Cât de grave sunt de fapt bolile copilăriei: Sunt responsabile de sechele devastatoare

0
Publicat:

Bolile copilăriei nu sunt o joacă și pot lăsa sechele foarte grave mai ales dacă vorbim de copii cu vârste foarte mici sau de persoane cu sistem imunitar slăbit. Rujeola, de exemplu, poate duce la o prăbușire a imunității, iar oreionul la sterilitate și pancreatită. 

Rujeola poate avea efecte devastatoare FOTO Adevărul
Rujeola poate avea efecte devastatoare FOTO Adevărul

Considerate bolile copilăriei sunt varicela, rujeola, rubeola, eritemul infecțios, roseola infantum și scarlatina. Toate acestea sunt subestimate de o parte a populației, privite ca ceva firesc sau un mod bun de imunizare naturală a copilului. În plus, sunt români care refuză vaccinarea copiilor cu dozele gratuite prinse în schema națională de vaccinare, tocmai pentru a preveni îmbolăvirea cu aceste afecțiuni virale. Medicii spun că această atitudine dar și concepție privind bolile copilăriei este total eronată. Aceste boli sunt de fapt foarte serioase și pot lăsa sechele grave mai ales la copilul foarte mic sau la cei cu sistemul imunitar slăbit.

„Bolile copilăriei sunt extrem de serioase”

Medicul epidemiolog Irina Alecu, de la Direcția de Sănătate Botoșani spune că aceste boli ale copilăriei pot avea o evoluție foarte gravă pentru organismul uman. Tocmai de aceea s-a luat decizia inventării unor vaccinuri pentru imunizare și prevenirea apariției posibilelor sechele. Unele foarte grave. „Bolile copilăriei sunt extrem de serioase și de aceea medicina în ultima sută de ani a luptat intens să producă preparate vaccinale care să prevină astfel de boli. Tocmai fiindcă efectele acestora erau grave. Am auzit cu toții de marile epidemii de tuse convulsivă, de poliomelită, de difterie, care au decimat populații întregi de copii sau au lăsat sechele extrem de grave. Știm cu toții ce poate să facă poliomelita.  Difteria este fatală dacă nu este tratată precoce. La fel și tusea convulsivă care prin convulsii, provoacă un deficit de oxigen la creier iar copilul rămâne cu sechele pe viață”, spune medicul Irina Alecu. Și bolile enumerate mai sus fac parte din schema de vaccinare. Lipsa vaccinului, spun medicii, expune organismul la îmbolnăvire și automat la posibile complicații, mai ales la copiii cu vârstă foarte mică. 

Boala copilăriei care prăbușește sistemul imunitar

Una dintre cele mai grave boli ale copilăriei este rujeola. Se mai numește pojar și este provocată de un virus. Poate fi prevenită ușor prin vaccinare. În lipsa vaccinului, rujeola poate avea complicații foarte grave. Se manifestă prin febră mare, tuse, secreții nazale și ochii roșii. La 3-5 zile apare și erupția la nivelul pielii. Pentru copiii mici poate fi mortală. Complicațiile rujeolei apar în 30% dintre cazuri și sunt grave. În primul rând, rujeola duce la o prăbușire a imunității. De aceea mulți copii, aproximativ 6 din 100 de copii, cu rujeolă, fac pneumonie. Alții encefalită, meningoencefalită sau chiar panencefalita sclerozantă subacută care duce spre o degenerare a creierului. „Rujeola dă o ștergere imunitară și un regres imunitar al organismului pentru câțiva ani. În aceea perioadă copilul va contacta tot ce va circula pe lângă el și automat organismul se va tara suplimentar prin epuizare.”, precizează Irina Alecu. În cazuri extreme, 7 cazuri la 1000, poate apărea epilepsia. 

Sterilitate și pancreatită

O altă boală a copilăriei cu posibile sechele pentru toată viața este oreionul. Acesta este provocat de virusul Urlian. La început seamănă cu o răceală. Apar dureri de cap, febră sau oboseală. Se evidențiază ulterior prin inflamarea glandelor salivare, cu durere maxilară.  Mai precis 50% dintre băieți și 25% dintre femei pot dezvolta diferite complicații asociate, dacă nu sunt vaccinați sau au sistemul imunitar slăbit. Pentru băieții cu vârsta mai mare de 7 ani și nevaccinați există riscul sterilității. „Oreionul dacă băiatul îl face după vârsta de 6-7-8 ani, fără vaccinare, într-adevăr produce sterilitate. Pentru că are un tropism. Și nu doar sterilitate, poate produce pancreatită. Pentru că vorbim de localizare la nivelul unor glande, salivare, pancreatice sau seminale. De aceea se produce sterilitatea”, spune Irina Alecu. Rubeola, 

O altă boală a copilăriei, care se manifestă prin simptome ușoare și erupție cutanată, poate provoca sechele în anumite condiții sau la anumite categorii de persoane. Este provocată tot de un virus și în unele cazuri este asimptomatică. Pentru cei mai mulți, rubeola este o boală ușoară. Nu însă și pentru femeile gravide aflate în primul trimestru. Penru acestea rubeola poate avea complicații severe. Se estimează că aproximativ 90% dintre copii născuți din mame care au avut rubeolă în primele 12 săptămâni de sarcină vor avea sindrom rubeolic congentinal. Sechelele sunt grave, de la surditate la probleme în dezvoltarea organelor inclusiv a inimii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite