Vești bune pentru românii care vor să lucreze în Marea Britanie. Se schimbă regulile permisului permanent

0
Publicat:

Ieșirea din Uniunea Europeană i-a afectat pe cetățenii străini, veniți să se stabilească ori să muncească temporar în Marea Britanie. Judecătorii din regat au declarat însă ilegale prevederile prin care toți cetățenii străini trebuiau să obțină rezidența permanentă, dacă voiau să rămână acolo.

Noi reguli pentru obținerea permisului permanent de ședere, în Marea Britanie SURSA Shutterstock
Noi reguli pentru obținerea permisului permanent de ședere, în Marea Britanie SURSA Shutterstock

Confruntați cu o mare lipsă a forței de muncă, Marea Britanie a decis să schimbe regulile în privința permisului permanent. Vestea este una îmbucurătoare inclusiv pentru românii plecați la muncă peste hotare, care, potrivit statisticilor, formează a patra cea mai numeroasă comunitate de migranți din Regatul Unit.

Marea Britanie, deficit al forței de muncă, după Brexit

Măsura potrivit căreia, cetățenii străini din Marea Britanie trebuiau să solicite rezidență permanentă, dacă puteau dovedi că au stat cel puțin 5 ani în regat ori rezidență temporară, dacă aveau mai puțină vechime, a avut un impact negativ asupra forței de muncă. Regulile au venit în urma brexit-ului și au avut un impact major inclusiv asupra românilor din diaspora. Aproape un milion de români au încercat să dobandească repsectivul statut, însă mulți au ales să plece, potrivit ȘtirileProTV.

Cătălina Dragomir are 38 de ani, iar de nouă ani locuiește la Londra. Ea povestește că nu a putut demonstra faptul că locuiește de atât de multă vreme în capitala Regatului Unitm întrucât mai mulți ani a muncit fără forme legale. Abia acum a reușit să obțină statutul de rezident temporar care îi dă dreptul să lucreze cu acte.

Am aplicat pentru presettle doar cu buletinul și o dovadă că muncești și ai o casă în chirie. Dacă nu ai acest presettle sau settle status nu îți poti găsi un job, aceasta este prima cerință a angajatorului, de a verifica dreptul tău de muncă în această țară. Nu îți poți închiria o casă sau o cameră, practic esti legat la mâini fără aceste presettle sau settle. Când s-a dat termenul limită a fost un număr impresionant de oameni care nu au făcut aceste proceduri", a povestit femeia, pentru sursa citată.

Regulile impuse după Brexit, i-au lăsat însă pe englezi cu un deficit uriaș de lucrători, în numeroase domenii: de la medicină, până la transporturi, agricultură sau educație.

,,În urmă cu două luni de zile am încercat să aducem niște oameni pentru o companie de vopsitorie navală aici în Anglia și i-a trimis acasă pentru că nu aveau settle-lul sau presettle-ul. Nu se mai poate munci la negru pentru că rezidența îți dă un drept de muncă pe care îl dovedesti prin presettle-lul acesta. Îți dă un share cod pe care tu îl dai angajatorului. Nu ai codul acesta, nu poți fi plătit și nu poți munci.”, spune Bebe Dudescu, de meserie inginer.

De asemenea, tinerii au renunțat să mai studieze acolo și s-au orientat către țări precum Germania sau Italia.

După Brexit s-a mai complicat, timpii s-au îngreunat. Adică poți să aplici acum , să ai interviul în următoarea lună, dar să poți să pleci după o lună, două, după ce primești actele de aprobare.”, explică Ana Vișan, reprezentat al unei companii de recrutări online.

Cetățenii străini nu mai au nevoie de rezidență permanentă

Înalta Curte din Marea Britanie a hotărât, într-un final, că procedurile sunt ilegale și le-a eliminat.

Acum poți obține acel permis permanent, acel settle status, direct, automat. Fără să mai faci nimic după cinci ani, cum era înainte”, a declarat Nicu Ștefănuță, europarlamentar în Comisia de Muncă.

La ora actuală, peste un milion de români locuiesc în Marea Britanie. Datele statistice arată că, anul trecut, aceștia au fost cei care au trimis cei mai mulți bani acasă, în comparație cu alți lucrători români din diaspora.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite