Agresivitatea tinerilor, explicată de psihiatri. Modelele din mediul online, un factor important

0
Publicat:

În ultimele luni, faptele violente comise de tinerii din România au șocat o țară întreagă. Conform psihiatrilor, un rol important în această problemă îl joacă și modelele pe care adolescenții le găsesc în mediul online.

Violență tineri SURSĂ Arhiva Adevărul
Violență tineri SURSĂ Arhiva Adevărul

Conținutul neadecvat este prezent pe toate platformele de socializare, iar pe acestea și-au făcut loc și oameni cu trecut dubios, susțin specialiștii. De multe ori, tinerii neformați pot percepe greșit ceea ce văd pe internet.

„Bazele educaționale sunt foarte importante"

Conform psihiatrilor, lipsa unor modele puternice, pozitive, este o altă problemă importantă. Acest aspect, împreună cu exemplele negative din online, poate conduce la formarea unor tineri cu reale probleme de comportament.

,,Putem arunca o privire pe rețelele de socializare, precum TikTok și vedem cine devine model pentru tinerii din ziua de azi. Există persoane cu un trecut mai mult sau mai puțin dubios, care au influență asupra generației tinere. Totodată, lipsa educației convenționale este un alt factor. Bazele educaționale sunt foarte importante, ceea ce acumulează un copil acasă, la școală. Carența constă în faptul că tot ce înseamnă educație nu aduce modele, tipologii suficient de puternice încât să influențeze tânăra generație. Este mai ușor să găsești modele pe TikTok, să identifici oameni de succes. În realitate, aceste persoane sunt departe de succes, de noțiunea de emblemă", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.

Influencerii din mediul infracțional, tot mai prezenți în online

În ultimii ani, în mediul online, în categoria „influenceri“ sunt incluși și cei care provin din mediul infracțional, persoane cu un trecut controversat. Printre cei care urmăresc aceste persoane se află și foarte mulți tineri și copii, care au tendința de a prelua modelul pe care îl văd zilnic pe ecranele luminoase ale telefoanelor.

Există inclusiv persoane dintr-o zonă gri, acoperită de semne de întrebare, din mediu infracțional, cu mașini puternice, care își afișează banii și opulența. Aceste lucruri atrag mințile neformate, caracterile nemodelate, într-o zonă extrem de periculoasă. Se formează impresia că poți deveni de succes și celebru nu neapărat învățând, fiind foarte bun într-un domeniu, ci fiind șmecher, călcând peste alții sau sfidând regulile. Astfel, există și o alunecare spre violență, spre a-ți impune cu pumnul punctul de vedere. Tinerii ajung să nu înțeleagă că foarte mult contează și partea legală, că libertatea lor se întinde până la libertatea celor din jur", adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.

Problema nu se limitează la nivel național

Conform psihiatrilor, această problemă nu se înregistrează la nivel național. Fenomenul influențelor negative din online este prezent în întreaga lume și tinde să devină tot mai îngrijorător.

Cu această problemă nu se confruntă doar România. Există și în afară foarte multe cazuri de criminali în serie care primesc scrisori de dragoste de la fane. Sunt extrem de seducători, iar oamenii văd doar ceea ce-și doresc să vadă. Astfel, un criminal cu sânge rece poate deveni model, extrem de seducător în ochii unora. Dacă nu înțelegem libertatea de expresie sau care sunt avantajele accesului la informație, ne alegem doar cu lucrurile negative", încheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite