VIDEO EXCLUSIV Ce s-a întâmplat de fapt miercuri seară la Roszke. Cum au creat ungurii situaţia violentă de la graniţa cu Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene de o violenţă ieşită din comun la graniţa cu Ungaria au avut loc în cursul după-amiezii de miercuri. Pe fondul gestionării dezastruoase a crizei de către autorităţile de pe ambele părţi ale frontierei, tensiunile au escaladat până în punctul în care poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva migranţilor. Iată ce s-a întâmplat miercuri la Roszke, oră cu oră.

Incidentele de ieri îşi au rădăcina în ultimele 48 de ore, timp în care autorităţile maghiare au refuzat orice fel de dialog cu miile de refugiaţi şi migranţi de pe partea sârbă, preferând să creeze condiţiile prielnice pentru izbucnirea violenţelor. În acelaşi timp, absenţa iniţială a poliţiei de frontieră sârbe, dar şi a organizaţiilor umanitare în zonă, au creat un adevărat „focar” de nemulţumiri din partea miilor de oameni prinşi în „no man's land-ul” dintre cele două ţări. Iată cum s-a desfăşurat ziua de ieri la graniţa cu Ungaria, oră cu oră:

Ora 09.00: Sute de oameni continuă să sosească la punctul de frontieră Roszke, alăturându-se celor câteva mii strânse în acest punct încă de luni, când autorităţile maghiare au decretat stare de urgenţă şi au închis graniţa cu Serbia în mai multe puncte de trecere a frontierei. 

Ora 11.00: Un grup de circa 50 de persoane, majoritatea bărbaţi, s-au adunat în faţa gardului ce desparte Ungaria de Serbia. Autrităţile maghiare formează încă un cordon de securitate în spatele gardului, format din poliţişti dotaţi cu scuturi, căşti şi canistre cu gaze lacrimogene. 

Ora 12.15: Se scandează  „Germania!", „Deschide-ţi poarta!" „Merkel!, Merkel!" şi „Libertate!". Poliţiştii maghiari nu par impresionaţi de situaţia din ce în ce mai disperată a miilor de persoane ce se îngrămădesc în faţa gardului. Între timp, autorităţile sârbe sunt de negăsit. Cineva chemă o ambulanţă pentru un copil bolnav, dar aceasta nu-şi face apariţia. Doar zecile de taximetrişti sunt aliniaţi la intrarea în vamă, gata să-şi ofere serviciile la suprapreţ. O călătorie până în cel mai apropiat oraş - la mai puţin de 10 km de frontieră - costă 50 de euro. 

Ora 13.30: Pe fondul frustrării acumulate din cauza închiderii graniţei, un grup de circa 20 de protestatari încep să tragă de gard şi să adreseze insulte autorităţilor maghiare. 

Ora 14.45: Demonstraţia e destul de paşnică, fiind restrânsă la doar câteva incidente izolate în care refugiaţii şi migranţii aruncă cu apă şi sticle de plastic spre forţele de ordine. Valul de oameni continuă să vină spre graniţă, făcând din fâşia de pământ dintre cele douâ ţări un adevărat  „butoi cu pulbere". 

Roszke, locul unde au avut loc incidetele de miercuri dintre poliţia maghară şi migranţi

image

Ora 15.00: Protestele se înteţesc. Migranţii trag de gardul de fier şi cer să fie lăsaţi să intre. Se aruncă primele pietre spre cordonul de securitate maghiar.  

Ora 15:20: Poliţiştii unguri folosesc canistre cu spray lacrimogen împotriva migranţilor. Sute de persoane, inclusiv femei şi copii, sunt afectate de jeturile puternice de spray şi fumul înecăcios. Mulţimea se retrage, dezorganizat, spre lateralul gardului. E haos şi spiritele s-au încins. Nucleul dur al protestatarilor se regrupează. De data aceasta decid să folosească bolovani, ţevi şi cam orice poate fi aruncat spre scutieri. 

Ora 15: 40: Autorităţile maghiare decid să folosească tunurile cu apă. Acestea lovesc în plin în mulţime. În acelaşi timp, migranţii smulg bordurile pe care le aruncă spre gard. Primii răniţi de o parte şi de altă a baricadei. Un bărbat cu faţa plină de sânge aleagră disperat cu copilul în braţe spre un loc unde câţiva voluntari oferă primul ajutor. Zeci de femei şi copii plâng şi fug care încotro. Bărbaţii, în special cei tineri, sunt încă „pe baricade". Scena seamănă mai degrabă cu o zonă de război din Siria sau Irak decât cu Uniunea Europeană. 

Ora 16.30: Protestele continuă. Migranţii forţează intrarea în Ungaria, dar autorităţile reuşesc să-i respingă. Gardul e avariat puternic, dar încă în picioare. La faţa locului sosesc primele ambulanţe. Încă niciun semn din partea poliţiei sârbe. 

Ora 19:00: Gardul din fier cedează. Cordonul de scutieri se retrage circa 50 de metri în spate, dar îşi menţine poziţiile. Migranţii încearcă să intre în Ungaria în repetate rânduri, dar sunt în continuare ţinuţi la distanţă de către autorităţi cu gaze lacrimogene şi jeturi de apă. 

Migranţii au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă la graniţa cu Ungaria.

image

Ora 20:15: Spiritele s-au mai calmat. Bilanţul provizoriu: 20 de răniţi de partea autorităţilor şi circa 30 de persoane necesită îngrijiri medicale de urgenţă pe partea sârbă. Apar primele declaraţii. Guvernul de la Budapesta susţine că se află în faţa unei invazii şi arestează mai mulţi indivizi, printre care şi un bărbat suspectat de terorism, care s-ar fi aflat în rândurile protestatarilor. 

Ora 20.30: Sosesc şi poliţiştii sârbi. Aceştia se rezumă la a dirija traficul şi a facilita accesul ambulanţelor şi pompierilor în zonă. Scutierii maghiari sunt în continuare în stare de alertă. În locul gardului - un morman de fiare, sticle şi pietre care separă Europa de restul lumii. Mai multe camioane cu ajutoare umanitare sosesc în zonă. Printre voluntari, un grup de tineri din Timişoara. Aceştia au adus haine şi mâncare pentru miile de refugiaţi. 

Ora 21.00: Primele autobuze cu destinaţia Croaţia pleacă din Roszke. Din ce în ce mai mulţi oameni realizează că nu vor trece spre Ungaria în zilele ce urmează. Umiliţi, uzi până la piele şi cu plămânii iritaţi de la gazele lacrimogne, aceştia se urcă în autobuzele puse la dispoziţie de guvernul sârb. Însă mulţi decid să rămână, în ciuda insistenţelor autorităţilor şi voluntarilor. Samara, o femeie din Irak susţine că „orice altă opţiune în afară de Germania e inacceptabilă" şi e hotărâtă să rămâna aici până când Ungaria va deschide porţile. 

Ora 22:00: În locul gardului de fier, autorităţile maghiare ridică un gard de sârmă ghimpată, similar cu cel care separă frontiera dintre cele două ţări. 

Ora 00:00: Ultimele autobuze cu destinaţia Kanjiţa - cea mai apropiată tabără temporară din Serbia - sau spre Croaţia pleacă de la punctul de frontieră. Circa 1500 de oameni decid să petreacă încă o noapte sub cerul liber, în speraţa că vor reuşi totuşi să-şi continue drumul spre Europa prin Ungaria.

Tensiuni în Ungaria

xx 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite