UPDATE De ce a fost respins Dosarul Băsescu-Firea. Ce reproşează rechizitoriului Procurorul general Augustin Lazăr. Reacţia lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu nu a mai fost trimis în judecată, după ce procurorul general a infirmat rechizitoriul din dosarul ameninţării Gabrielei Firea
Traian Băsescu nu a mai fost trimis în judecată, după ce procurorul general a infirmat rechizitoriul din dosarul ameninţării Gabrielei Firea

Procurorul Adina Petrescu care a luat decizia să-l trimită în judecată pe fostul preşedinte pentru ameninţare a fost criticat dur de procurorul general al României care a decis reanchetarea cauzei.

UPDATE Băsescu: Augustin Lazăr a spus că rechizitoriul împotriva mea are probleme; mi-aş dori ca aceste abordări să devină şcoală

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, joi, la B1 TV, că decizia procurorului general Augustin Lazăr de infirmare a rechizitoriului în care este acuzat de ameninţare la adresa Gabrielei Firea arată ar trebui să fie ”o abordare şcoală” pentru toate parchetele din România, Băsescu adăugând că la fel de riguroasă era şi Codruţa Kovesi înainte ”să se adapteze sistemului coclit”.

Traian Băsescu a precizat că decizia procurorului general privind rechizitoriul împotriva sa nu îl scoate de sub urmărire penală. ”A văzut rechizitoriul şi a emis o infirmare, nu o scoatere de sub urmărire penală”, a spus fostul preşedinte adăugând că decizia lui Augustin Lazăr pune sub semnul întrebării profesionalismul cu care a fost instrumentat dosarul.

Fostul preşedinte Traian Băsescu poate răsufla uşurat, cel puţin deocamdată. Dosarul în care era cercetat pentru presupusa ameninţarea a Gabrielei Firea rămâne la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, pentru aprofundarea cercetărilor. Asta după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a infirmat rechizitoriul prin care fostul şef al statului urma să fie trimis în judecată. Este vorba de ceea ce se numeşte în limbaj procedural  „verificarea legalităţii rechizitoriului“.

Concret, procurorul general a criticat rechizitoriul întocmit în acest caz de procurorul Adina Petrescu, dându-i, practic, acesteia o veritabilă lecţie de drept. Pusă la zid este şi fosta şefă a Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC), Camelia Sutiman, cea care a avizat trimiterea în judecată. De altfel, săptămâna trecută acesteia din urmă nici nu i-a mai prelungit mandatul la conducerea SUPC.

Procuroarea de caz nu şi-a făcut „temele“

Noul anchetator care va prelua dosarul în care Traian Băsescu este cercetat pentru presupusa ameninţare a Gabrielei Firea va trebui să îndrepte erorile făcute de  procuroarea Adina Petrescu.
„Rechizitoriul în ansamblu său – deşi păstrează structura unui astfel de act procesual (situaţia de fapt, în drept, analiza probelor etc.) – în realitate, nu întruneşte exigenţele unui act de sesizare a instanţei. Actul este marcat de lipsa de rigoare în modul de prezentare a faptelor ce fac obiectul acuzaţiei penale şi motivare a dispoziţiei de trimitere în judecată, fără realizarea unei analize juridice şi printr-o folosire inadecvată a terminologiei juridice („parte vătămată, în loc de „persoană vătămată“ – subiect procesual principal conform noului cod de procedură penală sub care s-a derulat cercetarea penală)“, arată Augustin Lazăr în ordonanţa care desfiinţează, practic, rechizitoriul întocmit de procurorul Petrescu.

Criticile procurorului general nu se opresc aici. „Deşi secţiunea intitulată «stare de fapt» cuprinde cinci pagini, nu există nicăieri starea de fapt pe care organul judiciar o are în vedere la formularea acuzaţiei, stabilită pe baza probelor de la dosar, însă sunt redate pe larg aspecte contextuale. (...) Secţiunea în drept cuprinde mai curând ceea ce ar fi trebuit să fie starea de fapt. Prezentarea faptei este nejuridică, lipsită de claritate, fără o analiză a elementelor ce intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de ameninţare“, se arătă în documentul care dă, practic, o lecţie de drept magistratului care a instrumentat dosarul.

„Lipsa unei anchete efective”

Şeful Ministerului Public a invocat şi jurisprudenţa CEDO privind importanţa „informării adecvate şi detaliate a inculpatului cu privire la natura acuzaţiilor şi calificarea juridică a faptelor“. El a arătat că încălcarea dreptului la apărare în faza de urmărire penală poate avea ca rezultat compromiterea caracterului echitabil al procesului în ansamblu.

„Neregularitatea constatată în întocmirea rechizitoriului, alături de lipsa unei anchete efective pentru clarificarea faptelor reclamate de persoana vătămată prin plângerea prealabilă, afectează în acelaşi timp şi interesele persoanei vătămate, în calitate de subiect procesual principal, ce a sesizat comiterea unei infracţiuni şi are aşteptări pentru soluţionarea de către organele judiciare în mod echitabil şi într-un termen rezonabil a dosarului penal“, arată Augustin Lazăr.
Procurorul general mai susţine că dacă rechizitorul ar fi ajuns în instanţă, „lipsurile constatate nu ar putea fi suplinite în procedura de Cameră preliminară“.

„Procurorul, la rândul său, nu ar putea complini, ulterior sesizării instanţei, încălcarea dispoziţiilor legale privind modul de prezentare a acuzaţiilor penale, deoarece neregulile constatate nu pot fi remediate decât prin refacerea rechizitoriului, o astfel de dispoziţie nefiind suficientă pentru a înlătura vătămarea produsă drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali principali, prin neasigurarea exercitării depline şi effective a dreptului de apărare pe parcursul cercetărilor penale“, a conluzionat Augustin Lazăr.

Deficienţe de redactare

Alte critici au vizat deficienţa de redactare a rechizitoriului, ce ar rezulta din „inexistenţa unei descrieri efective, concrete a actelor materiale“ referitoare la conţinutul infracţiunii de ameninţare, „care nu poate fi înlăturată printr-o simplă trimitere la conţinutul unor mijloace de probă“.

„Depăşirea limitelor libertăţii de exprimare nu implică în mod necesar intrarea în sfera răspunderii penale, ci aceasta trebuie să se înscrie în tipicitatea unei infracţiuni ale cărei elemente constitutive să fie probate. A formula o acuzaţie nu înseamnă a consemna detaliat date ale realităţii, ci a le arăta semnificaţia juridică în raport de anume condiţii dintr-un text incriminator. Rechizitoriul nu enunţă în concret acuzaţia, ci expune o situaţie de fapt şi lasă loc formulării unor « ipoteze juridice» cu privire la aceasta“, şi-a continuat „lecţia“ Augustin Lazăr.

Cercetări reluate

În urma infirmării soluţiei iniţiale dispuse de procurori, cercetările vor fi reluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, „pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei“

Scandalul Băsescu-Firea

Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

Astfel, în denunţul depus împotriva lui Traian Băsescu la Parchetul General se arăta: „Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei de 13.04.2014, în cadrul emisiunii «Jocuri de putere», referindu-se la activitatea parlamentară a d-nei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a afirmat: «Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă... nu-i atentă... Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele»“.
„Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix“, mai afirma fostul şef de stat.

În noiembrie anul trecut, procurorii Parchetului General au suspendat cercetările în dosarul în care Traian Băsescu este acuzat de ameninţare, după ce fostul preşedinte a început procedura de mediere cu Gabriela Firea. Cei doi nu au ajuns însă la un acord, astfel încât procurorii au reluat ancheta.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite