Peste 100 de adrese au fost necesare pentru a-l scoate pe Adrian Năstase din Spitalul Floreasca şi a-l încarcera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Tobă a fost audiat luni de magistraţii Curţii Supreme 2012 FOTO Adevărul
Petre Tobă a fost audiat luni de magistraţii Curţii Supreme 2012 FOTO Adevărul

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost audiat luni de magistraţii Curţii Supreme care judecă un nou termen în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat de favorizarea infractorului. Tobă a declarat că pentru finalizarea punerii în executare a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase poliţiştii au făcut peste o sută de acte procedurale, solicitări şi demersuri, uneori fiind nevoiţi să insiste la medici.

UPDATE Instanţa a stabilit ca următorul termen din dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat de favorizarea infractorului să fie pe 14 noiembrie. 

UPDATE Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Petre Tobă, a declarat că Poliţia Română a făcut „în jur de o sută de cereri” la Spitalul Floreasca pentru punerea în executare a mandatului de arestare a fostului premier Adrian Năstase. Tobă a fost audiat în dosarul în care medicul Brădişteanu este acuzat de favorizarea infractorului.

Petre Tobă a precizat că de pe 20 iunie 2012, când s-a emis mandatul de executare al pedepsei primite de Năstase, şi până pe 26 iunie 2012 când a fost externat s-au făcut mai multe demersuri la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti pentru a vedea dacă fostul premier poate fi transferat.

„Poliţia Română a desfăşurat un număr mare de activităţi, fiind necesar să se revină de mai multe ori cu adrese pentru a obţine fişa medicală a pacientului. Am înţeles că au fost mai multe solicitări deoarece fişa a fost transmisă secvenţial, iar noi aveam nevoie de dosarul complet pentru a vedea dacă acesta ( Adrian Năstase – n.r.) poate fi transferat”, a precizat Tobă.

„Toate însumate (adresele – n.r.), fie că au fost la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, fie la Spitalul Floreasca, la Institutul Naţional de Medicină Legal sau la Tribunalul Bucureşti, am estimat eu că ar fi în jur a o sută. Multe demersuri au venit din cauza situaţiei medicale incerte a lui Adrian Năstase”, a adăugat şeful Poliţiei.

De asemenea, Tobă a mai arătat în faţa instanţei că în seara în care Adrian Năstase a fost condamnat, a fost contactat de ministrul de Interne de la acea dată, Ioan Rus, care l-a întrebat dacă normele de procedură îi permit să ia legătura cu fostul premier. 

Şeful Poliţiei a precizat că nu consideră că este vreo problemă deoarece la acel momentul mandatul de executare nu era emis.

Ulterior, Ioan Rus a revenit cu un telefon şi l-a informat pe Tobă că Năstase este acasă, dar a remarcat că acesta se află într-o stare de agitaţie accentuată şi i-a sugerat că ar fi oportun să trimită şi o salvare odată cu poliţiştii care urmau să ajungă şi să pună în executare mandatul.

Tobă a luat în considerare cele spune de Rus şi a trimis acea sugestie directorului şef adjunct al Poliţiei Capitalei, Gheorghe Dumitru, care i-a raportat ulterior că s-a luat legătura şi cu un echipaj de salvare.


Judecătorii vor încerca să afle de la şeful Poliţiei cum au acţionat subalternii săi în noaptea de 20 iunie 2012 după ce au primit mandatul de executare a deciziei definitive prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în cazul Trofeul Calităţii. 

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început pe 20 martie.

Procurorii susţin că, după tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, Brădişteanu ar fi încercat să îngreuneze punerea în executare a pedepsei la care a fost condamnat fostul premier, prin internarea acestuia pe secţia pe care chirurgul o conduce.

Acuzaţiile procurorilor la adresa medicului Brădişteanu după incidentul din Zambaccian

Procurorii DNA îl acuză pe medic că l-ar fi ţinut mai multe zile în spital decât era cazul pe Adrian Năstase şi că a preluat controlul asupra acestuia. Anchetatorii mai cred că medicul a acţionat în această manieră pentru ca pacientul să nu ajungă la Penitenciarul Jilava.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Şerban Brădişteanu, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului”, se arăta într-un comunicat emis de DNA.

„Inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian. Concret, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie”, au precizat procurorii în rechizitoriul întocmit pentru această cauză.

De asemenea, Brădişteanu este acuzat că ar fi evitat să comunice oficial reprezentanţilor poliţiei starea de sănătate a lui Năstase, evitând astfel să spună dacă acesta poate fi încarcerat sau nu.

„La data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi”, au mai scris procurorii în rechizitoriu prin care este trimis în judecată Brădişteanu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Medicul lui Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, va fi judecat în funcţie de intervenţiile chirurgicale programate

Curtea Supremă a respins cererea de trimitere a dosarului lui Şerban Brădişteanu la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2. În plus, judecătorii i-au solicitat medicului să anunţe în ce zile are programate intervenţii chirurgicale, pentru a putea ţine cont de acestea la stabilirea termenelor de judecată în dosarul în care este acuzat de favorizarea infractorului.

Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul „Brădişteanu” la Instanţa Supremă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a contestat ordonanţa de clasare a cazului „Brădişteanu”, emisă în martie 2011 de Comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Prin decizia Curţii, dosarul va fi trimis la Curtea Supremă unde va fi judecat în continuare.

Năstase, despre Brădişteanu: „Este inacceptabil să fie pedepsit un medic pentru singura vină de a mă fi îngrijit ca pacient”

Fostul premier Adrian Năstase comentează pe blogul său trimiterea în judecată a chirurgului Şerban Brădişteanu, medicul care l-a tratat după tentativa eşuată de sinucidere, spunând că este „inacceptabil sǎ fie pedepsit un medic pentru singura vinǎ de a mǎ fi îngrijit ca pacient”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite