Video Jumătate de țară, sub cod galben de ninsori viscolite și vânt. Cum se circulă pe șosele și care este situația în aeroporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsorile de sâmbătă au dat peste cap întreaga țară, iar meteorologii au anunțat că vremea rea va continua și astăzi. Drumarii au ieșit pentru a deszăpezi șoselele, zborurile au mici întârzieri, iar salvamontiştii din întreaga ţară au avut sâmbătă o nouă zi de foc.

FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

UPDATE ANM a emis un Cod galben de ninsori viscolite şi ger, valabil până marţi dimineaţa în şase judeţe şi în Bucureşti, respectiv o atenţionare similară de ger, ce vizează 18 judeţe, până miercuri.

Sunt vizate judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi în Municipiul Bucureşti, unde va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, cu grosimi în general de 10 - 20 cm. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de până la 45 km/h, viscolind ninsoarea.

De asemenea, Cod galben de vreme rea va fi în vigoare de duminică până miercuri, în judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Vaslui. În aceste regiuni, vremea va fi rece, iar pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, local în nordul, centrul, nord-estul teritoriului, precum şi în zonele montane, unde temperaturile minime se vor încadra în general între -16 şi -10 grade.

În intervalul 16 februarie, ora 10:00 - 19 februarie, ora 10:00, va rămâne în vigoare o informare de ninsori, strat de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, vreme rece, nopţi şi dimineţi geroase în întreaga ţară.

Astfel, temporar va ninge în regiunile sudice şi sud-estice şi local în centrul ţării, urmând să se depună strat de zăpadă (în general de 10 - 20 cm). Vântul va sufla în general moderat, duminică şi luni, în sudul ţării (viteze de 25 - 40 km/h), iar pe Litoral temporar va avea intensificări cu rafale de 40 - 45 km/h.

Totodată, vremea va fi rece în toate regiunile până spre finalul săptămânii viitoare şi vor fi nopţi şi dimineţi geroase, la început în nordul teritoriului şi în depresiuni, apoi local şi în rest, iar ziua vor fi temperaturi preponderent negative. 

Știre inițială Sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunța că vremea se va răci din nou semnificativ în acest weekend, când un front atmosferic rece traversează jumătatea de est a României.  

Pentru Moldova, nord-estul și estul Munteniei și nordul Dobrogei a fost emis cod galben de ninsori viscolite şi vânt, valabil până sâmbătă la ora șase. Pentru duminică, ANM emis o avertizare nowcasting Cod galben de burniţă şi polei, valabilă în orele următoare în zone din judeţul Argeş.

După ce sâmbătă a început să se aștearnă zăpada, autoutilajele cu lamă şi material antiderapant au fost trimise să cureţe carosabilul pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, Autostrada de Centură a Capitalei şi pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti.

În București, primarul Nicușor Dan a solicitat primăriilor de sector să acționeze 309 utilaje, 1.222 de operatori de deszăpezire și stocuri totale de materiale antiderapante de 17.407 tone.

În Constanța, un accident rutier grav a avut loc pe bulevardul I.C. Brătianu, din cauza zăpezii. În urma accidentului, un adolescent de 15 ani, care se afla la volan, a fost rănit grav.

Tânărul a pierdut controlul mașinii și a lovit un vehicul parcat.

FOTO: IPJ Constanța
FOTO: IPJ Constanța

„Acesta nu a putut fi testat cu aparatul etilotest a, alcoolemia în sânge urmând a fi stabilită în urma prelevării de probe biologice.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că minorul nu deține permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă”, potrivit IPJ Constanța.

Compania Națională Aeroporturi București, anunță că pe aeroporturile din Capitală traficul se desfășoară normal, și se intervine constant cu utilaje proprii pentru a menține suprafața de mișcare în condiții optime.

„Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti și Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu traficul aerian se desfăşoară în parametri normali, conform planurilor de zbor.

Pistele, platformele și căile de rulare a aeronavelor sunt deschise și operaționale, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea operaţiunilor aeriene.

Se intervine constant cu utilajele proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiții optime de operare.

Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă. Nicio cursă nu este anulată din motive meteo. Unele zboruri pot înregistra mici întârzieri generate de necesitatea degivrării aeronavelor, care se efectuează după îmbarcarea pasagerilor”, mai transmit cei de la CNAB.

FOTO: CNAB
FOTO: CNAB

Cum a fost la munte

La munte, salvamontiştii din întreaga ţară au avut sâmbătă o nouă zi de foc, un număr de 80 de apeluri fiind înregistrate la Dispeceratul Naţional Salvamont.

Cele mai multe au fost la Salvamont Lupeni (11) şi la Salvamont Sinaia (10).

Au fost înregistrate, de asemenea, 8 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, câte 6 apeluri pentru Salvamont Judeţul Braşov, Salvamont Maramureş şi Salvamont Prahova, câte 4 apeluri pentru Salvamont Alba, Salvamont Harghita şi Salvamont Neamţ, câte 3 apeluri pentru Salvamont Borşa, Salvamont Cluj, Salvamont Predeal, Salvamont Suceava şi Salvamont Voineasa, câte două apeluri au fost înregistrate la Salvamont Mureş şi Salvamont Sibiu şi câte un apel la Salvamont Caraş-Severin şi Salvamont Gorj.  

„În cazul acestor intervenții au fost salvate 81 de persoane. Dintre acestea, 27 au fost transportate cu Ambulanțele SAJ, SMURD sau SALVAMONT la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor.

S-au primit și 48 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

Echipele Salvamont România vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane.

Vă dorim o zi frumoasă pe cărări de munte și pe pârtiile de schi!”, anunță Dispeceratul Naţional Salvamont.

Cu toate acestea, pârtiile de schi au fost pline, având în vedere că școlarii se află în vacanța de schi. Vacanțele sunt destul de costisitoare, în contextul în care prețul cazărilor poate ajunge și până la 5.000 de lei pentru câteva zile.

Nu știu dacă este pentru toate buzunarele, trebuie să ai o mică planificare. Venind în fiecare an, ne planificăm și bugetul este alocat pentru schiul din vacanță copiilor. Cazarea și mâncarea cam 5-6.000 lei cele cinci zile, iar echipamentele le-am cumpărat deja, am dat peste 2.000 de lei”, a declarat o turistă pentru Digi24.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) recomandă părinților să-și îmbrace copiii adecvat vremii, iar schiorilor să-și aleagă echipamentul adecvat și pârtiile potrivite nivelului de experiență.

„Recomandăm părinților să se asigure că cei mici poartă haine adecvate temperaturilor exterioare și să țină seama că în anumite zone (în special în cele montane) temperaturile pot fi sensibil mai scăzute decât în orașe.

Hainele „în straturi”, mânușile, căciulile sau fularele pot preveni degerăturile și hipotermia, care se pot instala în cazul expunerii prelungite la frig. 

Indiferent de sezon (și cu atât mai mult în situația celor implicați în activități sportive) hidratarea este esențială pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Atunci când practicați sporturi de iarnă folosiți echipamente adecvate și alegeți pârtii și trasee potrivite cu nivelul de experiență al celui mai neexperimentat membru al familiei”, informează MAI.

Cum va fi vremea duminică

ANM a anunțat că duminică, 16 februarie, vremea se va răci semnificativ. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 grade în nordul și centrul Moldovei și 10 grade în jumătatea de vest a Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 și 0 grade, cu cele mai scăzute valori în Maramureș, estul Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, unde local va fi ger.

De asemenea, cerul va fi noros în regiunile sudice și sud-estice, temporar noros în centru și est și variabil în rest. Pe parcursul zilei vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare în sudul și estul Transilvaniei și local în Moldova și la munte; în Muntenia și local în Oltenia și Dobrogea, la început vor fi ploi și lapoviță, apoi doar ninsori, iar izolat se va depune polei.

Noaptea va ninge în Carpații Meridionali și de Curbură, pe alocuri în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și izolat în centrul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ziua în regiunile vestice, dar mai ales în cele estice și sud-estice, cu viteze, în general, de 50…65 km/h.

În nord-estul și estul Munteniei, nordul Dobrogei și local în Moldova, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va scădea sub 100 m. Pe suprafețe mici, dimineața va fi ceață.

În București, vremea se va răci semnificativ și va fi închisă. În prima parte a intervalului vor fi precipitații slabe mixte, iar noaptea temporar va ninge slab și se va depune strat de zăpadă de 1…3 cm. Vântul va sufla moderat ziua și slab noaptea. Temperatura maximă va fi de 1…3 grade, iar cea minimă de -4…-2 grade.

Meteo

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite