Ce este osteopenia - simptome, cauze, tratament

0
Publicat:

Osteopenia - sau densitatea osoasă scăzută - este o afecțiune medicală care apare atunci când densitatea sau rezistența oaselor devine mai slabă decât în mod obișnuit. Ca urmare, poate fi frecventă apariția oaselor rupte sau a osteoporozei, mai ales dacă afecțiunea este lăsată netratată.

oase jpg

Majoritatea persoanelor cu osteopenie primesc un diagnostic după vârsta de 60 de ani, ceea ce se datorează, de obicei, unei pierderi naturale a rezistenței osoase pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cu toate acestea, bebelușii prematuri pot fi, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta osteopenie.

Deși nu există un leac pentru osteopenie, schimbările în stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot ajuta la întărirea oaselor și la prevenirea apariției complicațiilor.

Simptome ale osteopeniei

Multe persoane cu osteopenie nu au nicio idee că au această afecțiune, deoarece este adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că nu aveți simptome. Din nefericire, uneori nu știi că oasele tale sunt slăbite până când osteopenia progresează spre osteoporoză - o boală osoasă care provoacă modificări ale densității și structurii oaselor.

În cazul rar în care ai simptome, poți simți dureri osoase și există mai multe șanse să ai un os rupt sau o fractură.

Cauze ale osteopeniei

Pierderea masei osoase în timp este o parte normală a îmbătrânirii. Cu toate acestea, nu toată lumea dezvoltă osteopenie. De fapt, femeile au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta osteopenie decât bărbații, iar trecerea prin menopauză poate accelera rapiditatea cu care oasele își pierd densitatea. Acest lucru se datorează faptului că hormonii sexuali, testosteronul și estrogenul, au efecte de întărire a oaselor. Atunci când nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei, oasele pot deveni mai slabe.

De asemenea, este posibil să ai mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune dacă:

- Bei cantități excesive de alcool

- Folosești produse cu nicotină

- Nu faci exerciții fizice regulate

- Ai o greutate corporală scăzută, pe care medicii o definesc printr-un indice de masă corporală (IMC) sub 18,5

Trăiți cu alte afecțiuni care slăbesc oasele, cum ar fi cancerul de sân, anorexia, afecțiuni legate de tiroidă, boala celiacă, HIV, insuficiența renală cronică, amenoreea sau menopauza cu debut precoce

Bebelușii născuți și riscul lor de osteopenie

Mulți bebeluși născuți prematur (înainte de 30 de săptămâni) se pot confrunta cu osteopenie. Acest lucru se întâmplă deoarece ultimele zece săptămâni de sarcină ajută la susținerea creșterii osoase, la mișcarea fătului în uter și la transferul de calciu și fosfor (minerale importante pentru oase) către făt. Atunci când aceste procese nu au loc, poate crește riscul ca un copil să aibă oasele slăbite la naștere.

Tratamentul pentru osteopenie

În prezent, nu există un tratament pentru osteopenie, astfel încât scopul tratamentului este de a vă întări, de a reduce riscul de fracturi și de a preveni progresia osoasă. Cel mai important tratament pentru osteopenie este schimbarea stilului de viață. Cu toate acestea, specialistul  poate recomanda uneori medicamente, mai ales dacă aveți un istoric actual sau trecut de fracturi osoase.

Este recomandat să se reducă consumul de alcool, renunțare la fumat, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, limitarea consumului de sare și cofeină, încercarea unor activități cu impact mai redus, cum ar fi yoga și tai chi, consumul unei diete bogate în calciu și vitamina D, cum ar fi legumele cu frunze verzi, carnea slabă și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite