Avem mai multe probleme cu dantura decât strămoşii noştri
0Populaţia de vânători-culegători care a trăit în Mezolitic şi care avea o dietă bazată pe foarte multă carne se bucura de o dantură mai sănătoasă decât o are omul modern, arată un studiu genetic efectuat pe placa dentară a 34 de schelete preistorice din nordul Europei.
„Placa dentară reprezintă sursa cea mai uşor accesibilă care păstrează bacteria umană“, a declarat doctorul Christina Adler, coordonatoarea studiului.
Potrivit cercetătorilor, compoziţia bacteriei a suferit modificări odată cu apariţia agriculturii şi apoi în timpul Revoluţiei Industriale, scrie „Discovery“.
Spre deosebire de dietele vânătorilor-culegători şi ale agricultorilor, dieta modernă conţine zahăr şi carbohidraţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi formarea cariilor.
„Am constatat că vânătorii-culegători s-au confruntat cu foarte puţine boli asociate cu aceste bacterii comparativ cu situaţia din prezent şi că numărul de specii de bacterii orale era mult mai mare. Dacă ei au avut o mai mare diversitate de bacterii, înseamnă că erau mai rezistenţi şi prezentau riscuri mai mici la boli“, a explicat Adler.
În plus, bolile gingivale şi bacteriile asociate lor au fost legate de creşterea semnificativă a bolilor cardiovasculare, susţine Alan Cooper, director al Centrului australian pentru ADN-ul strămoşilor.