VIDEO Grefierii au protestat în în faţa Guvernului. Peste 1.500 de persoane au participat la miting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Sindicate ale grefierilor au protestat, vineri, în faţa Guvernului, pentru a atrage atenţia asupra volumului foarte mare de muncă, precum şi asupra lipsei unei salarizări unitare, dar şi a personalului. Peste 1.500 de persoane au luat parte la miting.

UPDATE Delegaţia grefierilor a aşteptat zeci de minute la intrarea în Guvern, însă reprezentanţii Executivului au spus că nimeni din echipa prezentă vineri la Palatul Victoria nu are competenţa sau autoritatea de a discuta despre problemele protestatarilor, au arătat reprezentanţii grefierilor.

„Noi ne continuăm formele de protest şi le transmitem, din Piaţa Victoriei, guvernanţilor, că va urma întreruperea activităţii grefierilor în instanţe şi parchete, poate atunci se va găsi în Guvern cineva capabil, competent, să stea la masă cu un amărât de grefier, ca să îi cunoască problemele şi să propună, grefierul guvernantului, soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme", a declarat Cătălin Trăistaru, preşedintele SNGJ Dicasterial.

UPDATE O delegaţie a grefierilor a intrat la discuţii la Guvern, vineri la prânz, în timp ce, la îndemnul liderilor de sindicat, cei peste 500 de grefieri care se află în Piaţa Victoriei au ieşit din perimetrul pregătit pentru protest şi s-au mutat în faţa sediului Executivului.Nu au fost consemnate incidente.

Ce solicitări au grefierii

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea anunţă că vineri este programat un miting de amploare, cu 1.500 de participanţi, în faţa sediului Guvernului, urmat de alte acţiuni de protest, organizate împreună cu Federaţia PUBLISIND, pe termen nedeterminat, până la soluţionarea revendicărilor.

Iniţial, mitingul era programat în 15 martie, fiind amânat întrucât Primăria Municipiului Bucureşti a refuzat avizarea pe criterii de acţiuni organizate în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului U.E.

"Membrii organizaţiilor noastre sindicale - personalul auxiliar de specialitate - reprezintă cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex - agenţi procedurali, aprozi şi şoferi. În România anului 2019, au ajuns să-şi asume sindicatele şi angajatii, pro-bono, incapacitatea guvernelor, a miniştrilor şi a echipelor acestora, care s-au succedat de-a lungul timpului, de a recunoaşte dezastrul din sistemul de justiţie si de a găsi soluţii", se arată într-un comunicat transmis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Ei spun că problemele din sistem sunt mai vechi, dar au primit doar "rezolvări superficiale" în urma unor proteste ale grefierilor.

„Suntem angajaţii nimănui”

De asemenea, grefierii arată că, de mai bine de trei ani, au atras atenţia asupra problemelor precum volumul de activitate şi necesitatea suplimentării corespunzătoare a schemelor de personal, condiţiile de muncă, necesitatea elaborării unui nou statut pentru profesie care să recunoască atribuţiile efective ale grefierilor, precum şi noi regulamente interne care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete, toate acestea transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară.

"Drept răsplată, am fost aruncaţi ca o minge de ping-pong între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, consecinţa fiind evidentă: nerezolvarea problemelor. Ne-au mai rămas premierul, preşedintele şi instituţiile europene. Dar înainte să le cerem şi lor sprijinul ne-am decis să arătăm că suntem relevanţi. Şi fermi. De acum, sprijinul va fi cerut din stradă", spun sindicaliştii.

Ei mai afirmă că anticipează mesajele Ministerului Justiţiei: ”proiectul de statut este gata” şi ”salarizarea este de competenţa ordonatorilor de credite” sau ”MJ nu este angajatorul grefierilor”, precum şi mesajul Ministerului Muncii: ”responsabili cu aplicarea legii sunt angajatorii, ministerul muncii nu are pârghii legale pentru a verifica aplicarea legii şi trebuie găsită susţinere la MJ”.

"Însă, tocmai asta este şi problema noastră, a grefierilor: Suntem angajaţii nimănui, nimeni nu vrea să ne adopte! Avem 36 de angajatori, care fie nu aplică, fie aplică neunitar legea. Ne-am săturat, vrem un singur angajator!", arată ei.

Totodată, reprezentanţii grefierilor spun că Justiţia nu înseamnă doar magistraţi - judecători şi procurori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite