Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat alte două tratamente anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Europeană a Medicamentelor

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat joi două tratamente anti-COVID-19, respectiv sotrovimab, produs de GlaxoSmithKline şi compania Vir Biotechnology, şi Kineret, creat de producătorul suedez de medicamente pentru boli rare Sobi, relatează Reuters, citat de Hotnews.

Aprobarea celor două tratamente de către EMA vine în contextul în care ţările se luptă cu numărul mare de îmbolnăviri şi îşi fac griji cu privire la varianta Omicron a virusului, care se răspândeşte rapid.

Organismul de sănătate publică al Uniunii Europene a avertizat miercuri că există un risc „foarte mare” ca Omicron să devină dominant în Europa până la începutul anului viitor.

Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a recomandat utilizarea Kineret pentru a trata COVID-19 la adulţii cu pneumonie care necesită oxigen şi la cei care au risc de a dezvolta insuficienţă respiratorie severă.

Sotrovimabul de GSK-Vir, numit Xevudy, a fost recomandat pentru tratarea adulţilor şi adolescenţilor care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc mare de agravare a bolii.

Xevudy este un tratament bazat pe anticorpi monoclonali şi poate fi utilizat pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a a adulţilor şi a adolescenţilor după ce au contractat coronavirusul.

Kineret, creat de producătorul suedez de medicamente pentru boli rare Sobi, fusese deja autorizat pentru a trata un număr de boli inflamatorii. Acesta reduce activitatea sistemului imunitar, iar substanţa activă blochează activitatea unui mesager chimic în procesul imunitar care duce la inflamaţie, scrie Hotnews.

Aprobarile finale şi formale aparţin Comisiei Europene, care de obicei aprobă recomandările EMA.

Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei:

  • Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche
  • Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline.
  • Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.
  • Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare:
  • Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD.
  • PF-07321332, de la Pfizer.
  • AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.
  • Imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi:
  • Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding.
  • Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.
  • Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.
  • Lenzimulab, de la Humaningen.

Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​sintetizate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Ei ţintesc proteina spike a virusului şi astfel se împiedică ataşarea virusului de celulele umane.

Comisia Europeană a semnat la sfârşitul lunii iulie, un contract comun cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea terapiei sotrovimab (VIR-7831), un tratament cu anticorpi monoclonali dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology.

Au fost încheiate aproximativ 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde de euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite