Cât de periculoși sunt aditivii alimentari şi cum îi putem evita
0Sărbătorile de iarnă pot duce la consumul în exces de sare, zahăr și aditivi alimentari, atrage atenția președintele InfoCons, Sorin Mierlea. Acesta susține că nu E-urile în sine sunt o problemă, ci cantitatea care ajunge în organismul nostru şi aminteşte că Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult să nu consume mai mult de 5 grame de sare pe zi şi 25 de grame de zahăr.
„Una e să luăm un produs care conține trei E-uri și alta e să luăm un produs cu 10- 11 E-uri. De exemplu, pâinea are în jur de 9-11 aditivi, muștarul – 7-8 aditivi, ketchupul – 10 aditivi, maioneza – 7-8 aditivi. Să nu uităm că aceștia se adună. (...) Nu există o cantitate anume dincolo de care să spunem că E-urile devin periculoase. Depinde de fiecare persoană în parte. Mă refer la starea de sănătate, la vârstă, la modul de viață al fiecăruia dintre noi. Fiecare poate să-și stabilească propria limită“, a declarat Sorin Mierea, pentru „Adevărul“.
Referitor la consumul preparatelor de sezon de la restaurant, preşedintele InfoCons aratǎ că, pentru a şti ce consumăm, este necesar să solicităm informații despre aditivi, ingrediente, valori nutriționale, cantitǎți de zahăr şi sare: „În momentul în care nu avem aceste informații, iar în meniu scrie doar sarmale cu carne de porc, practic noi nu vom ști ce mâncăm, de fapt“.
Cum recunoaștem produsele tradiționale
Referitor la modul în care recunoaștem produsele tradiționale autentice vândute în această perioadă, specialistul susține: „Dacă nu au etichetă, nu cumpărăm. Punct! (...) În primul rând, dacă este producător, trebuie certificatul de producător afișat la vedere. Iar dacă pe acel document scrie că el produce cartofi și zeamă de varză, și el vinde slănină, nu cumpărăm slănină fiindcă este o minciună. Este, de fapt, un produs cumpărat de la altcineva și revândut în mod ilegal. În al doilea rând, dacă este producător, trebuie să aibă toate informațiile cu privire la ingrediente. Eticheta produselor trebuie să fie foarte clar evidențiată. Și încă un aspect: un produs tradițional nu este, neapărat, un produs bio. Acesta se recunoaște prin ștampila organismului de certificare. O recunoaștem ușor, căci sub această ștampilă vedem o frunzuliță verde a Uniunii Europene. Altfel, se face o confuzie, iar cumpărătorul este păcălit“.
Totuşi, atrage atenția Sorin Mierlea, produsele tradiționale românești nu sunt neapărat şi sănătoase, fiind destul de grase şi sărate, şi recomandă consumul cu moderație.
Preşedintele InfoCons precizează că, pentru o masă sănătoasă, ar trebui „să citim eticheta produselor, iar acolo unde vedem prea mulți aditivi, prea multe denumiri pe care nu le înțelegem, să lăsăm produsul pe raft. Iar asta pentru că undeva între 30% și 35% din toate tipurile de produse agroalimentare conțin până în 5 aditivi. Tot 30%-35% dintre produse conțin între 5 și 10 aditivi, și undeva cam la 30% dintre produse conțin peste 10 aditivi. Avem, deci, de unde alege. Trebuie doar să fim puțin mai atenți. (...) Și încă un sfat: să evităm să cumpărăm produse alimentare foarte ieftine, căci acestea conțin foarte mulți aditivi. Mai bine mai puțin și mai bun decât mult și prost“ a afirmat acesta.
Totodată, cu aplicația gratuită infocons putem afla, scanând codul de bare al produsului, informațiile nutriționale ale acestuia, existând posibilitatea ca aceasta sǎ fie personalizatǎ.