3 reguli de prim ajutor în cazul fracturilor pe zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se anunţă o vacanţă cu zăpadă în zonele montane, prin urmare şi cu multă distracţie pe pârtie sau pe derdeluş. Medicii avertizează însă, că orice neglijenţă poate mări riscul de fracturi şi de luxaţii, dar şi de contuzii la nivelul coloanei vertebrale.

„Ca să evităm problemele, e indicat să purtăm încăltăminte adecvată, cu crampoane sau cu tălpi speciale pentru gheaţă şi zăpadă. O altă soluţie ar fi lipirea peliculelor aderente pe talpa încălţămintei. În cazul în care, chiar şi în aceste condiţii, ne pierdem echilibrul, e bine să încercăm să cădem ghemuiţi, ca să protejăm zonele cele mai expuse - coloana vertebrală, genunchii, coatele, antebraţele - “, explică dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală BioOrtoclinic.

Pe sanie, pentru a atenua efectele eventualelor şocuri provocate de denivelările de pe pârtie, este indicat să purtăm haine groase şi, dacă este posibil, chiar să ne dăm pe sanie stând pe burtă.

În caz de fracturi, cel mai important pas spre vindecare este primul ajutor, mai spune dr. Parnia, care dezvăluie cele 3 reguli de aur:

1. Victima trebuie aşezată în cel mai apropiat loc sigur şi, în nici un caz, nu trebuie ridicată în picioare, dacă leziunea este la nivelul membrelor inferioare.

2. În fracturile deschise trebuie oprită urgent hemoragia cu o faşă sau cu o haină avută la îndemână.

3. Faşa se aplică direct pe plagă, se strânge şi se înfăşoară, chiar şi atunci când fractura este deschisă, dar sub nici o formă oasele nu trebuie „aşezate la loc“, de către persoane care nu sunt de specialitate, pentru că acest lucru poate provoca leziuni vasculare şi nervoase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite