nu uitaţi de pălărie, ochelari de soare, bluze cu mâneci lungi. Cremele de protecţie cu factor peste 30 sunt necesare atunci când vă expuneţi la soare. Atenţie la orice tip de aluniţă care îşi modifică forma şi culoarea şi adresaţi-vă rapid medicului dermatolog.

Ce măsuri anticancer putem lua

Pe lângă vizitele regulate la medic, este necesar să se renunţe la fumat, să se menţină o greutate normală, să se practice o activitate fizică regulată, iar alimentaţia să fie una sănătoasă, bogată în fructe şi legume. Alcoolul consumat trebuie limitat cantitativ, iar istoria medical a familie cunoscută pentru a şti de unde poate veni pericolul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite