Iarnă autentică în mare parte din țară: cum se circulă pe principalele drumuri și pe autostrăzi

0
Publicat:

Sfârșitul lunii ianuarie aduce zăpadă la munte, temperaturi sub 0 grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar în București polei.

Se circulă în condiții de iarnă FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
Se circulă în condiții de iarnă FOTO Inquam Photos / Casian Mitu

Două TIR-uri au derapat

Vineri, 27 ianuarie, se circulă îngreunat, în condiţii de iarnă, pe DN 7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea. Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că vineri dimineaţa, se circulă îngreunat, în condiţii de iarnă, pe DN 7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea, traficul desfăşurându-se alternativ pe raza localităţilor Morăreşti şi Valea Ursului, judeţul Argeş, din cauza a două autotrenuri care au derapat.

Alunecări de teren

Din cauza unei alunecări de teren, circulaţia rămâne închisă pe DN 57 Orşova - Moldova Nouă, la kilometrul 65+200 metri, în zona localităţii Cozla, judeţul Caraş-Severin.

Traficul se desfăşoară deviat pe ruta Orşova - DN 6 - DN 57B - Oraviţa - DN 57 - Moldova Nouă. Se circulă în condiţii de iarnă, cu strat subţire de zăpadă pe carosabil, și în zona montană a judeţelor Argeş, Mehedinţi şi Prahova.

Sunt semnalate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe drumurile din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Prahova, Sibiu, Vâlcea, Vrancea.

Cum se circulă pe autostrăzi

Precipitaţii sub formă de ninsoare sunt şi pe autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A1 Sibiu - Deva, A3 Bucureşti - Ploieşti, unde se acţionează cu material antiderapant, iar pe A2 Bucureşti - Constanţa plouă între kilometrii 10 şi 160, precizează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

În București, după prima ninsoare a iernii, s-a format polei, ceea ce îi pune în dificultate pe șoferi.

"Pentru prevenirea unor evenimente rutiere grave, le recomandăm conducătorilor auto să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să îşi echipeze corespunzător autovehiculul. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare", transmite Poliţia. 

Prognoza meteo pentru fiecare regiune

Conform Administrației Națională de Meteorologie (ANM), vremea va deveni normală pentru perioada din calendar, iar probabilitatea apariției precipitațiilor, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, va fi ridicată pe tot parcursul intervalului în cea mai mare parte din țară.

Banat

Vremea se va răci și se va ajunge spre sfârșitul lui ianuarie la valori în jurul celor normale, respectiv 1-3 grade, ziua, și între -4 și -2 grade, noaptea.

După 31 ianuarie, temperatura va înregistra o creștere ușoară, mai ales în timpul zilei. Vor exista precipitații temporare în multe zile din intervalul menționat, determinând un regim pluviometric ușor excedentar în sudul regiunii și apropiat de normal în rest. 

La început vor exista vor fi în special ploi și lapoviță, ulterior vor predomina ninsorile, îndeosebi în intervalul 27 ianuarie- 1 februarie. 

Crișana

Vremea va fi în răcire accentuată, astfel că se va ajunge spre sfârșitul lunii ianuarie la valori în jurul celor normale, respectiv 0-3 grade, și între -5 și -2 grade, mediat regional. 

După 1 februarie, sunt apreciate valori diurne de temperatura în creștere ușoară. Probabilitatea pentru precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, va crește după 28 ianuarie, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână şi apropiat de normal în cea de-a doua. În primele zile ale intervalului de referinţă, doar pe spaţii mici şi trecător, vor fi precipitaţii slabe, mixte (burniţă, ploaie, lapoviţă). 

Transilvania

Vremea va fi intra într-un proces de răcire semnificativă, astfel că se va apropia de normalul acestei perioade din an, în special în privinţa temperaturilor diurne, ce se vor situa între -2 şi 3 grade; mediat regional, minimele nopţilor vor fi de la -7 la -4 grade, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie.

Regimul pluviometric va fi deficitar în primele zile când doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va creşte.  

Maramureș

Vremea va fi în răcire, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime între 0 şi 4 grade, respectiv minime între -6 şi -3 grade, temporar chiar mai coborâte.

Moldova

Vremea va fi în răcire semnificativă. Ziua vor fi temperaturi de la -1 la 3 grade, iar în timpul nopţilor de până la -6 grade, în medie regională.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a valorilor diurne de temperatură. La începutul intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar şi doar pe spaţii mici se vor semnala precipitaţii slabe, mixte, ce vor favoriza izolat depunerile de polei.

După 28 ianuarie, temporar vor precipitaţii locale, predominant sub formă de ninsoare.  

Dobrogea

Vremea se va răci accentuat, iar valorile de temperatură, deşi cu oscilaţii de la o zi la alta, se vor situa în general în jurul celor normale. Maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1 grad şi 4 grade, iar minimele nocturne între -4 şi 0 grade, posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne.

Probabilitatea pentru precipitaţii (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) pe arii extinse şi moderate cantitativ va fi ridicată în perioada 27 - 29 ianuarie. 

Muntenia

Răcirea accentuată a vremii se va resimţi încă de la începutul intervalului şi cu precădere la valorile diurne care vor deveni apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime de la 1 grad la 4 grade.

Minimele nocturne se vor încadra între -4 grade şi -1 grad, în medie, cu valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie - 1 februarie. După  2 februarie este estimată o creştere a temperaturilor diurne. În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spaţii mici şi trecător urmând a se semnala precipitaţii slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei.

Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse şi moderate cantitativ (ninsori, lapoviţă şi ploaie) va fi ridicată în perioada 27 - 29 ianuarie.

Oltenia

Vremea se va răci accentuat din data de 24 ianuarie, astfel că valorile temperaturii aerului vor fi, în general, apropiate de cele normale. Maximele diurne se vor situa în marea lor majoritate între 1 grad şi 4 grade, iar minimele nocturne în medie între -3 grade şi -1 grad, posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne. La începutul intervalului, local vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă. Probabilitatea pentru precipitaţii mai frecvente (predominant sub formă de ninsoare) va fi ridicată în perioada 27 - 28 ianuarie.

Astfel, în ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar uşor excedentar în vestul regiunii.

La munte, vreme geroasă

Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că valorile de temperatură, deşi cu unele oscilaţii, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne între -5 şi 0 grade, respectiv minime nocturne de la -9 la -5 grade.

Valori mai coborâte se vor înregistra la altitudini mari, unde vremea va fi temporar geroasă. O uşoară creştere a temperaturilor diurne este estimată după data de 2 februarie.

În primele zile, pe spaţii mici şi trecător va fulgui, însă din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se ridicată până spre finalul celor două săptămâni.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite