7 mituri despre renunţarea la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mituri de renunţarea la fumat. În ultimii ani, potrivit unor studii, tot mai multe persoane caută metode de renunţare la fumat. Specialiştii atrag atenţia că una dintre metodele greşite este aceea în care se încearcă renunţarea la fumat treptat.

Dependenţa de nicotină nu este o boală pe care să o tratezi cu „binişorul”. De obicei, cei care se gândesc la una dintre metodele de renunţare la fumat şi fumează mai puţin, îşi păstrează ţigările fix pentru momentele plăcute ale zilei: dimineaţa la cafea, după masă sau la un vin cu prietenii. Prin această metodă de renunţare la fumat nu fac altceva decât să prelungească perioada de sevraj.

Unul dintre miturile despre renunţarea la fumat se referă la perioada de sevrej. Sunt mulţi care se tem că aceasta va fi cu stări fizice greu de depăşit. Însă medicii spun că sunt foarte mulţi fumători care nici măcar nu au stări de sevraj, iar în cele mai rele cazuri, acestea se manifestă sub formă de stări de nesiguranţă şi nelinişte. 

Pe lista de mituri despre renunţarea la fumat mai este şi teama de îngrăşare. Este vorba de înlocuirea gestului de a fuma, cu mâncatul. Ca să nu te îngraşi după renunţarea la fumat, încearcă să faci sport, să nu urci cu liftul, ci pe scări. De asemenea, poţi înlocui gestul fumatului cu diverse gadgeturi care să-ţi ţină mâna ocupată când simţi nevoia să fumezi. 

Mituri despre renunţarea la fumat. „Sunt riscuri mari pentru gravidele care renunţă la ţigări”

„E prea târziu să mă las de fumat”, spun mulţi care fumează de peste 10 - 15 ani. Specialiştii subliniează că e fals acest lucru. De exemplu, potrivit unor studii, persoanele fumătoare care au suferit un infarct şi au renunţat la ţigări şi-au prelungit viaţa cu câţiva ani.

De asemenea, şi-au prelungit viaţa şi cei care au renunţat la ţigări având probleme de sănătate în faze terminale, provocate de fumat. 

Un alt mit despre renunţarea la fumat vine de la cei care fumează ţigări light şi care cred că se vor putea lăsa mai uşor. Potrivit specialiştilor, este de fapt o iluzie a celor care trec de la ţigări „puternice”, la unele mai „slabe” şi cred că riscurile asupra sănătăţii sunt mai mici, iar corpul se va dezobişnui treptat de cantitatea mare de nicotină pe care o aveau ţigările „puternice”. De asemenea, aceştia mai spun că de fapt dependenţa fizică de nicotină se poate depăşi mai uşor decât de dependenţa psihică, de gestul de a fuma.   

Pe lista de mituri despre renunţarea la fumat se înscriu şi cei care dau drept exemple bunici şi diverşi alţi oameni care au fumat şi au trăit chiar şi peste 80 de ani. Specialiştii spun că există persoane care au un bagaj genetic ce îi fereşte de alterararea celulelor prin fumat şi formarea de diverse tumori canceroase sau boli grave. Dar acest situaţii sunt rare. Potrivit unor statistici, în lume, la fiecare 6,5 secunde, moare un fumător din cauza unor boli favorizate de ţigări. 

Foarte periculos este un mit despre renunţarea la fumat care se referă la femeile însărcinate. Se spune că sevrajul nicotic ar putea fi periculos pentru făt. Însă specialiştii spun că nu e adevărat, iar stările de disconfort generate de sevrajul nicotic nu durează mai mult de câteva zile. Mai mult, renunţarea la fumat influenţează doar în bine dezvoltarea fătului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite