Cauzele amenoreei secundare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre motivele pentru care menstruaţia dispare nu sunt grave, dar trebuie investigate medical. Greutatea corporală anormală, stresul sau exerciţiile fizice excesive se pot număra printre cauze.

Menstruaţia se poate opri ca urmare a ivirii unei sarcini, a unor probleme de tiroidă – o tiroidă hiperactivă sau, dimpotrivă – a prezenţei sindromul ovarului polichistic, a nivelului ridicat de prolactină – hormonul care este secretat de organism în mod natural, în momentul alăptării - precum şi a menopauzei timpurii.

Greutatea corporală anormală, fie că este vorba de obezitate sau de anorexie, se numără printre cauzele cele mai comune de amenoree secundară. Astfel, dacă avem un plus de greutate sau pierdem peste 10% din numărul de kilograme, organismul presupune că urmează o perioadă de foamete şi suprimă acele sisteme care nu sunt esenţiale pentru supravieţuirea imediată. Printre acestea se află şi organele reproductive, menţionează dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină. Acest lucru, mai spune aceasta, previne şi o eventuală sarcină dacă organismul nu are suficientă hrană pentru susţinerea mamei şi a copilului.

Cât priveşte obezitatea, menstruaţia se poate opri din pricina faptului că acumularea de grăsime produce estrogen, iar un nivel excesiv din acest hormon inhibă ovulaţia.

Anticoncepţionalele pot dezechilibra sistemul hormonal

Alte motive pentru care ciclul menstrual se poate opri sunt stresul şi exerciţiile fizice intense care pot reduce foarte mult din grăsimea corporală. Studiile au arătat că traumele emoţionale sau orice tip de presiune care suprasolicită corpul determină creşterea nivelului hormonului de stres care interferează că hormonii de care are nevoie organismul pentru a stimula ovarele să producă şi să elibereze ovulul.

Renunţarea la anticoncepţionale se poate solda cu amenoree. Dacă ciclurile nu mai apar este foarte posibil ca folosirea pastilelor să fi mascat o altă problemă de sănătate, ca de exemplu disfuncţii tiroidiene sau sindromul ovarului polichistic. Medicul va face teste cu ultrasunete şi analize de sânge pentru verificarea nivelului hormonal. Dacă totul este normal, cel mai probabil sistemul hormonal este puţin „mahmur“ din cauza pilulei.

Pentru reechilibrare hormonală, pe lângă o dietă sănătoasă este nevoie şi de sumplimente alimentare compuse din vitamina B complex, zinc, magneziu şi acizi graşi omega-3.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite