Batem recordul și la numărul bolnavilor de astm. Când și cum ne îmbolnăvim
0Aproape un milion de români suferă de astm. Boala duce la inflamarea căilor respiratorii și are simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de constricție, durere sau presiune la nivel toracic, explică prof.dr. prof. dr. Carmen Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică din România, SRAIC.
Cauzele apariției astmului bronșic nu sunt pe deplin înțelese, însă boala este cauzată, cel mai probabil, de o combinație între factori ereditari și factori de mediu.
Potrivit medicului, „în România, în acest moment, pacienții cu astm alergic beneficiază de aceleași terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj în acest moment este că tratamentul este complet compensat și de curând au fost introduse pe lista de gratuități și o serie de teste moleculare necesare diagnosticării pacienților alergici. Astmul alergic este o boală cu care se poate trăi, cu o calitate a vieții bună, atâta timp cât este tratată corespunzător. Toți pacienții pot accesa aceste tratamente și e nevoie să înțeleagă cât este de important să fie monitorizați și să primească terapiile necesare pentru îmbunătățirea calității vieții”.
Rata de mortalitatea cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel european, adică 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual. Majoritatea pacienților cu astm alergic prezintă și simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienții cu astm, 2%-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgență sau internări, de aceea e nevoie ca tratamentul să fie adecvat și monitorizarea recurentă.
„Trebuie subliniat că nu orice persoană cu astm are aceleași simptome, în același mod. Foarte important: pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi însă tratate eficient la majoritatea pacienților, dar netratarea astmului este și mai costisitoare. Mulți pacienți din România rămân însă slab controlați, în ciuda tratamentului disponibil și acum decontat 100% de CNAS“, adaugă prof.dr. Panaitescu.
Reguli esențiale
La rândul său, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din București, atrage atenția că astmul redevine una dintre principalele afecțiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog. Potrivit acesteia, în primele 4 luni ale lui 2023, numărul pacienților simptomatici cu astm a crescut cu peste 70% față de anul trecut, respectiv 1.392 de pacienți, comparativ cu 818. „Oricine poate face astm, la orice vârstă. Boala nu este contagioasă, deci nu poate fi luată de la alte persoane. Astmul este de diferite tipuri, nu are un sigur factor declanșator. Dacă ai fost diagnosticat cu astm, iată câteva reguli esențiale: utilizează corect sprayul inhalator, mergi la medic cel puțin o dată pe an pentru control sau imediat dacă ai avut o criză de astm ori simptomele au reapărut, solicită medicului tău un plan de acțiune scris pentru astm bronșic, astfel încât să știi când astmul se agravează și cum să răspunzi; stai departe de lucrurile care îți declanșează atacurile de astm (praf, alergeni, substanțe chimice, poluanți). Viața persoanelor cu astm bronșic este în directă legătură cu calitatea aerului pe care acestea îl inhalează“, recomandă dr. Beatrice Mahler.