Când începe să ningă și să viscolească puternic. Ce fenomene se anunță la munte, cât ține vremea rea

0
Publicat:

De vineri seara începe să ningă puternic și să viscolească în Capitală, potrivit prognozei speciale. Și la munte vremea se înrăutățește, iar în sudul țării se va așterne primul strat de zăpadă.

Cod galben de viscol în București FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Cod galben de viscol în București FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în București, vremea va fi închisă, cu precipitații moderate cantitativ -ploaie, lapoviță și temporar, cu probabilitate mai mare în a doua parte a nopții, ninsoare. Vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 45-55 km/h. Temperatura maximă, ușor mai ridicată față de ziua anterioară, va fi de 5 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul a 0 grade.

"Vremea se va menține închisă, cu precipitații însemnate cantitativ (în medie se vor acumula 20-25 l/mp). Acestea vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, când și vântul avea intensificări, cu rafale de până la 45-55 km/h. Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina ninsorile, astfel încât până în dimineața zilei de duminică, stratul de zăpadă depus va avea grosimi variabile, în general de 8-15 cm, iar vântul va slăbi treptat în intensitate. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative și se vor situa între 0 și2 grade Celsius", a anunțat ANM.

Se depune polei

La nivelul întregii țări, vremea va fi în general închisă, cu precipitații în cea mai mare parte a țării, local însemnate cantitativ în jumătatea de sud-est. În Dobrogea vor fi mai ales ploi, în Muntenia și estul Moldovei ziua se vor semnala precipitații mixte, apoi și ninsori, iar în rest vor predomina ninsorile, mai consistente în estul Carpaților Meridionali, în Carpații de Curbură și zonele deluroase aferente. Vor fi condiții pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, precum și la munte, cu precădere în Carpații de Curbură. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 1 și 7 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 4 și 2 grade Celsius, cu valori ușor mai ridicate în Dobrogea atât pe timpul zilei, cât și noaptea, potrivit ANM.

Risc ridicat de avalanșă

Episodul de iarnă va ţine până în prima parte a zilei de duminică, iar până atunci stratul de nea va ajunge pe alocuri, la câmpie, în sudul ţării, la 20-25 cm. Mult mai gros va fi însă la deal şi la munte, 50 de cm, dar vântul intens îi va descuraja pe cei care ar vrea să petreacă un weekend alb în staţiunile montane. Tot acolo şi riscul de avalanşă va fi ridicat.

La munte se anunţă ninsori abundente în Carpaţii Meridionali şi în Orientali, iar vântul va bate cu putere. Vor fi rafale de peste 70 Km/h şi asta înseamnă viscol şi vizibilitate scăzută.

În mai mult de jumătate de țară ploaia, ninsoarea și vântul puternic vor fi prezente până duminică dimineața. Specialiștii Agenției Naționale de Meteorologie a prelungit Codul galben în 22 de județe. În cinci județe va rămâne în vigoare Codul portocaliu de ninsori și viscol.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite