Ce este biopsia aspirativă cu ac fin. Avantajele şi dezavantajele acestei proceduri în depistarea cancerului mamar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biopsia înseamnă excizia unei mici probe de ţesut în vederea analizării ei în laborator. În general, este singura metodă de a afla cu certitudine dacă o leziune suspectă este sau nu cancer.

Biopsia aspirativă cu ac fin este cel mai simplu tip de biopsie efectuat în cancerul de sân. Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, SUA, acest tip de biopsie este folosit mai frecvent pentru nodulii care nu se simt la palpare.

Potrivit aceleiaşi surse, uneori se foloseşte un anestezic local, alteori nu, în funcţie de decizia medicului care poate aprecia că anestezia poate produce mai mult disconfort decât procedura în sine.

Acul – mai subţire decât cel utilizat pentru analizele de sânge – este montat pe o seringă goală. Odată ajuns în nodul, este prelevată o probă de celule în seringă, iar acul este extras.

Chistul şi masa solidă

Medicul poate folosi acest tip de biopsie ca metodă simplă şi rapidă de a face diferenţa între un chist şi o masă solidă la nivelul sânului.

De obicei, chistul conţine lichid, iar medicul îl poate extrage pe tot. Dacă fluidul este transparent şi masa dispare aceasta arată că este vorba despre un simplu chist. Posibilitatea unui cancer trebuie luată în calcul dacă lichidul conţine urme de sânge şi o parte din masă rămâne în continuare. În acest caz, lichidul este trimis la un laborator pentru a fi analizat.

Dacă masa este solidă, medicul simte o rezistenţă la înaintarea acului şi nu va preleva lichid, ci probe de celule din mai multe locuri ale masei, în timp ce se continuă aspiraţia. Celulele colectate în seringă sunt întinse pe una sau mai multe lame şi trimise la laborator. Anatomopatologul studiază probele de ţesut pentru a detecta celulele canceroase. Dacă proba prelevată este inadecvată, poate fi necesară o nouă biopsie.

În cazul în care masa are o consistenţă dură la palpare medicul poate folosi ecografia sau mamografia pentru a ghida intervenţia. Când se foloseşte mamografia procedura se numeşte biopsie stereotactică. De obicei, metodele stereotactice sunt folosite când se face biopsie pe ac gros, dar uneori sunt folosite şi la biopsia aspirativă cu ac fin.

Avantajele biopsiei aspirative cu ac fin constau în rapiditate, costuri mai mici şi durere mai puţină. Precizia acestei proceduri depinde de experienţa persoanei care o efectuează. Interpretarea probei necesită şi ea experienţă deosebită.

Dezavantajul procedurii este că, întrucât se obţin doar câteva celule, nu mai mult ţesut, poate fi mai dificil de distins între cancerul invaziv şi cel neinvaziv.

Ca urmare, în multe centre medicale din SUA se foloseşte biopsia pe ac gros care poate furniza adesea rezultate mai clare.

Sursa: Clinica Mayo. Cancerul mamar

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite