Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea de la Rădăuţi: Este o anomalie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Shutterstock
Sursa Shutterstock

Colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, a declarat că situaţia de la Rădăuţi, acolo unde au fost vaccinate persoane în afara etapei a doua, este o anomalie.

Aproximativ 600 de persoane din Rădăuţi care nu se încadrau în etapa a doua de vaccinare au fost imunizate din decizia coordonatorului local.

„Situaţia de la Rădăuţi este o anomalie. Înţeleg că sunt 500-600 de persoane care nu aparţineau acestei etape. Este nevoie de evaluări, mai ales în centrele în care se constată aceste abateri.

Dar altfel, trebuie să lăsăm la decizia coordonatorului din centrul de vaccinare această opţiune de a vaccina persoane atunci când rămân doze şi realmente nu au persoane în centrul de vaccinare unde să le folosească.

Nu aruncăm nicio doză. Dacă mi-ar rămâne doze, aş face orice ţine de mine să mobilizez persoane programate în a doua zi, în a treia zi sau să am această listă de aşteptare şi să nu am persoane care să dorească să vină, pentru că e sfârşit de program, seară. Atunci, sigur că da, aş vaccina.

Orice persoană vaccinată este o persoană care va fi în final protejată de această boală.

Necesarul de doze se stabileşte întotdeauna pe trei zile. Practic, dacă în prima zi îţi rămân doze, nu e nimic, le ţii pentru a doua zi, că s-ar putea ca a doua zi să-ţi vină toate persoanele programate. Dacă şi în a doua zi îţi rămân doze, nu-i nimic, le ţii pentru a treia zi, pentru că ele nu expiră. Au stabilitate cinci zile la 2 grade. Dacă în ultima zi de stabilitate nu mai ai, atunci e musai să le foloseşti. Şi dacă nu vei avea persoane, vaccinezi persoanele pe care le vei găsi, care nu au contraindicaţii, aşa încât să nu irosim dozele.

Totodată, el a afirmat că în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat împărţirea unui flacon în şase doze în loc de cinci, centrele de vaccinare au avut, peste noapte, mai mult ser. În această situaţia s-a aflat şi medicul coordonator din centrul de vaccinare de la Rădăuţi, care a căutat să imunizeze persoane din policlinică ce nu erau programate“, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

El a precizat că în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului a adoptat trecerea de la cinci la şase doze, toate centrele de vaccinare s-au trezit „peste noapte - pentru că atunci s-au actualizat stocurile“, de la un flacon cu cinci doze, la unul cu şase doze.

„Au fost centre care aveau în stoc 50 de flacoane sau mai multe şi practic au avut un număr mult mai mare de doze disponibile, care depăşea cu mult numărul de persoane programate. Este cazul de la Suceava.

Medicul coordonator, pentru că am vorbit punctual în acel moment, s-a dus în policlinică şi a solicitat persoane care erau la consultaţii, vârstnice, din această etapă, pentru a fi vaccinate. Alături de acei oameni, la consultaţii, mai erau şi persoane care nu se încadrau perfect, dar aveau 70 de doze disponibile care expirau”, a spus dr. Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că aceste persoane vor avea asigurat rapelul. „Chiar şi fără acea programare – pentru că o persoană pe lista de aşteptare nu are programare – platforma îi alocă automat rapelul în funcţie de vaccinul pe care îl face – Pfizer sau Moderna”.

El spune că situaţia nu a produs distorsiuni în aprovizionarea cu ser, pentru că este vorba de 1.200-1.300 de persoane, care nu produc un impact mare. 

Coordonatorul Centrului de Vaccinare anti-COVID de la Spitalul Rădăuţi, dr. Andrei Manta, a fost amendat cu suma 5.000 de lei de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava pentru că unitatea nu ar fi respectat programările făcute prin intermediul platformei dedicate. 

Controlul a fost făcut la o zi după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că se vor face verificări în Centrele de Vaccinare din toată ţara, pentru o treime din vaccinări au fost făcute în afara platformei de programare.

O echipă de inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava a făcut verificări la Centrul de Vaccinare de la Rădăuţi şi l-a amendat pe coordonator, dr. Andrei Manta, cu suma de 5.000 de lei pentru că ar fi vaccinat peste 500 de persoane eligibile în a III-a etapă de vaccinare, care n-a început încă. 

„La cererea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei Sănătate Publică Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSP Suceava.

 Inspectorii au constat la momentul controlului că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicaţia Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienţi programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienţilor programaţi.

Cardiologul Andrei Manta, coordonatorul Centrului de Vaccinare anti-COVID-19 din Rădăuţi FOTO: O.Ş.

centrul de vaccinare radauti

„În centrul de vaccinare pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie, pe baza declaraţiei acestora. Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienţi programaţi si au constatat că sunt pacienţi în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populaţională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare)”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, medicul amendat recunoaşte că unii pacienţi nu aveau programare, dar spune că a procedat astfel pentru a nu irosi dozele de vaccin.

„Nu erau programaţi, dar au stat la rând cu orele şi au sperat că vor putea fi şi ei vaccinaţi. Au fost acceptaţi spre a face vaccinul pentru a nu-l irosi. Există pacienţi care vin la programare cu acea hârtie care face dovada faptului că sunt înscrişi pe listă, dar în listele noastre descărcate de pe platforme de la DSP sau de pe e-mailul Centrului de Vaccinare nu se regăsesc acele persoane. Este o eroare foarte gravă. STS-ul nu ne-a trimis la timp date care să ne ajute să folosim la timp datele de pe adresa Centrului de Vaccinare pentru că pe acea adresă de e-mail primim şi listele cu cei înscrişi”, a declarat medicul.

Andrei Manta a mai spus că are o colaborare bună în general cu DSP Suceava, dar amenda a fost nedreaptă.

La o zi după aplicarea sancţiunii, în Centrul de Vaccinare de la Rădăuţi au mai rămas 5 doze de vaccin pentru că persoanele programate nu s-au prezentat la vaccinare. Deşi în faţa centrului aşteptau oameni neprogramaţi, medicul a ales să arunce dozele de teamă să nu primească o nouă amendă. 

Pe aceeaşi temă: 

Valeriu Gheorghiţă, replică pentru Vlad Voiculescu: Nu putem să aruncăm doze doar pentru că oamenii nu sunt pe liste

A doua tranşă de vaccin Moderna soseşte sâmbătă în ţară 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite