VIDEO UPDATE Urşii şi leii lui Nuţu Cămătaru au ajuns la Grădina Zoologică Bucov de lângă Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leii şi urşii de pe proprietatea lui Cămătaru au fost duşi la Bucov FOTO Arhivă Adevărul
Leii şi urşii de pe proprietatea lui Cămătaru au fost duşi la Bucov FOTO Arhivă Adevărul

Leii şi urşii din curtea lui Nuţu Cămătaru au fost duşi, miercuri, la Grădina Zoologică Bucov de lângă Ploieşti. Fundaţia Vier Pfoten a verificat la prima oră a dimineţii animalele, le-a tranchilizat după care le-a asigurat transportul până la Ploieşti.

UPDATE 15.35: Cei patru lei şi doi urşi de pe prorpieteatea lui Nuţu Cămătaru au ajuns la Grădina Zoologică Bucov din Ploieşti. 

Potrivit fundaţiei Vier Pfoten, urşii vor fi transferaţi într-o rezervaţie din Europa sau le va fi amenajat un spaţiu la Bucov, iar cei patru lei vor fi duşi în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud.


Potrivit unui comunicat al organizaţiei Vier Pfoten, în cursul zilei de miercuri, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei, Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi cei ai Gărzii Naţionale de Mediu vor prelua animalele sălbatice confiscate de la Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, pentru a fi duse la Grădina Zoologică Bucov, Ploieşti.

Animalele preluate de la Nuţu Cămătaru vor fi adăpostite temporar în amplasamentele existente la Zoo Bucov, specialiştii Vier Pfoten urmând să asigure logistica şi buna desfăşurare a operaţiunilor de trachilizare şi transport, se arată într-un comunicat de presă emis marţi de organizaţiei.

De asemenea, reprezentanţii fundaţiei analizează „mai multe posibile soluţii” privind adăpostirea permanentă a animalelor ce vor fi preluate de la Nuţu Cămătaru, printre care se numără transferul celor patru lei în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, transferul urşilor într-una din rezervaţiile organizaţiei din Europa sau amenajarea unui amplasament la Zoo Bucov, care să respecte „cele mai înalte standarde internaţionale privind bunăstarea animalelor".

„Animalele au fost bine întreţinute, însă nu aveau carnete de sănătate şi nici alte documente care să ateste că erau deţinute legal şi că au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutăm viteza de reacţie a autorităţilor în acest caz şi sperăm ca această rapiditate să se manifeste şi în cazul altor animale sălbatice deţinute ilegal în captivitate privată”, a spus Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

Potrivit legislaţiei, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA şi pe o perioadă de timp limitată.

„Încălcarea prevederilor legale privind deţinerea şi comercializarea animalelor sălbatice este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an, sau cu amendă penală de la 500 de lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor”, a precizat Vier Pfoten.

Comisarii Gărzii de Mediu care au descins luni la locuinţa lui Nuţu Cămătaru. Aceştia au constatat că cei patru lei şi cei doi urşi găşiţi pe proprietatea interlopului erau deţinuţi ilegal, motiv pentru care vor fi ridicaţi şi relocaţi. Celelalte animale găsite la faţa locului erau deţinute în mod legal.

Percheziţii la locuinţa lui Nuţu Cămătaru. Cum arată grădina zoologică a interlopului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite