Ce factori favorizează migrena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favorizată de o predispoziţie genetică, migrena poate fi declanşată de o varietate de factori, nu întotdeauna uşor de anticipat. Iată care sunt cele mai frecvente cauze.

Un simptom care nu iartă pe nimeni, durerea de cap poate ţine de o maladie moştenită genetic. 70 la sută din cei afectaţi de migrenă au o rudă de gradul întâi care suferă de această boală.

Este însoţită de o stare de greaţă

Durerea provocată de migrenă afectează doar o jumătate a capului, este agravată de activităţile fizice cotidiene şi deseori se însoţeşte de sensibilitate la lumină şi la zgomote, de greaţă şi de vărsături. În o treime din cazuri, episodul dureros este precedat de aşa-numita aură.

Aceasta este o perioadă de aproximativ 30 de minute în care capacitatea vizuală scade şi apar tulburări precum senzaţia de distorsiune a imaginilor, străfulgerările luminoase şi punctele negre.

Cauzele, neelucidate complet

Pentru diagnosticarea migrenei, trebuie eliminate alte posibile cauze de cefalee. Astfel, pot da dureri de cap formaţiuni intracraniene de tipul tumorilor sau anevrismelor, nevralgii sau infecţii ale nervilor, dar şi încordarea muşchilor cefei. Migrena apare din cauza unei anomalii de excitabilitate a creierului. Se pare că un dezechilibru biochimic activează anumiţi neuroni din creier, de la care semnalele se transmit la nivelul vaselor de sânge intra- şi extracraniene.

Acestea trec printr-o succesiune de modificări constând în contracţii şi dilatări, iar modificările provoacă durere. Un alt factor implicat în mecanismul de apariţie a cefaleei este nervul trigemen, unul dintre nervii cranieni. El amplifică senzaţia dureroasă şi provoacă sensibilitate la lumină, greaţă şi vărsături. Printre substanţele cu rol în apariţia episodului migrenos se numără serotonina şi oxidul nitric, care acţionează asupra vaselor de sânge.

Cafeaua şi alcoolul, posibili declanşatori

Din cauza hiperexcitabilităţii cerebrale, toţi factorii care stresează organismul persoanei afectate de migrenă, în sensul că îl suprasolicită, pot declanşa un episod dureros. Ei poartă numele de „triggeri".

Printre factorii alimentari responsabili, cei mai frecvenţi sunt alcoolul, produsele care conţin cofeină (cafea, ciocolată), îndulcitorii artificiali sau nitraţii (găsiţi în mezeluri), precum şi produsele bogate în potenţiatori de aromă sau condimentele naturale foarte puternice.

Carenţe: Senzaţia de foame sau lipsa de somn pot declanşa un episod migrenos.

Atenţie la reflexia luminii!

Atât mirosurile ciudate, cum este cel de diluant, cât şi aromele plăcute, cum sunt parfumurile, pot duce la instalarea migrenei. Zgomotele puternice, lumina intensă şi reflexiile luminii solare provoacă hiperexcitabilitate cerebrală.

În plus, studiile arată că persoanele care suferă de migrenă au dificultăţi în a lucra în faţa unui monitor sau în faţa unui panou plin de informaţii, pentru că le este greu să se concentreze asupra unui singur element din mulţimea de detalii fără să le ia durerea de cap, la propriu.

Se asociază cu scăderile de estrogeni

Fluctuaţiile nivelului de estrogeni pot fi responsabile de atacurile migrenoase la o parte din persoanele afectate. Astfel, unele femei relatează că au astfel de episoade înaintea sau în timpul ciclului menstrual, atunci când scade nivelul de estrogeni.

De asemenea, numărul de atacuri poate creşte în sarcină şi la menopauză, precum şi după administrarea de contraceptive, de la caz la caz.

90% din românii care suferă de migrenă se tratează fără să consulte medicul.

Cum se tratează corect

Medicamentele eficiente în majoritatea atacurilor migrenoase uşoare şi moderate sunt acetaminofenul (paracetamolul) şi antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul). În migrenele mai severe, efect rapid au triptanii, (blochează receptorii serotoninei), care se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală.

Pentru că provoacă vasoconstricţie, aceştia nu se recomandă celor cu boli coronariene. În cazul lor, tratamentul constă în administrarea de tartrat de ergotamină şi de cofeină, care trebuie luate în etapa de aură, ce precede migrena.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

image

Cauzele ce pot declanşa migrenele sunt de ordin alimentar (vin roşu, lactate, ciocolată, citrice, ulei şi sare), administrarea anumitor medicamente, precum antihipertensivele, alergiile şi unele dezechilibre metabolice. Alţi factori care pot duce la declanşarea migrenelor sunt stările de tensiune interioară sau cele de anxietate, dar şi de euforie.

De asemenea, la baza acestor probleme pot sta şi constipaţia (din cauza acumulării de toxine în organism), oboseala extremă, zgomotele şi mirosurile puternice, expunerea la lumină fluorescentă şi statul prea mult la calculator. Afecţiunea se poate trata cu ajutorul unor medicamente precum betablocante, blocante de calciu, antiinflamatoare, sedative, aspirină sau paracetamol. Acestea pot fi luate de la primele semne ale migrenei. Unele metode de relaxare şi acupunctura pot fi aproape la fel de eficace.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite