Cariile copiilor, prevenite prin sigilarea dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această metodă stomatologică inovatoare previne apariţia cariilor dentare cu până la 80 la sută. Sigilarea unui dinte se realizează în 15 minute şi rezistă, în medie, doi-trei ani, după care poate fi refăcută, afirmă specialiştii.

Dintre toate categoriile de persoane, copiii sunt cei mai vulnerabili în ceea ce priveşte apariţia cariilor. Acest lucru deoarece dinţii lor, mai exact molarii, prezintă şanţuri şi fosete adânci, situate pe partea cu care mestecăm şi unde se acumulează resturi alimentare şi microorganisme ce favorizează apariţia cariilor. Aceste şanţuri au diametrul mai mic decât firul periuţei de dinţi şi sunt profunde, riscurile de apariţie a cariilor fiind mari chiar şi în cazul în care se respectă o igienă riguroasă.

„Se recomandă sigilarea dinţilor permanenţi: a premolarilor, dar mai ales a molarilor, de îndată ce au erupt în cavitatea bucală (în jurul vârstei de 6 ani erupe primul molar permanent). Sigilările se pot face şi mai târziu, cu condiţia ca dintele respectiv să nu fi fost afectat de carie", explică medicul Viviana Bănulescu, specialist în stomatologie generală, competenţă în pedodonţie, de la Clinica Velvet Dental din Bucureşti.

Tehnică minim invazivă

Sigilarea simplă nu presupune folosirea frezei, de aceea tehnica este una minim invazivă şi nedureroasă, fiind bine suportată de copii. În cadrul procedurii vor fi sigilaţi doar dinţii care nu prezintă carii dentare, după ce au fost curăţaţi în prealabil prin periaj profesional de către stomatolog, cu periuţă rotativă şi cu o pastă specială.

Urmează gravarea acidă, la care se utilizează acid fosforic în concentraţie de 37% sub formă de soluţie sau de gel şi care ajută la o mai bună fixare a materialului de sigilare a dinţilor. Specialiştii afirmă că, după sigilare, şanţurile şi fosetele vor avea, în loc de forma iniţială în „V" un profil rotunjit, facilitând astfel o curăţare mai uşoară a acestor zone şi împiedicând retenţia resturilor alimentare şi atacarea smalţului dentar.

„Materialul de sigilare împiedică acumularea plăcii bacteriene în şanţuri şi în fosete. Sigilantul este un material ce eliberează continuu ioni de flour ce întăresc smalţul dinţilor", explică medicul Viviana Bănulescu.

Măsurile de igienă, esenţiale

După sigilarea dinţilor, este necesar controlul stomatologic periodic. Dacă sigilarea s-a deteriorat, se recomandă reaplicarea materialului de sigilare, pentru a menţine integritatea ei.

De asemenea, după sigilare se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor obişnuite de igienizare: efectuarea unui periaj corect, folosirea aţei dentare şi a apei de gură. În medie, sigilarea este eficientă timp de doi-trei ani, după care poate fi refăcută. Preţul sigilării unui dinte este de aproximativ 100 de lei.

"Şi adulţii pot beneficia de sigilare dentară pentru dinţii care până în momentul respectiv nu au fost afectaţi de carii."
Viviana Bănulescu
medic dentist în cadrul Clinicii Velvet Dental din Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite