Avem mai multe probleme cu dantura decât strămoşii noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile gingivale şi bacteriile asociate lor sunt corelate cu creşterea afecţiunilor cardiovasculare FOTO Shutterstock
Bolile gingivale şi bacteriile asociate lor sunt corelate cu creşterea afecţiunilor cardiovasculare FOTO Shutterstock

Populaţia de vânători-culegători care a trăit în Mezolitic şi care avea o dietă bazată pe foarte multă carne se bucura de o dantură mai sănătoasă decât o are omul modern, arată un studiu genetic efectuat pe placa dentară a 34 de schelete preistorice din nordul Europei.

„Placa dentară reprezintă sursa cea mai uşor accesibilă care păstrează bacteria umană“, a declarat doctorul Christina Adler, coordonatoarea studiului.

Potrivit cercetătorilor, compoziţia bacteriei a suferit modificări odată cu apariţia agriculturii şi apoi în timpul Revoluţiei Industriale, scrie „Discovery“.

Spre deosebire de dietele vânătorilor-culegători şi ale agricultorilor, dieta modernă conţine zahăr şi carbohidraţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi formarea cariilor.

„Am constatat că vânătorii-culegători s-au confruntat cu foarte puţine boli asociate cu aceste bacterii comparativ cu situaţia din prezent şi că numărul de specii de bacterii orale era mult mai mare. Dacă ei au avut o mai mare diversitate de bacterii, înseamnă că erau mai rezistenţi şi prezentau riscuri mai mici la boli“, a explicat Adler.

În plus, bolile gingivale şi bacteriile asociate lor au fost legate de creşterea semnificativă a bolilor cardiovasculare, susţine Alan Cooper, director al Centrului australian pentru ADN-ul strămoşilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite