Când sunt indicate suplimentele cu colagen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii reumatologi prescriu colagenul, în combinaţie cu alte substanţe benefice pentru cartilaje, persoanelor care suferă de artroză. Află în continuare ce efecte adverse pot avea aceste suplimente alimentare.

Colagenul este cea mai ­mare proteină din corpul nostru şi, în acelaşi timp, cea mai abundentă. El formează ţesuturi de susţinere pentru toate organele, dar este important în mod deosebit pentru piele, muşchi şi pentru cartilaje. Pe măsură ce îmbătrânim, organismul tinde să producă mai puţin colagen sau de o calitate mai slabă. Din această cauză, pielea îşi pierde elasticitatea şi se ridează, iar mobilitatea se diminuează.

Are efect antirid şi protejează cartilajele

Colagenul se găseşte în compoziţia cremelor pentru faţă, însă unii specialişti sunt de părere că moleculele sale sunt prea mari pentru a pătrunde în epidermă, deci aceste produse antiaging nu sunt eficiente. Doar tratamentele injectabile cu colagen sunt cu adevărat eficiente. În reumatologie se folosesc suplimente alimentare cu colagen, pentru a încetini sau a opri deteriorarea cartilajelor, fenomen c­are se produce în artroză. Există pastile care conţin doar această proteină sau care o combină cu ­alte substanţe.

Suplimentele care conţin doar colagen sunt mai puţin prescrise de medicii reumatologi, deoarece eficienţa lor nu este susţinută de studii ample. Aceştia recomandă colagenul, de regulă, în combinaţie cu substanţe precum glicozaminoglicanii sau cu condroitinii sulfaţi, ­care contribuie la stoparea degradării cartilajelor. Aceste suplimente alimentare nu sunt recomandate în stadiile avansate de artroză (3-4), pentru că doar în stadiile incipiente se mai poate stimula refacerea cartilajului.

Specialistul nostru
Dr. Daniela Opriş
medic specialist ­medicină internă Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti

Eficienţa suplimentelor alimentare cu colagen şi cu glicozaminoglicani sau cu condroitini sulfaţi este susţinută de studii, existând dovezi că ele contribuie la menţinerea integrităţii cartilajelor şi la refacerea lor în caz de artroză. Terapia cu aceste suplimente este de lungă durată, întinzându-se pe o perioadă de minimum trei luni de administrare zilnică. Ele trebuie luate doar la indicaţia unui specialist, întrucât nu sunt lipsite de efecte adverse. În unele cazuri, colagenul poate creşte valorile glicemiei şi pe cele ale colesterolului, aşa încât administrarea trebuie avizată şi supravegheată de medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite