Sângele în urină! Investigații, diagnostic și tratamentul în hematurie explicate de Dr Vlad Olaru, medic primar urolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hematuria apare când hematiile ajung în urină. Semnalul care îl trimite pe pacient la investigații este prezența sângelui în urină. Dr. Vlad Olaru, medic primar urolog oferă explicațiile.

Dr. Vlad Olaru, medic primar urolog, spitalul Memorial Băneasa Sursa foto Memorial
Dr. Vlad Olaru, medic primar urolog, spitalul Memorial Băneasa Sursa foto Memorial

Hematuria: între o prezență nebănuită și una vizibilă cu ochiul liber

Foarte mulți pacienți spun că au observat că urina lor și-a schimbat culoarea normală, devenind roz spre roșiatică. Aceasta este Hematuria. Atunci când prezența sângelui în urină într-o cantitate mare determină modificarea colorației acesteia. În acest caz specialiștii spun că este vorba despre varianta macroscopică.

Dar există și varianta ascunsă a hematuriei, pe care pacientul nu o observă cu ochiul liber. Prezența sângelui în urină este într-o cantitate mult prea mică, așa încât nu poate schimba colorația. Specialiștii vorbesc despre hematuria microscopică și care se descoperă doar prin analiza probelor de urină examinate cu microscopul.

În cazul hematuriei macroscopice, sângele poate să apară în mod diferit, fie la începutul, fie la finalul sau chiar permanent, pe tot parcursul urinării. Specialiștii spun că în cazul în care ea apare doar la final, pacientul poate să aibă afecțiuni ale tractului urinar inferior. În cazul în care aceasta apare pe tot parcursul urinării, este vorba de o afecțiune situată în partea superioară a tractului urinar, culoarea urinei fiind important de observat.

Hematuria poate să fie determinată de o multitudine de patologii

Hematuria poate apărea la orice vârste, de la cea pediatrică, până la cea foarte înaintată.
Dr Vlad Olaru, medic primar urolog, de la spitalul Memorial Băneasa subliniază că
„în hematuria macroscopică este aproape întotdeauna vorba de o cauză organică. Undeva pe tractul urinar există o leziune care explică prezenta globulelor roșii în urină. La cea microscopică, cauzele sunt variate iar afecțiunile țin de anumite boli genetice, de boala polichistică, afecțiuni nefrologice, nefronul fiind unitatea morfo-funcțională de la nivelul rinichiului care produce urina”

Medicul urolog arată în emisiunea Adevărul Live că și pietrele care provoacă micro-leziuni duc la prezența sângelui în urină.

„De asemenea, patologia neoplazică, tumorile de cale urinară, cele care țin de paremchinul renal, inflamția rinichiului (pielonefrita), traumatismele sunt în egală măsură cauzele hematuriei macroscopice. La nivelul vezicii urinare, în interiorul mucoasei uroteliale se pot forma niște polipi, adica tumorile de vezică urinară. Este important ca pacienții să înțeleagă că atât hematuria macroscopică cât și cea microscopică au cauze multiple și diverse, pornind de la patologia litiazică, cistitele, inflamațiile tractului urinar datorita unor bacterii, adenomul de prostată, până la tumorile de vezică urinară, prostată și de tract urinar superior, traumatisme, uneori efortul fizic intens sau unele medicamente", spune dr Vlad Olaru, medic primar urolog.

Fumatul, principalul factor de risc în cancerul de vezică urinară

Specialiștii avertizează că după cancerul pulmonar, cel de aparat urinar este a doua patologie determinată de fumat. Dr Vlad Olaru, medic primar urolog declară că cei care prezintă un risc enorm de a dezvolta acest tip de neoplazii sunt fumătorii. El explică și care este mecanismul care provoacă neoplaziile.


”Substanțele nocive din țigară, ajung în urină. Pe timpul nopții substanțe acumulate intră în contact cu mucoasa vezicii urinare și favorizează dezvoltarea acestor tumori. Fumătorii, după vârsta de 50 de ani trebuie să facă un control, o probă de urină și o ecografie.”

De altfel, acestea sunt primele faze în examinarea și identificarea hematuriei. Dacă în urma acestor analize se identifică prezența hematiilor în urină, pacientul trebuie să ajungă la specialistul urolog și să pornească o investigare complexă pentru a identifica sigur cauza hematuriei, fie că este vorba de cea macroscopică, fie de cea microscopică.

Uretrocistoscopia, investigația de aur recomandată în hematurie

Dacă pacientul observă că urina sa are o culoare schimbată prin prezența sângelui, este important să discute cu medicul de familie și să recolteze o probă de urină. Apoi, să ajungă la specialistul urolog. Următoarea investigație este ecografie de aparat urinar.

„Recomandările noastre în hematurie sunt cu referire la investigația de aur care trebuie făcută. Este vorba de uretrocistoscopie. Cu ajutorul unei camere speciale se intră prin uretră și se analizează aparatul urinar din interior. Când se ajunge în vezica urinară cu acest endoscop special, se poate vizualiza deschiderea de la nivelul vezicii a tuburilor care vin de la rinichi si prin care trece urina (orificiile ureterale). Așa observăm dacă se elimina urina limpede sau cu sânge. Dacă nu se descoperă nimic, pacientul este direcționat către etapa următoare, adică investigația imagistică, RMN”, spune medicul urolog Vlad Olaru.

Dr. Vlad Olaru, medicul urolog cu o bogată experiență chirurgicală și cercetare științifică

Dr. Vlad Olaru este medic primar urolog cu o bogată experiență chirurgicală. Efectuează intervenții cu viză oncologică sau patologie benignă utilizând tehnici minim-invazive, endoscopic sau laparoscopic, cu scopul de a prezerva organul afectat și a asigura o recuperare post-operatorie rapidă și ușoară pacientului.

Urologul Vlad Olaru s-a specializat în tehnici de chirurgie reconstructivă și intervenții cu un grad înalt de complexitate, precum: reconstrucții de uretră; reconstrucții peniene; vezică de substituție după excizia vezicii urinare; prostatectomia radicală; limfodisecția retroperitoneală pentru tumori testiculare, limfodisecția inghinală pentru cancerul penian și tratamentul complex al litiazei aparatului urinar.

O a doua opinie medicală oferită de Dr. Olaru presupune accesul la o decizie informată și a unui tratament personalizat, în concordanță cu ultimele abordări terapeutice și tehnologii medicale disponibile la nivel internațional.

Dr. Olaru are o activitate de cercetare științifică bogată, coordonând sau participând la peste 10 proiecte de cercetare la nivel național și internațional, cu stagii internaționale multiple de formare în principalele centre de referință din Europa și Canada, cancerele urologice fiind una dintre ariile majore de expertiză ale sale.

În ediția din Adevărul Live, realizată și moderată de Antoaneta Banu, medicul specialist subliniază că: ” Hematuria nu este o condamnare la un diagnostic îngrozitor. Important este ca de la momentul apariției sângelui în urină, pacientul să meargă la medic. Dacă pacientul va neglija, sau va lăsa să treacă timpul, abia atunci problemele se vor complica.”

Specialistul mai arată că în mod normal, hematuria este o patologie foarte frecventă, mai ales în rândul populației tinere, feminine, prin cistitele acute, care netratate corespunzător duc la inflamația vezicii urinare. Dar când s-a identificat cauza hematuriei și diagnosticul a fost stabilit de către specialist situatia devine mult mai simpla.

„Tratamentul este în funcție de ceea ce relevă investigațiile. De exemplu, în cazul cistitelor sau prostatitelor, infecțiile de tract urinar inferior sau a pielonefritelor cele de tract urinar superior, tratamentul este antibiotic. În astfel de cazuri se rezolva și hemturia. în cazul malformațiilor sau al neoplaziilor, hemturia se tratează pe cale chirurgicală, in schimb afecțiunile nefronale fiind tratate doar de către specialistul nefrolog”, arată dr. Vlad Olaru, medic primar urolog, spitalul Memorial Băneasa.

Urmărește integral ediția din Adevărul Live și află de la dr Vlad Olaru, medic primar urolog, tot ceea este important să cunoști despre hematurie.

Rămâi informat și nu uita că prezența sângelui în urină poate să fie semnul unei patologii ușoare, atât timp cât mergi la specialist. Important este să nu lași timpul să treacă , permițând afecțiunilor să devine grave.

Articol susținut de Spitalul Memorial

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite