ALERTĂ. A explodat numărul copiilor cu probleme de vedere. Care sunt motivele

0
Publicat:

Peste 40% dintre copiii de grădiniță testați oftalmologic în județele Cluj și Alba au fost depistați cu probleme de vedere. Printre motive, expunerea timpurie în fața ecranelor, spun medicii, care trag, astfel, un mare semnal de alarmă. 

Copii mici, probleme oftalmologice mari. Sursa foto: arhivă
Copii mici, probleme oftalmologice mari. Sursa foto: arhivă

​Aproape 1.400 de copii de grădiniță din județele Alba și Cluj au fost testați oftalmologic în cadrul unei campanii derulate de Rețeaua de oftalmologie „Dr. Holhoș”, iar concluziile sunt cel puțin îngrijorătoare. Dintre toți copiii examinați, mai mult de 500 au fost depistați cu probleme de vedere. 

Cei mici au fost testați de personal calificat pentru a identifica posibile probleme de vedere care pot apărea în copilăria timpurie, de la ambliopie (așa-numitul sindrom de „ochi leneș”) la strabism, astigmatism, miopie, hipermetropie sau altele. Majoritatea celor testați sunt înscriși la grădinițe aflate în orașe (1.208), în vreme ce 188 frecventează grădinițe din mediul rural.

În cursul campaniei de screening au fost depistate 512 de cazuri de defecte de vedere, reprezentând 42% din numărul total al copiilor testați. Iar cifrele nu se opresc aici: dintre copiii care locuiesc în mediul rural aproape 38% au fost afectați într-un fel sau altul de o anumită boală oculară. Medicii au descoperit 83 de cazuri de miopie, 177 de cazuri de hipermetropie, 93 de cazuri de astigmatism, 11 cazuri de astigmatism miopic, 141 de cazuri de hipermetropie cu astigmatism și 7 cazuri de strabism.

Telefonul, o jucărie nocivă pe termen lung 

Medicul oftalmolog Alexandra Țicle a precizat pentru „Adevărul” că unul dintre motivele apariției afecțiunilor oculare la copiii mici este inclusiv expunerea acestora în fața ecranelor și pentru perioade lungi de timp. „Comparativ cu alții ani, viciile de refracție la copii au crescut. Pentru că și ochișorii lor sunt expuși mult mai mult la ecrane, fie că vorbim de ecrane mici, telefoane, laptopuri, fie că vorbim despre ecrane mari precum televizorul. Toate acestea emit o lumină albastră nocivă pentru ochi”. 

Medicul recomandă părinților să nu-și lase copii în fața ecranelor dacă au vârsta mai mică de trei ani. „Telefonul este ca o jucărie pentru cei mici. Adică stăm un pic pe un joculeț, stăm un pic pe un filmuleț, iar între timp, adulții își fac treburile casnice. Dar ceea ce nu știu este că este că un copil mai mic de trei ani nu are voie să stea în fața ecranelor. Deloc! Abia între 3 și 6 ani, putem să le oferim maximum o oră pe zi. Eu sunt conștientă de faptul că și de la 6 ani copiii încep să fie expuși chiar la școală, în cadrul unor activități educaționale. Recomandarea este să respecte cerințele care vizează aceste proiecte însă ar trebui să facă pauze. Îi sfătuiesc pe părinți să-i trimită pe cei mici afară, la joacă, în aer liber. Soarele și vitamina D ajută și protejează ochișorii”.

Din cauza diagonalei mici și a rezoluției înalte, ecranele îi obligă pe copii să privească de aproape, ceea ce reprezintă un efort suplimentar pentru ochi. „Dat fiind că ochii unui copil sunt în curs de dezvoltare, utilizarea ecranelor implică astfel un risc crescut ca micii pacienți să dezvolte defecte de vedere precum miopia. Din punctul meu de vedere, ca oftalmolog, utilizarea ecranelor de către copii trebuie să fie limitată”, este de părere și medicul oftalmolog Teodor Holhoș.

Importanța consultului oftalmologic la copii

Foarte puțini oameni, chiar și dintre cei mai educați, sunt conștienți de importanța consultului oftalmologic la copiii de vârstă mică”, a mai afirmat dr. Teodor Holhoș.

„Nu este neapărat vina părinților, pentru că în spațiul public se vorbește rar despre acest subiect. Din păcate, la vârsta de 2-5 ani, un copil, chiar dacă are o problemă de vedere, nu își dă seama că nu vede bine sau nu știe să se exprime. Părinții sunt de obicei aceia care observă anumite semne: micuțul ține obiectele aproape ca să le vadă, sau mijește ochii, sau își acoperă un ochi, ochii nu se mișcă perfect în tandem, coordonarea mână-ochi nu e bună, adică nu are o îndemânare normală la jocuri cu mingea, și așa mai departe. Însă, uneori, defectul de vedere nu este atât de pronunțat, iar părinții, dacă nu sunt foarte atenți, îl identifică prea târziu ca să îl mai putem corecta. Așa se poate întâmpla la ambliopie, de exemplu. De aici și importanța controalelor la vârstă mică”, recomandă specialistul. 

Dacă defecte de vedere precum viciile de refracție – ca miopia, astigmatismul etc. – sunt corectabile la orice vârstă, ambliopia netratată la timp rămâne permanentă aproximativ după vârsta de 7 ani. Pe de altă parte, tratamentul defectelor de vedere la copii este aproape întotdeauna noninvaziv, implicând portul ochelarilor (sau, în cazul ambliopiei, a unui ocluzor care acoperă un singur ochi).  „Aș vrea să le fac o recomandare tuturor părinților. Atunci când screeningul identifică o problemă, evident că se impune un consult realizat de un medic specialist, ca să vedem cât de severă este problema și să prescriem un tratament adecvat. Însă chiar și atunci când totul pare în regulă, recomandarea de specialitate este ca părinții să meargă neapărat cu copilul la un consult oftalmologic cel puțin o dată în primii ani de viață, pentru că unele probleme oftalmologice, cum sunt cataracta sau glaucomul, nu se pot depista la screening”, a mai precizat medicul Teodor Holhoș.

Începând din următorul an școlar, 2024-2025, aria de acoperire a campaniei de screening pentru preșcolari se va extinde și în celelalte județe unde funcționează clinicile din rețea, respectiv Sibiu și Mureș, astfel încât și mai mulți copii să aibă șansa de a identifica la timp posibile probleme de vedere.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite