Afaceri din plastic folosit: cutii de medicamente din PET-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceri din plastic folosit: cutii de medicamente din PET-uri
Afaceri din plastic folosit: cutii de medicamente din PET-uri

O fabrică de reciclat deşeuri funcţionează din această vară la Arad. Este a doua unitate românească de revalorificare a maselor plastice. Granulele obţinute din sticlele din plastic sunt ulterior folosite în industria farmaceutică sau în cea textilă.

Fierul vechi a dispărut de pe străzile din Arad după apariţia firmelor ce ofereau sume de bani în schimbul deşeurilor feroase, dar ­PET-urile şi gunoaiele din mase plastice au rămas. Doi arădeni însă au pus bazele unei afaceri de valorificare a deşeurilor din PET, după modelul brevetat de reciclarea fierului vechi.

Reprezentanţii firmei arădene au stabilit un preţ unic pentru sticlele din plastic: 0,35 de lei pe kilogram. Ei cumpără folia la acelaşi preţ pe kilogram, iar pentru alte deşeuri rezultate din mase plastice, ei plătesc în jur de 0,5 lei.

Momentan, materia primă provine de la firme, dar, în curând, şi persoanele fizice vor putea vinde deşeuri din plastic către firma de reciclare din Arad. „Nu sunt sume mari, dar pot deveni mai târziu. Până la urmă, primeşti, nu dai”, explică Florian Lăzurean, cel care a pus bazele acestei afaceri alături de Petrică Avram.

Plasticul e transformat în granule

Deocamdată este singura firmă ce activează în acest sector în vestul ţării. Lăzurean, fost arbitru şi preşedinte la UTA Arad s-a asociat cu Petrică Avram, om cu experienţă în industria metalo-chimică. Au deschis un punct de lucru în comuna Felnac, situată în apropierea oraşului. Instalaţiile companiei arădene au capacitatea de a desfăşura două procese ce duc la valoridicarea deşeurilor din mase plastice: măcinarea şi granularea. „În loc ca PET-urile să fie aruncate la întâmplare, dăunând mediului înconjurător, noi oferim o alternativă. În plus, venim în ajutorul firmelor“, spune Petrică Avram.

image

Utilajele de prelucrare a deşeurilor sunt automatizate



Există multe companii ce, în urma activităţilor pe care le desfăşoară, generează rebuturi sau deşeuri de care vor să scape. În plus, o companie ce lucrează cu plastic plăteşte peste 5 lei pentru kilogramul de materie primă. Dar, aceeaşi cantitate constituită din material reciclat e estimată la doar 2,5 lei.

Investiţia a ajuns la circa un milion de euro

Cele două utilaje, de măcinare şi de granulare a deşeurilor din mase plastice, au costat aproape un milion de euro. Capacitatea de producţie a fiecărei instalaţii este de aproximativ 200 de tone de granule pe lună. Totul e automatizat şi atent selecţionat după prelucrare. Pe lângă avantajul protejării mediului, sticlele din plastic reciclate pot fi folosite ca materie primă în alte industrii. Granulele obţinute din PET-uri sunt extrem de căutate în industria farmaceutică şi în cea textilă. Reprezentanţii firmei arădene vând pe piaţa internă cea mai mare parte din granulele plastice şi doar o mică parte merge la export, având în vedere faptul că unitatea de reciclare nu funcţionează decât de două luni.

Până acum, în ţara noastră exista un singur reciclator de PET-uri, la Buzău. Fabrica a fost deschisă în 2002, în urma investiţiilor realizate de un grup de afacerişti din Taiwan. Firma buzoiană preia materia primă de la peste o sută de colectori din toată ţara şi plăteşte un leu pe kilogramul de PET cumpărat. Pentru că sistemul de colectare a deşeurilor din plastic nu funcţionează coerent în România, reprezentanţii companiei de la Buzău importă o parte din deşeurile din mase plastice. Pe de altă parte, câmpurile şi apele din România zac sub mormane întregi de PET-uri.

De ce nu poţi face PET din PET

image

Deşeurile din plastic sunt curăţate înainte de a fi introduse în instalaţiile de măcinare


Reciclarea schimbă proprietăţile maselor plastice, astfel încât nu poate fi posibilă valorificarea unor cantităţi mari de PET-uri de un anumit tip prin reintegrarea imediată în acelaşi proces de producţie. Unele mase plastice pot părea identice. De fapt sunt grupe de materiale diferite, cu structuri moleculare diferite. Succesul reciclării PET-urilor depinde de procesul de separare, în funcţie de tipul acestora.

Colectarea plasticului este deficitară în România

La Buzău, PET-urile ajung mai întâi într-un bazin unde sunt spălate cu apă caldă şi cu detergent. După ce sunt uscate complet, merg într-un sector unde dopul, eticheta din hârtie şi adezivul cu care aceasta era lipită, sunt îndepărtate.

Deşeurile ajung apoi pe linia de mărunţire, unde vechile sticle se transformă în granule sau în fulgi de culoare maro, verde, albastru sau transparent. Într-o etapă finală, produsul mărunţit este separat pe culori într-o instalaţie prevăzută cu un dispozitiv optic de corecţie a culorii. Fabrica de la Arad nu funcţionează decât de două luni.

image

Firmele care furnizează material reciclabil pot scoate bani din surplus



La Buzău însă, unitatea s-a deschis cu circa şapte ani în urmă. Reprezentanţii firmei buzoiene au reuşit să recicleze anul trecut 25.000 de tone de sticle din plastic, din cele 110 mii de tone rezultate din consumul de produse ambalate, pe tot anul.

Arădenii livrează cea mai mare parte din granule pe piaţa internă. În primii ani de funcţionare însă, societatea din Buzău livra granulele şi fulgii din PET unor producători de mase plastice din ţară, dar şi din străinătate. Din 2004 însă, investitorii taiwanezei au înfiinţat şi o fabrică de fibre sintetice care utilizează integral produsul rezultat din reciclarea PET-urilor.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite