UPDATE Percheziţii de amploare în Capitală şi în alte 11 judeţe, la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Este vizat şi ADP Sector 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 330 de poliţişti au descins joi dimineaţă în 11 judeţe şi în Bucureşti FOTO Adevărul
Peste 330 de poliţişti au descins joi dimineaţă în 11 judeţe şi în Bucureşti FOTO Adevărul

Poliţiştii şi procurorii fac joi peste 100 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 11 judeţe din ţară, în acţiune fiind implicaţi peste 350 de poliţişti. Sunt vizaţi suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul construcţiilor. Prejudiciul se ridică la 10 milioane de euro. Anchetatorii au descins şi la sediul ADP Sector 5.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile din acest caz vizează şi sediul Administraţiei Domeniului Public din Sectorul 5 al Capitalei. 

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat că descinderile au în vedere o problemă economică a unor companii care lucrează cu primăriile.

Întrebat cum comentează faptul că anchetatorii au făcut percheziţii şi la ADP Sector 5, Marian Vanghelie a mai spus că anchetatorii sunt interesaţi de documentaţiile unor contracte.

„Înţeleg că sunt anumite companii, un fel de percheziţii prin care se caută anumite companii care ar fi eludat statul, nu primăria este verificată. Sunt interesaţi (anchetatorii - n.r.) strict de documentaţii ca să se vadă contractele şi sumele, ce şi cât au încasat, la ce dată s-au plătit dări la stat şi dacă s-au plătit. Este o problemă strict economică a unor companii care lucrează în Bucureşti, în ţară, companii care au câştigat licitaţii", a declarat primarul Sectorului 5, care a precizat că în instituţia condusă de el nu se vor găsi contracte cu sume mărite prin acte adiţionale încheiate în condiţii suspecte.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în acest caz s-a început deja urmărirea penală faţă de 43 de persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar“, se arată în comunicatul emis de procurori.

Concret, acestea ar iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei.

Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Poliţia Română a anunţat, joi dimineaţă, că efectuează 105 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Bacău, Braşov, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mureş, Olt, Satu-Mare, Teleorman şi Vâlcea, precum şi a municipiului Bucureşti, în urma descinderilor urmând a fi puse în aplicare 67 de mandate de aducere, arată instituţia, într-un comunicat de presă.

Evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul construcţiior

Vizate sunt mai multe persoane fizice şi juridice, bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul construcţiilor, prin folosirea de achiziţii fictive şi firme fantomă, precizează sursa citată, adăugând că prejudiciul se ridică la 10 milioane de euro.

„353 de poliţişti de la structurile de investigare a fraudelor, investigaţii criminale şi acţiuni speciale din cadrul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi a inspectoratelor de poliţie ale judeţelor amintite mai sus participă la acţiune”, notează IGPR.

Dosarul penal se află sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Întreaga acţiune beneficiază de suportul de specialitate al S.R.I.

Pe aceeaşi temă:

Peste 20 de persoane, audiate într-un dosar de trafic de migranţi. În acest dosar s-au făcut percheziţii două zile la rând

Peste 20 de persoane, printre care cetăţeni din Pakistan, Camerun, Congo şi Afganistan, au fost duse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara pentru a fi audiate într-un dosar de trafic de migranţi, unsprezece dintre ele fiind suspectate că făceau parte din gruparea infracţională.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite