Alertă de meningită: 25 de cazuri confirmate în ultima lună. Ce simptome ar trebui să ne trimită urgent la medic
0Cinci copii au fost internați cu meningită la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan" din Suceava, săptămâna trecută. În ultima lună, au fost confirmate 25 de cazuri de meningită, majoritatea la copii, atât de natură virală, cât și bacteriană. Medicul epidemiolog Emilian Popovici a explicat care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită urgent la medic, dar și cum putem preveni boala.
Meningita este o infecție a membranelor care protejează măduva spinării și creierul. Dacă nu este tratată prompt, boala poate progresa imprevizibil și, în cazuri grave, poate conduce la septicemie sau chiar deces.
„Există trei tipuri: meningitele bacteriene, cum ar fi meningita pneumococică, meningita meningococică și de meningita generată de listeria monocytogenes, meningitele virale, unde e vorba de enterovirusuri, ca și etiologie de herpes simplex, de virusul urlian, dar poate să fie chiar virusul HIV, virusul West Nile, care poate genera cazuri cu evoluție gravă, și meningitele fungice, sunt date de ciuperci, dar se transmit foarte limitat. Simptomele la meningita virală și la meningita bacteriană, cel puțin în faza de debut, în prima fază de evoluție, sunt identice, doar că, în cazul meningitelor virale, sunt mai puțin exprimate decât în cazul meningitelor bacteriene. Cu alte cuvinte, meningitele bacteriene, în general, au o evoluție clinică mai gravă decât cele virale.”, a explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, pentru „Adevărul”.
Simptomele meningitei
Afecțiunea poate fi confundată inițial cu gripa sau răceala, însă simptomele sunt mult mai severe și pot să varieze în funcție de vârsta pacientului.
Printre simptomele comune se numără febra persistentă și foarte mare, durerea de cap severă, greața, vărsăturile, durerile abdominale, diaree. În formele severe, pot apărea simptome grave, precum afectarea stării de conștiență, comă, rigiditate a gâtului, paralizii, convulsii și dificultăți de respirație.
Există însă și simptome specifice, pe lângă cele menționate, la care a trebui să fim atenți: „Un semn foarte importantă este rigiditatea gâtului, care poartă numele de redoarea cefei. Deci, apare o rigiditate a gâtului, respirație rapidă, somnolență, sensibilitatea oculară, este iarăși un semn. Această sensibilitate la lumină, fotofobia, apare brusc. De asemenea, stările de greață și vărsăturile, stări de confuzie, dificultăți de concentrare, convulsii poate să apară, lipsa apetitului, ca aproape în orice afecțiune infecțioasă, dar aici apare ceva în plus. Pe lângă lipsa poftei de mâncare, apare și lipsa senzației de sete.”, a detaliat dr. Emilian Popovici.
Concret, rigiditatea gâtului, fotosensibilitatea și lipsa apetitului alături de lipsa senzației de sete sunt simptomele care pot „creiona un tablou clinic relevant”.
În cazul bebelușilor plânsul excesiv, stările de somn continue, iritabilitatea, refuzul mâncării, interactivitatea scăzută, și rigiditatea gâtului, însoțită de rigiditatea corpului sunt semne care ar trebui să ne trimită urgent la medic. În plus, în formele mai avansate de meningită, „poate să apară și o umflătură în creștetul capului, în zona fontanelei”, a adăugat epidemiologul.
Recomandări pentru prevenție
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava recomandă măsuri stricte de igienă pentru a preveni îmbolnăvirile, potrivit ziarului local Monitorul de Suceava. Printre sfaturile esențiale se numără:
- Spălarea frecventă a mâinilor: Este foarte important să ne spălăm pe mâini mai ales înainte de masă și după folosirea toaletei.
- Asigurați-vă că apa consumată provine din surse sigure.
- Spălați riguros fructele și legumele înainte de consum.
- Evitarea scăldatului în locuri neamenajate: Nu înotați în piscine neautorizate sau bazine cu apă de calitate îndoielnică.
- Dușuri înainte și după piscina: Este important să faceți duș atât înainte de a intra în piscină, cât și la plecare.
- Aerisirea încăperilor: Mențineți aerisirea corespunzătoare a spațiilor de locuit.
- Evacuarea zilnică a gunoiului menajer: Asigurați o gestionare corectă a deșeurilor menajere pentru a preveni infestarea cu insecte.
„Pe lângă respectarea regulilor de igienă, întărirea sistemului imunitar este de asemenea importantă prin măsuri nespecifice. Asta înseamnă o alimentație complexă, cu legume, fructe și echilibrate care să susțină sistemul imunitar și cel mai important, vaccinarea împotriva virusurilor și bacteriilor implicate în apariția meningitei. Vaccinarea previne practic și apariția acestei probleme de sănătate.”, completează medicul epidemiolog.
De evitat este și folosirea în comun a unor obiecte cum sunt: pahar, cană, tacâmuri, periuță de dinți, balsam de buze și altele.
În plus, „odihna ar trebui să fie suficientă, pentru că și asta susține sănătatea organismului, protecția mecanică a tusei și a strănutului, acoperirea gurii cu un șervețel de fiecare dată când tușești sau strănuți. Atenție la femeile însărcinate, care ar trebui să aibă grijă la ce mănâncă și să evite brânzeturile nepasteurizate, mâncarea negătită, să fie alimentele gătite, pentru că riscul de infecție este mai crescut la acestea.”, a mai spus dr. Emilian Popovici.
De ce trebuie să avem grijă unde facem baie
În vederea reducerii riscurilor, specialiștii DSP Suceava efectuează controale la piscinele și bazinele de înot din județ. Au fost prelevate probe de apă pentru a monitoriza calitatea acesteia și a preveni răspândirea enterovirusurilor, responsabile pentru meningita virală.
„Se recomandă să nu se facă îmbăiere în locuri neautorizate pentru îmbăiere, fiindcă există această posibilitate de transmitere și prin apa din piscină. Copiii când fac baie, ajung involuntar să înghită apă și atunci pot să înghită și agenții patogeni care să genereze boli.”, ne lămurește specialistul.
Medicul Emilian Popovici a dat exemplul virusul hepatitei A, care este rezistent și poate supraviețui o perioadă lungă în apa de mare. De aceea, este important să se monitorizeze apa din zonele de îmbăiere pentru prevenirea infecțiilor. Epidemiologul spune că atunci când se detectează virusul hepatitei A în apa de mare, părinții ai căror copii nu sunt vaccinați ar trebui să evite îmbăierea în acea apă, pentru că virusul poate fi ingerat accidental, ceea ce poate duce la infectarea copiilor.
„E o informație foarte importantă, numai că, din păcate, de multe ori rămâne necompletată de precizări. Și prin apa aceasta din locuri neavizate sau necontrolate cu apă netratată se poate întâmpla ca să apară necazul.”, punctează medicul.
Cazurile de meningită de la Suceava
Cazurile raportate în Suceava sunt sporadice și nu sunt legate între ele, spun medicii. Nu se înregistrează nici o creștere față de anii trecuți. Pacienții, atât copii cât și adulți, au prezentat forme ușoare și medii ale bolii și au reacționat bine la tratament.
„Nu-i ceva așa de speriat. Practic, anul acesta sunt cam tot atâtea cazuri confirmate ca și anul trecut, și în Suceava sunt confirmate cam tot atâtea cazuri ca și în alte județe. Deci n-ar fi o situație ieșita din comun, dar asta nu înseamnă că nu sunt necesare măsuri corespunzătoare.”, subliniază Emilian Popovici.