Ce este sindromul „coadă de cal”, boala care face viața pacientului un calvar. Când se poate opera afecțiunea

0
Publicat:

Sindromul de „coadă de cal” este o afecțiune a unui mănunchi de nervi localizat în partea inferioară a măduvei spinării. Afecțiunea constă în comprimarea acestui mănunchi de nervi responsabil cu transmiterea semnalelor electrice din întreg organismul.

Durerile de spate  FOTO Pixabay
Durerile de spate FOTO Pixabay

Este, practic, o afecțiune neurologică provocată de un obstacol care comprimă rădăcinile unor nervi ce formează ceea ce medicii numesc și ,,coada de cal”. Nervii sunt responsabili în principal de funcțiile urinare, de defecație și funcțiile membrelor inferioare, astfel că simptomele vor fi specifice acestor organe.

Mai precis, acești nervi ne ajută să simțit senzațiile membrelor inferioare (picioarelor), să ne mișcăm picioarele și, de asemenea, să avem control asupra vezicii urinare. Atunci când acești nervi sunt comprimați, apar unele simptome.

Medicul Răzvan Darea, specialist în recuperare medicală, explică într-un articol pe pagina sa de socializare care sunt simptomele acestei afecțiuni și la ce ar trebui să fim atenți. Tratamentul chirurgical este esențial, iar cu cât este realizat mai repede, cu atât prognosticul este mai bun.

Sindromul care ne face viața grea

Deși, spune el, nu este un sindrom care ne amenință viața, acesta ne-o poate îngreuna. „Sindromul de coadă de cal poate fi clasificat în funcție de două criterii principale, obținându-se mai multe tipuri de sindrom: acut sau cronic, complet sau incomplet. Sindromul acut se manifestă prin simptome ce apar rapid și brusc, necesitând intervenție chirurgicală în 24-48 de ore. Sindromul cronic de coadă de cal se referă la un sindrom îndelungat, cu evoluție lentă. Acesta trebuie tratat chirurgical pentru a preveni leziunile permanente”, explică el.

Sindromul de coadă de cal  FOTO Facebook Răzvan Darea
Sindromul de coadă de cal FOTO Facebook Răzvan Darea

Dacă sindromul este complet, mai arată medicul, pacienții experimentează retenție sau incontinență urinară sau rectală. „Aproximativ 60% dintre pacienți au acest tip de sindrom. Pe de altă parte, pacienții cu sindrom incomplet au simptome urinare și intestinale, însă aceștia nu ajung la retenție sau incontinență”, mai arată medicul Răzvan Darea din București.

Potrivit datelor statistice, sindromul de coadă de cal afectează 1 din 65.000 de persoane, cu incidența egală între cele două sexe.

Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt multiple și pot fi unele anomalii congenitale, stenoză (îngustare) de măduvă lombară, traumatisme la nivelul coloanei vertebrale inferioare, dar cea mai comună cauză este hernia de disc lombară.

Simptomele, ușor de recunoscut

De asemenea, complicațiile post-operatorii în urma intervențiilor asupra coloanei mai pot duce la apariția acestei afecțiuni, sau malformațiile arteriovenoase spinale, precum și hemoragii spinale, infecții precum meningita sau tumori spinale.

Medicul mai explică apoi care sunt simptomele care duc la apariția acestei afecțiuni.

Există câteva semne specifice ce ar trebui să ridice un semnal de alarmă. Acestea includ amorțire sau senzații neobișnuite în partea posterioară a picioarelor, la nivelul feselor, în partea internă a coapselor și la nivelul soldurilor; durere de spate care iradiază în membrele inferioare (sciatică); probleme în actul sexual; incontinență urinară sau rectală; retenție urinară (incapacitatea de a urină); slăbiciune, parestezii sau paralizia membrelor inferioare; abolirea reflexelor”, mai arată el.

De asemenea, medicul spune că este importantă prezența la medic, dacă pacientul acuză oricare dintre aceste simptome. „Acestea vor fi investigate de către medicul neurolog, medicul neurochirurg și medicul ortoped. Simptomele pot debuta lent, apărând unul câte unul, sau pot avea un debut mai brutal și rapid”, mai arată medicul.

Diagnosticarea, complexă

Odată ajuns la medic, aici pacientul va fi consultat de o echipă multidisciplinară. „Medicii va vor adresa câteva întrebări și vor evalua ulterior unele capacități fizice, senzitive și motorii. Astfel aceștia pot orienta diagnosticul către o problema neurologică (ce ține de măduva spinării) sau ortopedică (ce ține de coloana vertebrală). Aceștia vă vor ruga să faceți unele mișcări precum să va ridicați în picioare, să va așezați, să mergeți pe călcâie, să mergeți pe vârfuri, să vă aplecați înainte, să vă aplecați în spate sau în lateral, pe ambele părți, să vă întindeți și să ridicați doar membrele inferioare. Astfel medicii vor evalua funcții ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos precum stabilitatea, sensibilitatea, forță musculară, motricitatea, alinierea și reflexele”, mai explică medicul Răzvan Darea.

Mănunchiul de nervi „coada de cal„  FOTO Sfatulmedicului.ro
Mănunchiul de nervi „coada de cal„ FOTO Sfatulmedicului.ro

După această evaluare, urmează cea a sistemului urinar și digestiv. Medicul poate efectua un tușeu rectal și teste imagistice precum CT sau RMN, pentru a vizualiza intestinul gros și vezica urinară. Cu ajutorul testelor imagistice se vor evidenția și structura osoasă, rădăcinile nervoase, aspectul măduvei, eventualele hernii de disc.

Tratamentul este chirurgical

Medicul mai spune că afecțiunea se tratează chirurgical. „Sindromul de coadă de cal, în formă să acută, reprezintă o urgență medicală. Dacă diagnosticul este confirmat, veți trece prin intervenția chirurgicală în primele 24 de ore”, mai arată medicul și spune că în general intervenția are rol curativ, adică va vindeca pacientul.

Operația se numește laminectomie lombară. Medicul neurochirurg care efectuează intervenția va îndepărta orice comprimă rădăcinile nervoase.

În formă cronică a sindromului se aplică aceeași intervenție chirurgicală, iar cu cât mai repede este realizată, cu atât mai bun este prognosticul pacientului. Se pot administra medicamente pentru incontinență urinară sau fecală, de asemenea. După operație este ideal să lucrați împreună cu un fizeoterapeut pentru a va recâștiga puterea musculară, mobilitatea și echilibrul”, mai spune el.

Prevenția, mai bună decât tratamentul

Dar, cum orice boală este mai ușor de prevenit decât de tratat,  el face câteva recomandări pentru evitarea apariției acestei afecțiuni. Deși este imposibil să evităm toți factorii care pot duce la această boală, putem, cel puțin, să reducem riscul.

Astfel, medicul recomandă:

• Evitați încălțămintea cu toc înalt. Aceste încălțări va pot altera alinierea coloanei;

• Evitați fumatul. Produsele cu tutun va pot slabi discurile intervertebrale;

• Faceți sport. Există exerciții fizice speciale pentru a întări musculatura spatelui și a abdomenului, pentru un trunchi stabil și puternic;

• Aveți grijă atunci când ridicați o greutate. Ridicați întotdeauna folosind musculatura picioarelor, nu a spatelui inferior. Pentru acest lucru luați poziția de ,,genuflexiune’’ și mențineți spatele drept atunci când ridicați un obiect;

• Mențineți o greutate optimă. Greutatea în plus a corpului pune presiune asupra coloanei vertebrale;

• Practicați o postură corectă;

• Faceți exerciții de întindere periodic, în special după perioade de stat mult jos pe un scaun.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite