Beneficiile cerealelor integrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grâul, secara, orezul brun şi porumbul oferă energie organismului şi ajută la arderea kilogramelor în exces. Consumate la fiecare mic dejun, cerealele reglează tranzitul intestinal şi scad glicemia. Studiile arată că femeile care le consumă frecvent au un risc cu 30 la sută mai mic de a se îngrăşa.

Prin conţinutul mare de fibre şi prin absenţa colesterolului, cerealele integrale accelerează tranzitul intestinal şi modifică microflora intestinală. Specialiştii apreciază că un consum frecvent de cereale contribuie la scăderea în greutate şi la reducerea nivelului zahărului din sânge. Cerealele integrale sunt sărace în grăsimi şi în colesterol şi bogate în acizi graşi esenţiali, fosfor şi complexul de vitamine B.

De ajutor în diete

Femeile care consumă cereale integrale au un risc cu 30 la sută mai mic de a se îngrăşa, arată un studiu realizat la Universitatea din Michigan, SUA. Explicaţia: persoanele amatoare de cereale consumă mai multe fibre şi mai puţine grăsimi în timpul zilei. Dar efectul acesta nu se remarcă la bărbaţi.

În cadrul studiului, persoanele de sex masculin şi-au  menţinut greutatea, indiferent de ora la care au consumat cereale. La aceeaşi concluzie a ajuns şi profesorul Walter Willett de la Universitatea Harvard din Boston. Acesta a demonstrat că femeile care consumă cereale la micul dejun au un risc de a deveni supraponderale de două ori mai mic decât cele care exclud aceste alimente la micul dejun.

Grâul, bun pentru creier

Grâul, o cereală foarte sănătoasă, conţine aproape toate oligoelementele şi foarte multe vitamine, dintre care cele mai importante sunt  vitaminele B6 şi B12, esenţiale pentru buna funcţionare a creierului. Datorită proprietăţilor nutritive, emoliente, laxative, antidiuretice, tonice, remineralizante, reconfortante şi sedative, terapia cu grâu este benefică în peste 60 de afecţiuni, dintre care boli cardiace, cancer şi tuberculoză.

Sunt şi specialişti care atrag atenţia asupra efectului negativ al consumului în exces de grâu. Astfel, nutriţionistul Gillian Mc.Keith, directorul clinicii Mc.Keith din Londra, susţine că excesul de grâu în dietă poate avea un efect negativ asupra sângelui şi a organelor interne.

Pentru cei care fac alergie la grâu, hrişca este o alternativă. Aceasta este bogată în minerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc), proteine, bioflavonoide, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi cresc rezistenţa vaselor sanguine.

Secara, tratament în 30 de afecţiuni

Datorită substanţelor energizante şi nutritive, secara este benefică în tratamentul a peste 30 de afecţiuni.

Specialiştii o recomandă în special diabeticilor. Ateroscleroza şi maladiile vasculare au o incidenţă mai scăzută în rândul celor care consumă frecvent pâine de secară.

Pentru diminuarea riscului de boli cardiovasculare, este indicat şi consumul de orez brun. Spre deosebire de orezul alb, cel brun conţine mai multe fibre, vitamine (A, B1, B2, B6, B8), minerale (mai ales fosfor, calciu, magneziu, zinc) şi mai  puţin zahăr.

Porumbul, recomandat în bolile renale

Porumbul este o cereală foarte valoroasă din punct de vedere nutriţional. Din compoziţia sa nu lipsesc minerale esenţiale pentru organism (fosfor, magneziu, potasiu, calciu, zinc) şi vitamine (din complexul B alături de C, E, F şi K). De la porumb se valorifică: mătasea (recomandată în afecţiuni renale, cardiace, obezitate, vezică urinară), boabele de porumb (sub formă de făină) şi germenii de porumb (sub formă de ulei, sunt recomandaţi persoanelor cu ateroscleroză şi cu hipercolesterolemie).

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite