6 motive din cauza cărora nu slăbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o cură de slăbire, şi cele mai nesemnificative obiceiuri zilnice contează
Într-o cură de slăbire, şi cele mai nesemnificative obiceiuri zilnice contează

Ai senzaţia că faci tot posibilul ca să slăbeşti, dar tot nu reuşeşti să scapi de kilogramele în plus. Sunt mari şanse să faci aproape tot ceea ce trebuie, dar treci cu vederea anumite chestiuni esenţiale în orice cură de slăbire.

1. Foloseşti maşina la orice deplasare, chiar şi până la colţ

Comoditatea defineşte stilul de viaţă modern: luăm liftul în loc să urcăm scările, folosim maşina sau mijloacele de transport în comun chiar dacă locul în care trebuie să ajungem este la 15 minute distanţă de mers pe jos, ne înghesuim pe scările rulante la metrou şi tot aşa mai departe.

Multe persoane nu ştiu că aceasta comoditate implică şi acumularea a câteva zeci sau chiar sute de calorii. Putem arde 15 calorii dacă urcăm pe scări şi nu cu liftul, iar dacă mergem pe jos până la muncă (dacă ne permite şi distanţa) putem să mai scăpăm de alte 225 de calorii.

Eşti programat genetic să te îngraşi? Iată cum poţi „păcăli" genele

2. Bei sucuri "dietetice"

Băuturile carbogazoase dietetice, cu renumita expresie "0 calorii", au devenit foarte populare în rândul tinerilor, şi nu numai. Dar consumul zilnic de astfel de sucuri creşte cu 36% riscul de a dezvolta sindromul metabolic şi cu 67% riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip II, potrivit unui studiu publicat în "Diabetes Care". Totodată, o cercetare publicată în jurnalul "Behavioral Neuroscience" arată că îndulcitorii artificiali non-calorici schimbă reacţiile normale ale creierului la dulce. Pentru a genera aceeaşi stare de plăcere este nevoie de creşterea constanţă a cantităţii de zaharuri introduse în organism.

Eşti amator de dulciuri. Dar ştii ce conţin?

3. Mănânci în locul greşit

În loc să de aşezi cu o porţie de mâncare la masă, preferi să stai în faţa televizorului sau a calculatorului. Potrivit unui studiu publicat în "Journal of Clinical Nutrition", dacă individul este stimulat de mai multe surse în timp ce mănâncă, este tentat să ingereze mai mult cantitativ şi, implicit, caloric. Totodată, mulţi dintre cei care mănâncă în faţa televizorului sau a calculatorilor sunt singuri în momentul mesei. Neavând nicio restricţie socială subconştientă, nu se limitează la o singură porţie.

Cum să-ţi aranjezi mâncarea în bucătărie pentru a mânca mai sănătos şi mai puţin

4.  "Hai, ia doar o gură!"

Fie că ai informat pe aproape toată lumea, fie că ai preferat să ţii pentru tine faptul că eşti la cură de slăbire, mereu se iveşte cineva din preajma ta care are "ceva bun" de mâncare şi care îţi spune: "Hai, ia doar o gură! Nu are cum să-ţi facă rău!". Susţinerea celor din jur este, la rândul ei, importantă într-un regim alimentar de slăbit, dar prezenţa persoanelor care te ispitesc cu tot felul de bunătăţi (la care pofteşti chiar dacă nu sunt preferatele tale) este în dezavantajul tău. Totodată, un studiu publicat în "Journal of Consulting and Clinical Psychology" arată că şansele de reuşită ale unei cure de slăbire cresc dacă ai unul sau doi prieteni ce urmează, la rândul lor, un regim alimentar sănătos.

5. Cură de slăbire, doar cinci zile din şapte

Oamenii de ştiinţă au efectuat o comparaţie revelatoare. Când ai rezervolul plin la maşină nu îşi pasă de consum şi uneori apeşi pedala până la podea. Dacă ştii că urmează să rămâi fără combustibil, ai tendinţa de a conduce mai responsabil şi cu o viteză mai mică. La fel face şi organismul. Când începi să îi oferi mai puţine calorii cu scopul de a da jos câteva kilograme, el începe să-şi dozeze mai "responsabil" energia şi are tendinţa de a arde mai puţin decât în mod normal. Este un mecanism de supravieţuire pe care l-a deprins din vremurile în care hrana nu era la îndemână, pe rafturile magazinelor.

28 de studii confirmă: Sucurile, prăjiturile şi mâncarea fast-food pot provoca dependenţă

Aşadar, metabolismul tău şi implicit, arderile, sunt mai lente în timpul unui regim alimentar restrictiv care, în anumite momente ale zilei, te împinge chiar şi la înfometare. Organismul se obişnuieşte în timp cu un număr redus de calorii şi o cantitate mai mică de hrană, iar efortul trebuie să fie susţinut pentru ca rezultatele să fie vizibile. Din acest motiv, persoanele care ţin regim cinci zile pe săptămână iar în weekend dau frâu liber poftelor alimentare nu se aleg cu kilograme în minus, ba dimpotrivă. Un organism "înfometat" va depune tot ce primeşte în momentul în care va avea un aport mărit de hrană, tocmai pentru a face faţă următoarei "sesiuni de cinci zile" de slăbit. Astfel, efectul este deseori contrar, ajungându-se chiar la depunerea câtorva kilograme în plus.

6. Dormi prea puţin

Somnul aduce beneficii extraordinare creierului, tenului, dar şi greutăţii tale corporale. Prea puţine ore de somn pe noapte cauzează dereglări hormonale, care favorizează apariţia senzaţiei de foame. Dacă dormi mai puţin de opt ore pe noapte, organismul tău nu are timp să acumuleze energia necesară pentru a face faţă activităţilor din ziua următoare. Astfel, va fi nevoit să obţină această energie din surse alimentare. Hormonii secretaţi declanşează pofte greu de stăpânit pentru alimente încărcate caloric. Din acest motiv, un om obosit va tânji, mai degrabă, după dulciuri şi mâncăruri grase, decât după un bol de salată.

Dormi prea puţine ore pe noapte? Află la ce riscuri eşti expus

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite