Laureatul premiului Nobel pentru Medicină avertizează în legătură cu „escrocheria celulelor stem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shinya Yamanaka a primit premiul Nobel în Medicină alături de britanicul John Gurdon, pentru crearea unui echivalent al celulelor stem umane din piele, de exemplu FOTO: Mediafax
Shinya Yamanaka a primit premiul Nobel în Medicină alături de britanicul John Gurdon, pentru crearea unui echivalent al celulelor stem umane din piele, de exemplu FOTO: Mediafax

Medicul japonez Shinya Yamanaka, laureat cu premiul Nobel pentru Medicină cu câteva zile în urmă, a atras atenţia publicului că terapiile nedovedite cu „celule stem“ oferite în clinicile şi în spitalele mai multor ţări pot fi extrem de riscante.

Internetul este plin de mesaje şi anunţuri care promovează celulele stem ca fiind tratamentul oricărei boli – de la diabet, scleroză multiplă, artrită, probleme ale ochilor, maladiile Alzheimer şi Parkinson, până la leziuni ale măduvei spinării – în ţări precum China, Mexic, India, Turcia şi Rusia.

„Această practică este o problemă majoră, chiar o ameninţare. Multe dintre aşa-numitele terapii cu celule stem se desfăşoară fără niciun fel de cercetare sau experimente preclinice, ca măsură de siguranţă“, a anunţatYamanaka, de la Universitatea Kyoto din Japonia, care a împărţit premiul Nobel pentru Medicină anul acesta cu John Gurdon, de la Institutul Gurdon din Cambridge, Marea Britanie.

„Pacienţii trebuie să înţeleagă că, în cazul în care nu există teste preclinice care să ateste eficienţa şi siguranţa procedurilor cu celule stem, ele pot fi foarte periculoase“, a declarat Shinya Yamanaka pentru Reuters.

Yamanaka şi Gurdon au fost laureaţi cu premiul Nobel pentru că au descoperit că celulele adulte pot fi transformate în celule stem care se aseamănă foarte mult cu cele embrionare şi care pot fi folosite în viitor la regenerarea ţesuturilor deteriorate ale creierului, inimii sau ale altor organe.

„Sper ca toţi oamenii să înţeleagă că există două tipuri de terapii cu celule stem. Unul dintre ele este cel pe care încercăm să-l descoperim noi şi se bazează în totalitate pe date ştiinţifice şi pe teste anterioare efectuate pe şobolani şi pe maimuţe. Numai când vom confirma siguranţa şi eficacitatea terapiei cu celule stem pe animale, vom iniţia studii clinice pe oameni“, a adăugat Yamanaka.

Yamanaka a numit celulele stem pe care le-a creat „celule stem pluripotente induse (IPS)“ şi speră să ajungă cât mai curând la faza testelor clinice pe oameni. „Este foarte promiţătoare cercetarea ce se află în curs de desfăşurare“, a conchis laureatul Nobel nipon.
 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite