Cum se anunță vremea la munte. Zăpadă de peste 2 metri la Bâlea Lac. Unde e ger de crapă pietrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână la Păltiniş şi la Bâlea Lac, unde este cel mai mare strat de zăpadă din judeţ, de 237 de centimetri şi este mai cald vineri dimineaţa decât în municipiul Sibiu, potrivit meteorologilor.

Hotelul de gheață de la Bâlea Lac FOTO Hotel Of Ice
Hotelul de gheață de la Bâlea Lac FOTO Hotel Of Ice

Termometrele au înregistrat vineri dimineaţa minus 18 grade în municipiul Sibiu, mai frig decât la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, unde temperatura este de minus 12,8 grade. Şi în Păltiniş, la 1.442 metri în Munţii Cindrel, este mai cald cu şapte grade faţă de municipiul Sibiu, la staţia meteo din staţiune temperatura este de minus 10,9 grade. Este mai cald la munte, vineri dimineaţa, decât în municipiul Sibiu, din cauză că "aerul rece este mai greu şi coboară în vale", a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian.

Dacă la Bâlea Lac este încă risc foarte mare, de gradul cinci pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe şi aici nu este recomandat să se schieze, condiţiile sunt foarte bune pentru sporturile de iarnă la Păltiniş, unde stratul de zăpadă măsoară 88 de centimetri şi există pârtii amenajate.

În Covasna, ger cumplit

În județul Covasna însă este ger cumplit. Mercurul termometrelor de la staţie meteo din oraşul Întorsura Buzăului a coborât vineri dimineaţă până la minus 29 de grade Celsius.Aceasta este cea de-a doua zi extrem de geroasă, după ce joi dimineaţă la Întorsura Buzăului s-au înregistrat minus 31 de grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din actualul sezon hibernal.

Meteorologul de serviciu a declarat pentru AGERPRES că minima a fost înregistrată în jurul orei 07,00, iar prognoza meteo indică faptul că urmează încă o noapte geroasă. Întorsura Buzăului, unul dintre polii frigului din România, mai este supranumită şi "Mica Siberie" din cauza temperaturilor extrem de scăzute ce se înregistrează aici în fiecare an.Localnicii spun, însă, că au avut o iarnă blândă în comparaţie cu alţi ani.

Spre exemplu, pe 8 ianuarie 2015 la Întorsura Buzăului au fost minus 34,6 grade Celsius, iar pe 10 ianuarie 2017, minus 32 de grade Celsius.Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în judeţul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.

Minus 17 grade la Târgu Lăpuș

Și în Maramureș e ger de crapă pietrele. Cea mai scăzută temperatură, minus 17 grade Celsius, s-a înregistrat în oraşul Târgu Lăpuş."Temperatura a aerului a înregistrat următoarele valori: -17 grade la Târgu Lăpuş, -15 grade la Fereşti, -14 grade în Pasul Prislop şi la Petrova, -13 grade în Pasul Gutâi şi la Ocna Şugatag, -12 grade la Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare, -11 grade la Cavnic, -10 grade la staţia meteo Iezer din Munţii Pietrosul Rodnei", a mai precizat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş.

Conform aceleiaşi surse, debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost în scădere uşoară, influenţate de fenomenele de iarnă. Se menţine gheaţa formată la malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Cisla, Mara, Cosău, Suciu, Cavnic.

"Curg sloiuri de gheaţă pe râul Lăpuş. Exploatarea amenajării hidrotehnice Stramtori-Firiza din Munţii Gutâi se realizează în condiţii de siguranţă", a adăugat Dan Bucă.

Acesta a mai arătat că în nordul judeţului Maramureş vântul suflă slab, la moderat, cu intensificări temporar, iar stratul de zăpadă măsura 48 cm la staţia meteo Iezer, 29 cm la Cavnic, 25 cm în Pasul Gutâi, 19 cm la Băiuţ, 18 cm la Firiza, 14 cm Groşii Ţibleşului, 18 în Baia Borşa, 13 cm în Borşa şi pe Valea Vaserului, 11 cm în Poiana Borşa, 8 cm la Moisei, 6 cm la Târgu Lăpuş, 3 cm la Sighetu Marmaţiei, şi Ocna Sugatag, 2 cm în municipiul Baia Mare.   

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite