Dr. Craiu: „Acestea sunt semnele care pot fi întâlnite în meningită“

0
Publicat:

Conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” din București, vorbește într-o postare pe Facebook despre unul dintre motivele estivale de disconfort atât pentru copii, cât și pentru adulți – țânțarii. Și riscurile aduse de ei.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Redăm mai jos postarea:

Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii este la risc de a fi afectată de o maladie transmisă de tânțari. Cu alte cuvinte tânțarii sunt dușmanul numărul 1 la nivel global. Mult mai periculoși decât viperele, urșii sau rechinii...

Schimbările de temperatură din România, în ultimele decenii, au facilitat (alături de alte cauze non-meteorologice) procesul de creștere constantă a numărului de tânțari.

Iar efectul a fost evident - au început să apară și în țara noastră maladii considerate exotice, maladii transmise de tânțari (vezi link despre tânțari și maladiile transmise de aceștia, de la CDC, în comentarii).

O simplă cautare, în rubrica de știri, arată că tânțarii pot readuce, în anumite teritorii, boli considerate dispărute din acel areal. A se vedea cazul recent al malariei, reapărută în SUA, după 20 de ani (link în comentarii).

Dar nu numai malaria este o problemă! Vreau să vă sensibilizez asupra infecției simptomatice cu virus West Nile...

80% din infecțiile cu West Nile sunt asimptomatice, dar unii copii pot dezvolta meningită.

Dacă a fost expus la tânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!!

Mergeți la medic. Mai ales dacă îl supără pe copil lumina sau zgomotele obișnuite. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite