Ce simţi când ai un atac cerebral şi de ce apare. „Anumite migrene, fumatul, diabetul şi hormonii cresc riscurile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AVC

Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul sau fibrilaţia atrială sunt printre factorii de risc ai atacului vascular-cerebral însă şi migrenele cu aură sau contraceptivele cresc riscurile. Medicul neurolog detaliează.

În jur de 60.000 de români fac în fiecare an un atac vascular cerebral. Mulţi dintre ei râmân cu dizabilităţi care necesită eforturi majore pentru recuperare. Alţii nu ajung să mai facă recuperare. Dr. Radu Mihăilescu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina şi la Clinica Neuroaxis, explică ce avem de făcut pentru a preveni AVC-ul, dar şi care sunt semnele care îl anunţă.

Dr. Radu Mihăilescu

  Dr. Radu Mihăilescu, medic neurolog

SmartLiving: Ce este un accident vascular cerebral?

Dr. Radu Mihăilescu: Accidentul vascular cerebral (să îl numim mai simplu AVC) este o boală care afectează arterele care ajung la creier şi a celor dinăuntrul acestuia. Această afecţiune se situează printre primele 3 cauze de mortalitate în lume şi reprezintă o sursă majoră de handicap. Fie un vas de sânge este blocat – în accidentele ischemice, fie un vas de sânge se sparge – în cele hemoragice. Privarea celulelor nervoase de oxigen şi inflamaţia rezultată în urma acestor fenomene fac ca o parte din creier să moară, iar funcţiile deservite de celulele respective să nu mai poată fi îndeplinite. Astfel, de exemplu, dacă un AVC are loc în zona din creier care controlează mişcarea membrelor stângi, persoana afectată nu îşi va mai putea mişca membrele stângi.

Semnele de alarmă ale unui accident vascular cerebral

SmartLiving: După AVC este vital să se ajungă la spital, dar condiţia fundamentală ca oamenii să apeleze la serviciile medicale de urgenţă este să recunoască simptomele unui AVC. Ce simţi când ai un AVC?

Dr. Radu Mihăilescu: Semnele AVC apar brusc, cele mai frecvente fiind:

asimetria facială – gura sau o jumătate de faţă mai cazută într-o parte,

o slăbiciune musculară la nivelul unui membru sau al unei jumătăţi de corp,

tulburarea de vorbire – fie că e vorba de exprimare, fie de înţelegere sau ambele, sau doar de pronunţie – nu mai poţi articula corect cuvintele,

tulburarea de echilibru sau de mers,

vederea dublă,

lipsa vederii la un ochi sau la ambii,

lipsa vederii într-o parte a câmpului vizual,

vertijul intens,

starea confuzională,

tulburările de coordonare.

Risc dublu pentru pentru cei care au migrene cu aură

SmartLiving.ro: Există vreo legătura între migrene şi riscul apariţiei unui AVC?

Dr. Radu Mihăilescu: Doar în cazul celor care suferă de migrene cu aură riscul de AVC ischemic este de 2 ori mai mare decât în cazul celor fără migrene. Riscul acesta creşte semnificativ în cazul femeilor care au migrenă cu aură şi iau şi contraceptive orale combinate. Alte anumite boli, precum sindromul antifosfolipidic sau lupusul sunt asociate atât cu prezenţa migrenelor, cât şi cu un risc mai ridicat de AVC ischemic.

Ca atare, la persoanele având migrenă cu aură, pe lângă tratamentul în sine al migrenelor, sunt de evitat sau/şi de controlat factorii de risc tradiţionali asociaţi AVC şi contraceptivele orale (în special cele cu conţinut ridicat de estrogen), precum şi eventualii factori declanşatori ai migrenelor (aceştia putând fi oboseală, stres, mese lipsă, alcool, cafea, brânzeturi, anumite medicamente). Uneori, o migrenă poate mima un AVC, fără să existe însa leziuni specifice acestuia şi fără deficite neurologice reziduale. Să reţinem totuşi că, în total, riscul asociat migrenelor rămâne unul scăzut, fiind mult mai probabil ca cineva să sufere un AVC din pricina altor factori de risc (fibrilaţie atrială, diabet, fumat, hipertensiune etc).  

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite