Virgil Ardelean controlează DGIPI: Vulpoii de la „Doi şi-un sfert“
0Noul şef de la serviciul secret al Internelor, Gelu Drăjneanu, locuieşte într-un duplex cu Constantin Dârnă, fost prim-adjunct al lui Virgil Ardelean. În ciuda schimbărilor repetate la vârful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), unitatea a rămas controlată de oamenii lui Virgil Ardelean.
Vârful serviciului secret al Ministerului de Interne este controlat, în prezent, de un un grup de prieteni. De-a lungul timpului s-a creat un sistem de relaţii al cărui numitor comun este chestorul Virgil Ardelean, zis Vulpea.
Conexiunile dintre persoanele care fac parte din noua conducere de la „Doi şi-un sfert“ sunt atât de puternice încât la orice rotire de cadre şef va deveni tot unul dintre oamenii Vulpii.
Prietenia din „viluţă”
Chestorul Gelu Drăjneanu (54 de ani), noul şef al DGIPI, a fost rechemat de la pensie pentru a ocupa importantele funcţii de consilier al ministrului de Interne şi de şef al serviciului secret al Internelor.
Drăjneanu face parte din cercul apropiaţilor lui Virgil Ardelean, alături de vecinul său de vilă, Constantin Dârnă, fost prim-adjunct al DGIPI din mandatul lui Ardelean. Gelu Drăjneanu figurează într-o listă cu autorizaţii de construcţii, având un imobil în sectorul 2 al Capitalei.
Pe acest act se menţionează că, pe strada Glăvăneşti, Gelu Drăjneanu şi Constantin Dârnă au construit un imobil-duplex „subsol, parter, etaj şi mansardă“. Casa, care figurează şi în declaraţia de avere a lui Drăjneanu, e roz.
Gardul înalt acoperă parterul, iar laminatele bat în soare la etajul doi - care ar fi trebuit să fie (potrivit autorizaţiei de construcţie a primăriei) mansardă. Vila e chiar pe măsura epoleţilor proprietarilor: mare. Colegul de duplex al lui Drăjneanu, Constantin Dârnă, a ocupat funcţia de prim-adjunct al „Doi şi-un sfert“ în timpul în care Virgil Ardelean conducea serviciul secret.

La rândul său, Dârnă are o mai veche cunoştinţă: comisarul Vasile Mureşan, şeful diviziei sau departamentului „Filaj“ din „Doi şi-un sfert“. Mureşan, actual subordonat al lui Drăjneanu, a fost şi el susţinut de acelaşi numitor comun: Virgil Ardelean.
„Vulpea“ este în prezent şeful Direcţiei Generale de Management Operaţional, direcţie care a scăpat de restructurare. El a fost „retras“ în acest post după primul scandal de amploare în care a fost târâtă Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Gabriel Oprea, ministrul care îl reinstalase pe Ardelean la conducerea DGIPI, a fost acuzat că a făcut numirea fără acordul politic. Chiar dacă Ardelean a fost scos din joc, sistemul creat de el nu a fost dereglat.
Tinichele de coadă
Numele lui Drăjneanu este legat în primul rând de dosarul Cămătarilor. În 2005, un locotenent al lui Nuţu Cămătaru, Laurenţiu Roman, a dezvăluit anchetatorilor relaţiile actualului şef al DGIPI cu membrii clanului: „Fluturică (un om al Cămătarilor n.n) avea relaţii şi la Capitală, şi la IGP. De la IGP, am înţeles că era un general, unul....Drăjneanu, sau ceva de genul ăsta! Fluturică era prieten cu el? Da! La ce mod? Nu ştiu, i-a făcut cunoştinţă cineva şi era în prietenie cu el. Dacă avea intrări la el? Da!“, declara Roman anchetatorilor.
Şi Constantin Dârnă, vecinul de duplex al lui Drăjneanu, a devenit cunoscut tot în urma unui scandal: „Caltaboşul“. Numit şi „mâna dreaptă a lui Ardelean“, Dârnă, ca prim-adjunct la DGIPI, a cerut să iasă la pensie după flagrantul în urma căruia fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a fost filmat de oamenii săi de la Filaj.
Cel care închide „cercul încrederii“, comisarul-şef Vasile Mureşan, şeful Diviziunii Filaj, a provocat mai multe scandaluri prin modul său de lucru, dar şi prin protejaţii săi. „Adevărul” a dezvăluit cum el şi familia sa s-au bucurat de o excursie în Dubai, plătită de firma unui arab, în 2008. Excursia a costat peste 10.000 de euro şi a fost plătită de firma lui Darwish Abu Wakid.
Vulpea, mereu la struguri

Vila duplex în care locuiesc Gelu Drăjneanu - actual şef al DGIPI şi Constantin Dârnă - fost prim-adjunct al lui Virgil Ardelean Foto: Marian Iliescu
Virgil Ardelean (58 de ani), fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, este unul dintre chestorii cei mai contestaţi din cadrul Ministerului de Interne. Ascensiunea sa a venit imediat după ce a investigat scandalul „Caritas” la Cluj, unde era adjunctul poliţiei municipale.
A condus Unitatea de Afaceri Interne, vestita „Doi şi-un sfert”, timp de peste opt ani, între 1998 şi 2007. Mai târziu, unitatea specială s-a transformat în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), de la comanda căreia Virgil Ardelean a plecat prin demisie, în 2007, în urma scandalului declanşat de fuga lui Omar Hayssam.
Reinstalat în funcţie de fostul ministru Gabriel Oprea, Virgil Ardelean a plecat, pentru a doua oară, tot prin demisie, din fruntea DGIPI. De numele lui Virgil Ardelean se leagă o serie de scandaluri de presă.
A fost acuzat că, în 2003, i-a cerut lui Ioan Amarie, fostul procuror general al PNA, să dispună ascultarea telefoanelor unor jurnalişti pe motiv că interceptările l-ar ajuta la rezolvarea unei anchete.
În 2004 a fost acuzat de fraţii interlopi Nuţu şi Sile Cămătaru că le-a înscenat dosarul de crimă organizată pentru că ar fi refuzat să „cotizeze” la adjuncţii chestorului.
Avocat şi detectiv
După pensionarea sa, chestorul Gelu Drăjneanu a ales să practice avocatura. El s-a suspendat în Baroul Bucureşti de când a fost numit şef la „Doi şi-un sfert”. Mai mult, numele Gelu Drăjneanu apare şi pe o listă a Poliţiei Capitalei: aceea prin care se atestează detectivii particulari.
Ironie – pagina de net unde se regăseşte numele chestorului pe lista de detectivi se numeşte „filaj“. Se pare că activităţile economice i-ar fi adus lui Drăjneanu profituri bunicele.
Declaraţia sa de avere cuprinde, pe lângă vila din sectorul 2, un apartament în centrul Bucureştiului, un autoturism Volskwagen, trei conturi care totalizează 282.000 lei şi un alt depozit de 17.400 de euro.
Murgeanu recunoaşte că a lucrat la Popoviciu

O nouă confirmare pe axa DGIPI -Puiu Popviciu. Actualul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, a fost coleg de liceu cu Puiu Popoviciu şi a şi lucrat cu contract de colaborare la una dintre firmele acestuia.
Contractul lui Murgeanu a fost înregistrat în anul 2002 şi ar fi încasat suma de 25.000 de lei. Murgeanu a declarat pentru Realitatea TV: „Am lucrat în baza unui contract de colaborare oferindu-mi serviciile de inginer constructor pentru ridicarea unui imobil cu şase etaje”.
Ulterior, în 2003, Murgeanu era director la Utilităţi publice în Primăria Capitalei şi a avizat proiectul de canalizare pentru cartierul Băneasa Investment, ridicat de Popoviciu. Proiectul a fost realizat din bani publici.
Citiţi şi Nica şi Vulpea nu mai vor desfiinţarea DGIPI