Cât de gravă e sarcina extrauterină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este destul de rară, sarcina extrauterină poate avea urmări serioase. De aceea, este bine să îi cunoşti simptomele şi să mergi de urgenţă la medic.

Pentru o femeie care îşi doreşte un copil, sarcina extrauterină are un puternic impact emoţional. Din fericire, astfel de sarcini sunt destul de rare (2-4%), însă complicaţiile ei pot fi grave, chiar ameninţătoare de viaţă. Numită şi ectopică, sarcina extrauterină apare din cauza implantării oului fecundat la nivelul unei trompe, nu în uter, aşa cum ar trebui. În cazuri foarte rare, acest tip de sarcină se poate dezvolta în ovare sau în abdomen.

De ce apare

Un factor important de risc în apariţia sarcinii extrauterine este boala inflamatorie pelvină. Aceasta este favorizată de bolile cu transmitere sexuală (precum infecţia cu Chlamydia), care duc la apariţia unor leziuni la nivelul trompelor uterine.

Unii specialişti spun că aproape jumătate din cazurile de sarcină extrauterină sunt puse pe seama acestei boli. Alţi factori asociaţi cu sarcina extrauterină sunt: unele afecţiuni (endometrioza - ţesutul care „căptuşeşte” uterul se dezvoltă în afara acestuia), operaţiile în zona abdominală (apendicita, cezariana), steriletul, malformaţiile la nivelul trompelor, vârsta (peste 35 de ani), o altă sarcină extrauterină în trecut, fumatul şi tratamentele pentru infertitate (FIV).       

Poate da dureri severe

În mod normal, o sarcină extrauterină are aceleaşi simptome ca şi cea normală: absenţa menstruaţiei, urinări dese şi senzaţia de greaţă. În afara de acestea, mai pot apărea durerile abdominale severe şi sângerările vaginale, simptome care impun de urgenţă un consult medical.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite