Viaţa la internat, între cantină şi plantoane
0
Tânărul de liceu care învaţă departe de casă este sărac şi ţinut sub cheie: consumă des mâncare de la borcan, se trezeşte la ora 6.00 şi stinge lumina la ora 22.00. Sociologii spun că avantajul tinerilor care locuiesc la internat este că învaţă să se descurce mai repede. Liceenii susţin că marele avantaj este acela că au „scăpat“ de părinţi.
Liceenii plecaţi să studieze departe de casă se obişnuiesc mai devreme cu lucrurile practice ale vieţii decât tinerii de vârsta lor care locuiesc cu părinţii şi, în plus, sunt mai descurcăreţi.
Potrivit sociologului Mircea Kivu, nu există un moment perfect pentru „părăsirea cuibului”: unii se maturizează mai devreme, alţii mai târziu şi alţii rămân adolescenţi toată viaţa.„Există o oarecare frustrare pentru cei care stau la cămin că nu mai au mâncare caldă şi cămaşa gata călcată, dar avantajul este că ei deja simt nevoia să fie independenţi”, a explicat sociologul.
De pildă, cei 46 de tineri cazaţi la internatul Colegiului Tomis din Constanţa au învăţat să-şi poarte singuri de grijă. La cantină trei mese pe zi costă 14 lei şi, ca să facă economii, tinerii vin cu mâncare de acasă. Plătesc 40 de lei „chirie” şi sunt înghesuiţi câte şase în camere micuţe, în care încap doar paturile şi dulapurile. Grupurile sanitare sunt pe hol. Şi televizorul este pe hol, dar este ţinut „sub cheie” de administrator. Au şi o masă pentru ping-pong, aşa că, între două cursuri învăţate, mai joacă un set.
De pază la cămin
La internatul Grupului Şcolar „Emil Palade“ din Constanţa timpul liber are altă valoare, mai ales că elevele sunt nevoite să stea pe rând de planton. Trebuie să-i supravegheze pe ceilalţi „căminişti” şi să se asigure că nu cumva în incintă intră băieţi sau persoane străine. După ora 20.00 circulaţia prin incintă se face doar cu aprobarea paznicilor angajaţi. Aici taxa pentru elevii de liceu este 50 de lei, iar pentru studenţi este de 100 de lei.
Şi tinerii cazaţi la internatul Liceului Energetic din Sibiu îşi administrează atenţi fiecare ban. La cămin nu există cantină, aşa că îşi aduc de acasă o parte de mâncare. Când rezervele se termină, liceenii îşi completează meniul la fast-food-urile din oraş.
Majoritatea se laudă că fumează şi că depăşesc adesea ora limită de intrare în cămin, din cauza întâlnirilor cu fetele. „Singurul lucru rău este că nu mai avem mâncarea caldă făcută de mama în fiecare zi dar, din fericire, există suficiente locuri în oraş în care se mănâncă bine. În rest, ne bucurăm de mult mai multă libertate, iar distracţia nu lipseşte niciodată“, a povestit Bogdan Bertea, elev în clasa a XI-a.
Militărie la internat
Fetele sunt ţinute din scurt. La internatul Liceului teoretic „Constantin Noica“ din Sibiu într-o cameră stau maximum şase tinere care plătesc fiecare între 80 şi 110 lei pentru cazare, iar masa costă maximum 13 lei pe zi.

Camerele internatului „Tomis“ din Constanţa sunt ocupate de paturi
„Este bine că avem şi cantină şi nu trebuie să ne facem mâncare. Mai aducem duminca un borcan de gem sau de zacusă, dar doar pentru seara respectivă“, a spus Ana-Maria Croitoru, elevă în clasa a XII-a. Pedagogii au grijă ca tinerele să respecte programul fixat.
„Elevele se trezesc la ora 6.00, iar la 7.10 este prima masă. Sunt supravegheate toată ziua, iar seara trebuie să fie în internat până la ora 20.30. Fiecare zi se încheie cu un raport, când facem prezenţa şi verificăm curăţenia din camere”, a declarat Maria Asoltanei care, de 36 de ani, este pedagog la acest liceu.
„Pe vremea mea...“
Deşi programul este în continuare destul de strict şi acum, nu se poate compara cu ce era înainte de ’89. „Atunci, elevele erau puse la munci agricole în week-end, nu mergeau acasă, ca acum. În plus, pedepsele erau mult mai stricte, acestea fiind puse să spele toaletele sau chiar le erau chemaţi părinţii pentru fiecare abatere“, a declarat Maria Asoltanei.Lidia Popescu (55 de ani) îşi aminteşte însă cu plăcere de acele vremuri. Între anii 1969 şi 1973, femeia a locuit la internatul Liceului din comuna Beceni, judeţul Buzău.
„La ora 6.00 era trezirea. Seara aveam program liber, dar nu aveam unde ieşi, aşa că ne retrăgeam în camere. La ora 22.00 se dădea stingerea. Era beznă. Nici nu mai respiram”, a povestit Lidia Popescu.

Elevele Liceului teoretic „Constantin Noica“ din Sibiu mănâncă la cantină
Condiţiile de la internat erau precare: camere mici, cu sobe, fără televizor sau radio, WC-ul era în curtea liceului şi seara se spălau la lighean.
Toamna, la începutul anului şcolar nu se ţineau cursuri, pentru că era vremea culesului. „Ne plăcea să culegem struguri şi porumb că doar aşa ne întâlneam cu băieţii. Era ca în filmul «Liceenii»: cu şuşoteli, flori, bileţele strecurate pe ascuns şi invidii între fete“, a povestit Lidia. ; Grupaj realizat de redacţiile „Adevărul de Seară“
Confort sporit la Ploieşti şi la Braşov

Internatul Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale“, o instituţie de învăţământ cu renume în Prahova, a pus la dispoziţia elevilor camere modern mobilate. Cele o sută de locuri au fost ocupate în proporţie de 90% de elevii colegiului şi de adolescenţi care învaţă în alte unităţi şcolare din Ploieşti. Cazarea la căminele din Ploieşti costă între 20 şi 30 de lei lunar, de persoană, la care se adaugă 10 lei pe zi, pentru masă. În total, un elev căminist plăteşte o taxă cuprinsă între 220 şi 230 de lei pe lună.
Şi la Colegiul Economic „Andrei Bârseanu“ din Braşov (foto) este lux: se poate dormi şi mânca exact ca la hotel, pentru că toate camerele sunt modern mobilate şi au baie proprie. De altfel, aici sunt cazaţi şi turişti. Cine vrea să doarmă într-o astfel de cameră trebuie să scoată din buzunar 40 de lei pe noapte. Elevii şi profesorii pot beneficia de o masă la cantină. Preţul unui meniu nu depăşeşte 10 lei.