Cât de precise sunt testele COVID făcute acasă şi în ce situaţie pot da un rezultat fals negativ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În primele luni ale pandemiei, obţinerea unui test pentru coronavirus a necesitat, de obicei, vizitarea unui centru de asistenţă medicală, a unui laborator sau a unui loc de testare dedicat, un proces care uneori a implicat şiruri lungi şi aştepta o săptămână sau mai mult pentru a obţine rezultatele. Acum multe teste sunt disponibile fără prescripţie medicală şi dau rezultate în doar 15 minute.

Deşi testele rapide nu au o eficacitate de 100%, acestea sunt un instrument important de sănătate publică, au spus experţii, mai ales dacă ştii cum să le foloseşti, conform New York Times.

„A cunoaşte aceste informaţii şi a putea lua decizii mai bune este foarte important”, a spus Mara Aspinall, expertă în diagnosticare biomedicală la Universitatea de Stat din Arizona, care este, de asemenea, în consiliul de administraţie al OraSure, care face teste rapide Covid în SUA.

Testele care detectează mici proteine ​​virale sunt numite antigene. Testele necesită introdcerea unui tampon nazal în nări şi apoi expunerea tamponului la câteva picături de substanţe chimice. Acestea oferă rezultate în aproximativ 15 minute. Testele în sine sunt destul de simple, dar fiecare implică o procedură uşor diferită, care ar trebui urmată.

„Dacă faceţi teste la domiciliu, trebuie să citiţi instrucţiunile şi să le urmaţi cu atenţie”, a spus dr. Patrick Godbey, fost preşedinte al Colegiului patologilor americani. A fost de acord doctorul Aspinall.

Cât de precise sunt testele rapide de antigen? 

Testele PCR, care au fost de obicei considerate standardul de aur pentru detectarea virusului, se efectuează de obicei într-un laborator şi implică realizarea a numeroase copii ale materialului genetic al virusului. Acest proces permite testului P.C.R. teste să detecteze urme chiar minuscule ale virusului.

Testele rapide de antigen, care nu amplifică virusul, sunt mai puţin precise decât testul P.C.R. Dacă faceţi unul în prima fază a unei infecţii, înainte ca virusul să se reproducă pe scară largă, testul ar putea da un fals negativ. 

Unele dintre testele de antigen la domiciliu au o  eficacitate  generală de aproximativ 85%. În unele studii, performanţa lor reală a fost chiar mai mică. Testele rapide sunt o opţiune bună pentru persoanele care au fost expuse la virus sau care doresc să ştie dacă durerea în gât este doar o răceală sau Covid. Dar testele sunt mai puţin precise la persoanele fără simptome şi sunt cele mai puţin precise în prima săptămână de simptome, au descoperit studiile. 

Şi testele antigenice sunt excelente pentru a testa  persoanele care au încărcături virale ridicate - şi care, prin urmare, sunt cel mai probabil să transmită în mod activ virusul altora, au spus experţii. 

„Cu cât aveţi mai mulţi microbi ai virusului în nas, cu atât eliminaţi o mai mare cantitate de virus în aer şi cu atât mai mult pot fi inspiraţi de alte persoane”, a spus dr. Gronvall. 

„Testele sunt foarte precise şi se corelează foarte bine cu P.C.R., atunci când oamenii sunt cei mai infecţioşi.” 

Când şi cum ar trebui să le folosesc? 

Testele rapide la domiciliu sunt o opţiune bună pentru persoanele care au fost expuse la virus, care doresc să ştie dacă o durere în gât este Covid-19 sau doar o răceală sau care doresc o siguranţă suplimentară înainte de a vizita o rudă vulnerabilă la boală sau după ce au revenit din zone roşii, spun experţii. 

Persoanele cu simptome pot efectua imediat un test rapid de antigen, au spus experţii, dar cei care ştiu că s-au expus la virus ar trebui să aştepte trei până la cinci zile înainte de a face acest lucru. 

Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ. „Şi aceasta este o piesă critică, critică”, a spus dna Aspinall. 

Este posibil ca unele întreprinderi, autorităţile de turism şi alte organizaţii să nu accepte rezultatele testelor la domiciliu atunci când este necesară dovada unui rezultat negativ al testului.

Am rezultat negativ. Acum ce fac? 

Testele rapide de antigen funcţionează cel mai bine atunci când sunt utilizate în serie. Dacă faceţi un test negativ după o posibilă sau cunoscută expunere la virus sau după apariţia simptomelor de Covid-19, ar trebui să faceţi un al doilea test o zi sau două mai târziu, au spus experţii. 

"Testele arată situaţia pe moment", a spus dr. Gronvall. „Nu ştii nici ziua, nici ora” în care virusul „a depăşit apărarea imună”. Dar până când testele nu se vor ieftini şi vor fi mai uşor de găsit, poate fi dificil să convingi oamenii să le folosească frecvent, a remarcat ea. 

„Cu siguranţă avem nevoie de mai multe teste pe piaţă şi avem nevoie de un cost mai mic”, a spus dr. Gronvall. 

Am rezultat pozitiv. Acum ce fac? 

Testele rapide ale antigenului sunt foarte eficiente, ceea ce înseamnă că generează relativ puţini falsi pozitivi. Cu toate acestea, un rezultat pozitiv este mai probabil să fie un fals pozitiv atunci când prevalenţa virusului este scăzută; în aceste cazuri, oamenii ar putea dori să facă un al doilea test. Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor recomandă teste moleculare de laborator, cum ar fi un test P.C.R., pentru teste de confirmare.

Dar experţii au recomandat să nu aştepte rezultatele unui al doilea test pentru a începe să ia măsuri de precauţie. Dacă aveţi rezultat pozitiv, ar trebui să vă izolaţi, să vă monitorizaţi simptomele şi să solicitaţi asistenţă medicală, dacă este necesar. Oamenii ar trebui, de asemenea, să raporteze rezultate pozitive autorităţilor locale de sănătate.

"Dacă nu raportăm testele cu exactitate, tot nu vom avea o idee bună despre numărul real de cazuri - câte persoane care ar putea fi contagioase avem, care ar putea transmitevirusul altor oameni", a spus dr. Godbey .

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite